Zdarzają się czasem jakieś problemy z akceptowaniem przez Gmaila poczty z naszego forum - maile wychodzą od nas normalnie, ale nie zawsze docierają do skrzynek w googlowym serwisie, i to bez żadnego zwrotnego komunikatu o błędzie.
Napisałem do pomocy technicznej Gmaila, ale raczej nie sądzę, żeby to cokolwiek zmieniło...
Tymczasem sugeruję po prostu używać jakiegoś innego serwisu pocztowego - czy to do rejestracji, czy do otrzymywania powiadomień z forum.
Co prawda nie używam Gmaila do obsługi poczty tylko Outlooka, ale też mam problemy z powiadomieniami z domeny daciaklub.pl. Wszystkie one lądują w poczcie jako spam. Dodanie nadawcy do listy zaufanych nic nie daje. Zastanawia mnie wygląd pola adresu nadawcy. U mnie (outlook 365) w nagłówku maila wygląda to tak:
laisar@ <daciaklub.pl laisar@daciaklub.pl>
Wydaje się, że linia From jest nieprawidłowa. Dlatego klient pocztowy nie potrafi prawidłowo rozwiązać nazwy i adresu konta pocztowego nadawcy.
Linia ta powinna wyglądać np. tak:
From: laisar@daciaklub.pl <laisar@daciaklub.pl>
Wtedy w polu nadawcy maila powinno się wyświetlić tylko:
laisar@daciaklub.pl <laisar@daciaklub.pl>
bez nawiasów trójkątnych.
Możliwe, że błąd jest w konfiguracji konta laisar z którego wysyłane są maile z powiadomieniami i to jest cały problem.
ARC-Authentication-Results: i=1; mx.google.com;
spf=none (google.com: s12-cp.o12.pl does not designate permitted sender hosts) smtp.mailfrom=daciaklu@s12-cp.o12.pl
Return-Path: <daciaklu@s12-cp.o12.pl>
Received: from mail2.s12-cp.o12.pl (mail2.s12-cp.o12.pl. [77.55.252.62])
by mx.google.com with ESMTPS id 4fb4d7f45d1cf-5ac65783538si8988704a12.406.2024.07.31.02.49.04
for <xxx@gmail.com>
(version=TLS1_3 cipher=TLS_AES_256_GCM_SHA384 bits=256/256);
Wed, 31 Jul 2024 02:49:04 -0700 (PDT)
Received-SPF: none (google.com: s12-cp.o12.pl does not designate permitted sender hosts) client-ip=77.55.252.62;
Authentication-Results: mx.google.com;
spf=none (google.com: s12-cp.o12.pl does not designate permitted sender hosts) smtp.mailfrom=daciaklu@s12-cp.o12.pl
Received: from daciaklu by s12-cp.o12.pl with local (Exim 4.96.2) (envelope-from <daciaklu@s12-cp.o12.pl>) id 1sZ5x3-009Nrn-37 for xxx@gmail.com; Wed, 31 Jul 2024 11:49:04 +0200
I stąd te problemy.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ja zakładając konto użytkownika w maju br. musiałem użyć konta poczty wp.pl ponieważ tak jak zauważyliście, poczta google nie przyjmowała wiadomości z forum DK.
Przełączyłem się z gmail na outlook.com (live.com). Niestety nie jestem w stanie otrzymywać mejli inaczej niż cały czas do folderu wiadomości-śmieci. Pomimo prób zaufania nadawcy i zgłoszenia, że nie jest to wiadomość niechciana.
Nie dało by się coś z tym zrobić?
PS Jak coś mogę pomóc. Mam dość spore, bo prawie 20 letnie doświadczenie w IT.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum