Witam i proszę o podpowiedzi, jaką ścieżką podążać.
Pacjent to Sandero II z 2014 roku.
Od kilku dni ma problem ze spryskiwaczem szyb (przód i tył).
Zbiornik płynu do szyb oczywiście napełniony.
Po naciśnięciu dźwigni spryskiwania szyb uruchamiają się wycieraczki, słychać działający silniczek pompki lecz do spryskiwaczy nie dochodzi płyn.
Woda nie wylewa się nigdzie na boki (pod autem sucho, więc wężyki raczej na miejscu).
Gdy wypnę wężyk z trójnika przednich spryskiwaczy i dmuchnę w niego to widać, że w zbiorniku pojawiają się bąble powietrza.
Ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić aby usprawnić spryskiwacze?
Myślę nad rozebraniem podszybia i dostaniem się do pompki, lecz nie za bardzo wiem co i jak rozkręcić. Może ktoś ma jakiś "tutorial" zdjęciowy?
Sprawdź zbiorniczek, czy nie wpadł jakiś listek, papierek i nie działa jak zaworek ( leży na odpływie i jak dmuchniesz to się unosi, a silniczek zasysa i zatyka)
Może uszkodzona pompka? Zdejmij wężyk przed przednimi spryskiwaczami i sprawdź czy po uruchomieniu pompka daje ciśniene. Jeżeli nie to pomka do naprawy/wymiany. Jeżeli jest ciśnienie, trzeba szukać dalej gdzie znika ciśnienie.
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
no właśnie wypiąłem wężyk przed przednimi spryskiwaczami i mimo, że słychać pracę pompki po naciśnięciu manetki to z wężyka nic się nie leje ;(
Chyba czeka mnie wyjęcie pompki ze zbiornika, tyle, że nie wiem jak uzyskać do niej dostęp...
Wyjąć kratkę podszybia, wtedy można wymontować zbiornik - a dopiero z niego da się wyjąć pompkę.
Jeżeli jednak słychać jak pracuje, to najpierw sprawdziłbym po wlot do niej - powinno się udać przez otwór wlewowy płynu - a potem kolejne wszystkie odcinki wężyków, bo jest ich więcej niż jeden między pompką a dyszami:
Witam, nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy, mam nadzieję, że dobry dział. W 4 miesięcznym samochodzie Dacia Duster zepsuły się przednie spryskiwacze. Przy ciągnięciu manetki do siebie włącza się tylny spryskiwacz i przednie wycieraczki, przy odepchaniu manetki działa tak jak ma działać czyli tylny spryskiwacz i tylne wycieraczki. Sprawdziłem drożność przewodów odpinając na złączce pod klapą silnika i pompując w przewód słychać było bulgotanie w zbiorniku spryskiwaczy. Dysze też raczej sprawne bo przy odpiętym przewodzie na złączce pod klapą też nie działa spryskiwanie. Serwis dopiero przyjmie mnie za połtora tygodnia ale może ktoś spotkał się z takim problemem i można sobie z nim samemu poradzić. Z tego co wyczytałem na sieci to będzie pewnie problem z tym, że pompka kręci się tylko w jednym kierunku. Ale żeby pompka padła po 4 miesiącach?
Na gwarancji taki zabieg niezalecany, ale jeśli oddaliby Ci uszkodzoną pompkę to możesz spróbować się nią pobawić i samemu naprawić.
Pytałem o możliwość zabrania uszkodzonej ale nie dali bo wysyłają do producenta ponoć.
Dziś założyli nową pompkę i oby pożyła znacznie dłużej niż poprzednia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum