Wysłany: 2024-05-09, 12:29 Światło biegu wstecznego - brak
Cześć,
Auto: Duster z 2018 roku.
Poszukuję zaginionego światła biegu wstecznego.
Sprawdziłem żarówkę - jest ok.
Sprawdziłem czy w kostce podłączanej do lampy biegu wstecznego jest zasilanie - brak.
Poszedłem dalej i okazuje się, że we wtyczce podłączonej do czujnika biegu wstecznego (ten w skrzyni biegów) nie ma w ogóle zasilania. A z tego co rozumiem być powinno zawsze, a jak wrzucam wsteczny to po prostu puszczane jest ono dalej na lampę, mam rację?
Bezpieczniki sprawdzone i są ok.
Pytanie - czy ten model ma jakieś typowe miejsce, gdzie może dochodzić do przerwania obwodu?
Szukam wsparcia bo może jest coś już znanego i nie będzie potrzeby mocno grzebać.
P.S.
Wiem, że często w tym modelu pada sam czujnik ale jak zasilanie do niego nie dochodzi to na ten moment nie ma co się bawić w wymienianie.
Wyciągnij wtyczkę od wyłącznika przy skrzyni biegów, drucikiem zewrzyj piny w wtyczce i zobacz czy świecą światła cofania. Wtedy będziesz wiedział co jest grane...
Miernikiem zwarcia zmierz sam wyłącznik czy działa po włączeniu biegu wstecznego (powinien być zwarty).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Podszedłem do tego tak, że po wykluczeniu wszystkiego co mogłem zrobiłem by-pass najbliżej grodzi pomiędzy komorą silnika, a przedziałem pasażerskim. Okazało się, że mam tam zasilanie.
Problem leżał w kostce, którą wtyka się w czujnik biegu wstecznego skrzyni biegów.
Po wymianie kostki i zrobieniu tam zworki na wtyczce przy lampie wstecznego pojawił się napięcie. Samo gniazdo żarówki wymagało wyczyszczenia bo było w średnim stanie i nie zawsze przechodził przez nią prąd więc loterią było świecenie żarówki.
Jak już uporałem się z tym wszystkim to zdemontowałem zworkę i wpiąłem wtyczkę w czujnik biegu wstecznego.
W efekcie teraz czekam na nowy czujnik bo ten już niestety nie daje oznak życia.
Trzymam kciuki by po wymianie na nowy wszystko już działało.
Bezpiecznik odpowiadający za to światło jest w drugim rzędzie od dołu, trzeci od lewej - ten 7.5A
W slocie FH10 (20A) nie miałem bezpiecznika ale jest tam miejsce (styki) na bezpiecznik, na których było napięcie. Włożyłem tam bezpiecznik i mam na nim napięcie ale nie bardzo wiem od czego on jest, ktoś podpowie?
Link do anglojęzycznego forum
Jest on odpowiedzialny za klakson? Hmm i bez niego u mnie działał.
P.S.
To światło biegu wstecznego to jest tylko po to by komunikować innym użytkownikom, że cofamy...ilość światła jaką daje jest znikoma :/
P.S.2
Ten ostatni 5A w tym samym rzędzie już poprawiłem :)
Ostatnio zmieniony przez Asymptota 2024-05-26, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum