Mam pytanie odnośnie oświetlenia tablicy rejestracyjnej w Duster 2. Wyjąłem lampkę i okazuje się, że jest to część o oznaczeniu Nissan 26510-89905 - chyba od Micry.
Czy da się ją rozebrać, żeby wymienić żarówkę?
Na długich bokach są chyba małe zaczepy w "kloszu", ale boje się za mocno podważać, żeby nie połamać. Od strony mocowania lamki do blachy jest nie guma, tylko jakaś uszczelka chyba neoprenowa. Boję się ją uszkodzić.
A nie jest tak czasem ze sam wkład się obraca z żarówką np. w lewo. Zamiast rozrywac coś z góry. Generalnie jak jest zimno to plastik robi problemy. I jest podatny na złamania. Takie rozwiązanie ma tez kia
Czyli instrukcja jedno, a rzeczywistość drugie. Wychodzi na to, że faktycznie może być problem z wyjęciem żarówki, bo klosz jest klejony. Ktoś w komentarzach pod filmem zasugerował, że można otworzyć na ciepło, ale wstrzymam się ze sprawdzaniem - za droga impreza.
Ogólnie widzę takie rozwiązania:
1. Próbować zdjąć klosz na ciepło - może pęknąć.
2. Rozciąć czarną, wewnętrzną część i po wymianie skleić (na ciepło, klejem, innaczej?) - ale czy będzie trzymać?
3. Kupić chińszczyznę LED za ok. 40 zł/2 szt. - homologacja?
4. Poszukać rozbieralnego zamiennika europejskiej produkcji.
Do przemyślenia. ;)
Ostatnio zmieniony przez areckis 2020-11-16, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
Kup lampki led od Nissan Serena C27. Na Allegro komplet 2 szt. 55zł. Super jakość, pług&play 2 min roboty. Nic nie musisz przerabiać, pasują idealnie jak oryginalne. Mam u siebie już 2 rok zero problemów.
Podważasz całość czymś ostrym z jednej strony i druga strona oświetlenia się wysuwa. Potem musisz tylko zgrabnie wyjąć z tej dziury w klapie i odłączyć wiązkę.
Wyjąłem lampkę i widzę, że nie jest on rozbieralna. Skontaktowałem się z 3 sklepami, w których robię głównie zakupy motoryzacyjne i kompletnie nie mają takiej części dostępnej.
Szukałem w internetach i też nie ma dostępnych, chyba, że LED.
Widziałem jedną na eBay używaną za ~30 euro + dostawa...ale jakoś mnie to nie przekonuje.
Widzę, że mają certyfikację ale homologacja ECE nie widzę na nich, jest inaczej?
Nie jestem w stanie dotrzeć do źródła ze standardowym oświetleniem więv zaczynam zastanawiać się nad tymi LEDami bo sporo tego ale mam duże obawy, że właśnie z homologacją może być problem.
E9 jest na zdjęciach, więc mają homologację drogową EU.
Spokojnie możesz wymienić na LED i będziesz miał spokój, albo znajdź starsze na żarówki wymienne.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
E9 jest na zdjęciach, więc mają homologację drogową EU.
Spokojnie możesz wymienić na LED i będziesz miał spokój, albo znajdź starsze na żarówki wymienne.
Dziekuję.
Czy te lampy różnią się rozmiarowo pomiędzy wersją Dacia Duster mk1 i mk2?
W opisie aukcji jest info o Dacia Duster mk1 (zadałem pytanie sprzedającemu o kompatybilność i wymiarach) ale zastanawiam się czy jest jakaś różnica pomiędzy wymiarami tych lamp zależnie od generacji auta, czy są takie same.
Odpowiedniki tych ledów z aukcji ale z poziomą wtyczką wyglądają rozmiarowo podobnie do tych w moim aucie.
Ostatnio zmieniony przez Asymptota 2024-06-21, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Moi drodzy.
