Wysłany: 2024-09-07, 11:10 Duster 1,5 dci 2019 - zgasł i nie odpala
Witam,
sprawa wygląda tak: duster w czasie jazdy zaczął się dławić i zgasł. Po chwili zniknął cały prąd z auta również, po chwili wrócił i zniknął już na dobre. Wymieniony AQ i prąd wrócił ale auto nie zapala nadal i tak:
-na desce kontrolka STOP, Kluczyk serwisowy, EPS i komunikat usterka układu kierowniczego.
-z błędów:
DF370 - nieprawidłowe dane z eps
DF016 - klucz sprzętowy - zainstalowany komponent jest nieprawidłowy
DF066 - komputer nieskofigurowany ( układ kierowniczy)
DF1012 - to od tempomatu lub ogranicznika prędkości - na tą chwilę nieistotne a myślę że to pochodna zmiany AQ jak i chyba wszystkie wyżej też.
Ale pojawił się też DF885 - ciśnienie paliwa w rampie - limit tolerancji napięcia zewnętrznego.
Ze wskazań bieżących widać że przy rozruchu pompa daje raptem ok 20 bar (w aucie jest rozruch na guzik nie da rady dłużej "pokręcić").
filtr paliwa zmieniony jakiś tydzień temu - purflux.
Macie jakieś pomysły? Regulator na pompie? Wtryski?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2024-09-09, 11:07
Jak nie jest zapowietrzony to trzeba przyjżeć sie pompie w baku jesli wystepuje, a nastepnie regulator cisnienia i pompa CR. Silnik potrzebuje 250 bar by odpalił.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
- sprawdzic zapowietrzenie w ukladzie paliwa i wyeliminowac jesli jest i czy jest bezoporowe zaciaganie z baku przewodami paliwa
- sprawdzic czujnik cisnienia rail na magistrali . moze byc "martwy" i blednie wskazywac wartosci
- regulator cisnienia na pompie - elektrycznie odpowiednia rezystancja a takze otwieranie i zamykanie na krotko - a takze wyciagnac go pozniej i przeczyscic i sprawdzic na nim maly filterek z siateczki metalowej czy bez opilkow.
Przy sofcie nie grzebałem, paliwo wypływa swobodnie, zawory obydwa na pompie wymieniłem na nowe - ciśnienie bez zmian.
Auto dalej nie odpala. Ciekawi mnie to że rozrusznik krótko kręci, wcześniej nie zwracałem na to uwagi bo palił na dotyk. Nie ma opcji dłużej "pokręcić" - odpalanie na przycisk.
Probowales podac mu "plaka" w dolot?
A co wskazuje czujnik ciśnienia rail podczas kręcenia rozrusznikiem ? Buduje chociaz te 200barow?
Ile czasu w sekundach kręci rozrusznikiem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum