Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Sandero 3 jakie blaszki do klocków hamulcowych ?
Autor Wiadomość
kordirko 

Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.0 TCe 100 LPG
Rocznik: ---
Wersja: Comfort
Wysłany: 2024-05-18, 20:11   Dacia Sandero 3 jakie blaszki do klocków hamulcowych ?

Cześć,

wymieniałem klocki hamulcowe w mojej DS3.

Klocki są osadzone na blaszkach takich jak jak na zdjęciu poniżej - moje pytanie: gdzie je kupić i jakich blaszek szukać ?
Zacisk i jarzmo wygląda na TRW.

Szukałem na portalu alledrogo ale nie umiałem nic znaleźć (wpisywałem hasło "blaszki" i "zestaw akcesoriów hamulca")
Zostawiłem teraz stare blaszki, wyczyściłem je tylko z brudu i rdzy,
przy kolejnej wymianie chciałbym dać nowe blaszki bo ich czyszczenie jest bardzo uciążliwe, szkoda na to czasu.

keisyzrk 

Marka: dacia
Model: duster 4x2
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2015
Wysłany: 2024-05-18, 20:49   

Powinny być w zestawie z klockami:

https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-kpl-febi-fe177333-15287837065?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=32857fd6-6805-4446-a7bc-fe6f25632004&utm_content=bcd0e653591f#

dudu$ 

Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2024-05-18, 21:36   

Ja z doświadczenia wiem ze najlepsze są te oryginalne blaszki. Parę razy w różnych autach chciałem wymienić te blaszki na nowe bo kosztują grosze i za każdym razem zakładałem stare oryginalne bo nowe nie chciały wejść w jarzmo, jak już weszły to odstawały lub klocki hamulcowe nie chciały w nie wejść. Co do klocków Febi to odradza, wszystko co jest produkowane przez tego producenta. Te 10 lat temu części tej firmy były porządne w końcu made in Germany a teraz to taki chłam, że łączniki stabilizatora czy wahacze nie wytrzymują od przeglądu do przeglądu czyli roku i +/- 10 tyś. km.

suchy8909 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 ECO-G
Wysłany: 2024-05-18, 21:52   

Ja staram się kupować klocki które mają już te blaszki w zestawie, w przypadku DS3 np. klocki Textar mają te blaszki w zestawie a jak byś chciał kupić blaszki osobno to to jest numer części Textara 82541900.
Ostatnio zmieniony przez suchy8909 2024-05-18, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  

sobol1976 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2024-06-09, 12:27   

Widzę, że te klocki są jednak droższe niż w Sandero II. Macie jakieś swoje typy z tych bardziej budżetowych? Kupiłbym TRW ale ostatnio trochę głośne były...

dudu$ 

Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2024-06-09, 16:34   

sobol1976 napisał/a:
Widzę, że te klocki są jednak droższe niż w Sandero II. Macie jakieś swoje typy z tych bardziej budżetowych? Kupiłbym TRW ale ostatnio trochę głośne były...

Ja ogólnie poluję zawsze w TRW a jak ich nie ma to wybieram coś co ma dobrą renomę i w danym dniu jest w dobrej cenie. Zazwyczaj są to ATE, Ferodo, brembo, remsa, textar, breck, Bosch. Teraz w Tipo miałem założone klocki Delphi bo takie zamontował poprzedni właściciel, ale piszczały wiec tydzień temu wymieniłem jen TRW i jak na razie pisków brak a i odczuwam, ze hamulce stały się mocniejsze. Myślę, ze po prostu trafiła się tobie sztuka z gorszej partii i tyle. Też kiedyś tak miałem i było to w pierwszym moim Loganie MCV II. Na początku trochę się zraziłem ale teraz jak tylko kogę zawsze biorę TRW i nie narzekam. W Dusterze I OH2 jak i Dusterze 2 które miałem takie klocki były seryjnie założone. W dwójce przy konserwacji hamulcy postanowiłem wymienić je na nowe klocki Bosch i te według mnie były odczuwalnie słabsze.

Odpowiedz do tematu