By nie tworzyć nowego wątku chcę podpytać, czy lampka oświetlenia tablicy rejestracyjnej Led z Dustera 2022 będzie pasować do wersji z 2018. Czy ktoś dokonywał takiej zmiany?
Dzisiaj musiałem wymienić jedną z nieszczęsnych żarówek... lampka otworzyła się bez problemu. Przyklejona jest tylko uszczelka z pianki. Do otwarcia używałem jakiegoś narzędzia do protez... Coś w stylu łopatki i ładnie poszło. Niestety klej na uszczelce zostaje i wyczyścić się tego łatwo nie da. Posmarowałem więc odklejoną powierzchnię smarem silikonowym (neutralny dla lakieru itp...) i złożyłem do kupy. Największa nieszczelność jest i tak na wtyczce, więc jak lampa będzie oddychać, to z tamtej strony.
Btw... Trzeba dopasować coś z innego modelu, co pasuje wymiarem, wtyczką, jest otwieralne i tak samo mocowane w otworze.
_________________ kle, kle, kle... 12s do setki ;]
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-11-29, 17:07
seraphine napisał/a:
Dzisiaj musiałem wymienić jedną z nieszczęsnych żarówek... lampka otworzyła się bez problemu. Przyklejona jest tylko uszczelka z pianki. Do otwarcia używałem jakiegoś narzędzia do protez... Coś w stylu łopatki i ładnie poszło. Niestety klej na uszczelce zostaje i wyczyścić się tego łatwo nie da. Posmarowałem więc odklejoną powierzchnię smarem silikonowym (neutralny dla lakieru itp...) i złożyłem do kupy. Największa nieszczelność jest i tak na wtyczce, więc jak lampa będzie oddychać, to z tamtej strony.
Btw... Trzeba dopasować coś z innego modelu, co pasuje wymiarem, wtyczką, jest otwieralne i tak samo mocowane w otworze.
nie rozumiem po co kombinować, przecież nie od dziś wiadomo że P&P pasują lampki od Nissana Sereny C27 o czym wyżej w tym temacie wspominał jeden z kolegów. Nie patrzyłem ile teraz kosztuje ale 1,5 roku temu na allegro płaciłem za nie coś około 50zł. Pasują idealnie, nic się nie przerabia, wymiana trwa minutę i ma się ładne lampki z białym światłem LED
dudu$, chodzi o to,że tanie Chińskie lampki led z Sereny oświetlają drogę a nie tablicę rejestracyjną.
Chciałem wymienić ori lampki na Led z polifta DDII, cena 224 zł za szt, po przymiarce wchodzą do blendy ale są mniejsze o 3 mm na wysokość, pozostaje w blendzie szpara do kiszenia się brudu i soli.
Rozebrałem lampki po wcześniejszym nagrzaniu suszarką do włosów, wymieniłem żarówki na 24V,świecią słabiej ale za to wystarczająco oświetlają tablice, koszt dwóch żarówek do około 4.40 zł.
Ciekawi mnie też jak z żywotnością tych "tanich" chińskich lampek, bo często widuję takie migające dziadostwa... 50zł / szt ale na ile? na 2 lata? trochę kosztowne to oświetlenie tablicy... za tyle to jest komplet porządnych H7, a to tylko dziadowska tablica rejestracyjna. Wątek raczej zwraca uwagę, że Dacia też pochowała kwiatki i nie wszystko jest takie cool, bo powiedzmy sobie szczerze, zastosowane rozwiązanie to jakaś kpina.
224zł / szt? F.ck! Kogoś zdrowo pogięło i to świadczy o tym, że niestety Dacia odcina się od swoich korzeni. Z prostego i mocnego wozidła idzie w kierunku tym co wszyscy producenci... a jak nie ma różnic w budowie, to pozostają tylko ceny, które mocno spłaszczyły unijne opłaty emisyjne.
_________________ kle, kle, kle... 12s do setki ;]
Ostatnio zmieniony przez seraphine 2024-12-02, 11:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum