Wysłany: 2024-05-28, 05:47 Dacia Lodgy 1.6 SCe utrata mocy
Czy ktoś ma lub miał podobny problem. Lodgy mocą nie grzeszy ale ostatnio na autostradzie miałem nieciekawą historię. Samochód na 5 biegi nawet na płaskiej autostradzie zaczął tracić moc. Nie przyspieszał, mimo włączonego tempomatu. Max 100 km/h i wlokłem się z tirami. Mocno silnik stracił na mocy a jak wciskałem pedał gazu to spod silnika odzywało się "terkotanie". Nie miało różnicy czy jechałem na LPG czy benzynie, zatem wina paliwa odpada. Czy cis z doktorem powietrza do silnika? Czy wymienić świece? Check engine się nie zapala... Olej w silnika w normie, płyn chłodniczy też....
Podpiąłem pod komputer, zadnych błędów. Dolalem olej i oodpiąłem aku na noc. Jechalem nastepnego dnia i niby wszystko jest OK 🤔 Wymienie swiece. Jak sie pojawi to samo to sprawdze luzy i kompresję...
Przy wymianie świec i mierzeniu kompresji masz praktycznie ta sama robotę..zacznij od kompresji bo szkoda wydawać kasę na wymienianie bo może akurat to to..
Skoro problem minął (przynajmniej chwilowo), to na pewno nie był z powodu zaworów/kompresji.
Nie zgodzę się z tą opinią..przerabialem to na własnej skórze. Kilka tys. km przed stwierdzeniem wypalenia zaworu duster 1.6 sce zachowywał się tak jak opisuje autor tematu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum