BOX = większe opory powietrza = więcej paliwa. No i łatwiej układać rzeczy w bagażniku niż na dachu.
Co do wymiarów i miejsca - polecam wybrać się do salonu i wypróbować oba. Żona chciała Dustera , na papierze wyglądały podobnie ale po wizycie w salonie zmieniła zdanie i jest Jogger. Porównanie "na żywo" to jednak co innego niż oglądanie zdjęć i czytanie danych.
Dla mnie Duster ma najwięcej sensu w wersji 4x4 - może kiedyś jak trafię w totka kupię do zabawy w terenie .
Jeśli chodzi o możliwości "ciężarowe" :
Ładowność:
Duster : 398 kg
Jogger : 410 (5-m) / 550 kg (7-m)
Masa przyczepy bez hamulca:
Duster: 665-680 ( nie jest napisane od czego to zależy )
Jogger: 645 (5-m) / 660 (7-m)
Masa przyczepy z hamulcem:
Duster : 1100kg
Jogger : 1200 kg
Co jest dla Ciebie ważniejsze i jakiego auta potrzebujesz i co się bardziej opłaca to twój wybór i tylko Ty wiesz co jest dla Ciebie najlepsze.
Co do Joggera polecam jednak wersję 7 osób - większa ładowność , mocniejsze hamulce ( większe tarcze na przodzie ). Często jak wiozę 5 osób to korzystam z fotela w trzecim rzędzie - tak jest wygodniej dla pasażerów. Moim zdaniem warto dopłacić.
Ostatnio zmieniony przez GrzesiekP 2022-10-17, 10:20, w całości zmieniany 2 razy
Jak dla kogo, każdy musi ocenić co dla niego lepsze. Na trasy lepszy by był Jogger 1.3 150 koni. Ale takiego nie ma.
Już niedługo będzie mocniejszy silnik - hybryda oficjalnie potwierdzona. No i będzie opcja automatycznej skrzyni. Ale zamówienia od 2023 czyli dostawa pewnie po wakacjach albo i później . Będzie drożej - spekulacje mówią o kwocie +/- 20 tys. i o tym że dostępność tylko od średniej wersji wyposażeniowej.
Michał B24 napisał/a:
Do pracy, też zależy gdzie sie jeździ, bo prześwit się zarówno przydaje, jak i przeszkadza w trasie...
Prześwit w Joggerze i Dusterze podobny - 1 cm różnicy. Jak oglądałem w salonie na oko oba auta podobnie wysokie. W wakacje jeździłem trochę po polnych / gruntowych drogach i z prześwitem nie było problemu. Aha - Jogger ma osłony pod spodem ale plastikowe, nie wiem jak jest w Dusterze.
Ostatnio zmieniony przez GrzesiekP 2022-10-17, 11:46, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3960 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-10-17, 14:33
laisar napisał/a:
Hamal99 napisał/a:
mam wątpliwości co do sensu kupowania Joggera
Bagażnik.
7 miejsc lub duży bagażnik - to są atuty Joggera. O ile bagażnik w Dusterze nadrobimy boxem, to 7 miejsc nie przeskoczymy. Dlatego zależy- co komu potrzebne.
GrzesiekP napisał/a:
Prześwit w Joggerze i Dusterze podobny - 1 cm różnicy. Jak oglądałem w salonie na oko oba auta podobnie wysokie.
Tylko że prześwit trzeba jeszcze skojarzyć z rozstawem osi a tu niestety Jogger ma ponad 22 cm więcej. No i tak do końca to nie jest pewne jak z tym prześwitem, bo dla Dustera podają pojedynczy wymiar, chyba bez obciążenia 217/210 (zależy od napędu) a dla Joggera rzeczywiście 200, ale już 159 po zasiedleniu, ale nie wiadomo w sumie iloma osobami...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-10-17, 14:51, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Ford
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
Wysłany: 2022-12-10, 20:14
Dzisiaj byłem w salonie Dacii i zmierzyłem miarką, kanapa Joggera ma szerokość 121 cm. I powiem że jest to dość wąski samochód. Dla 3 małych dzieci z tyłu może będzie ok, ale dla 3 nastolatków to już będzie bardzo ciasny. Gdyby kanapa była choć z 10 cm szersza byłoby o wiele lepiej. Szkoda. Już Duster ma szerszą kanapę - ok. 126 cm.
Szerokość bagażnika po podłodze 100 cm też nie powala, nad nadkolami jest nieco szerzej
Za to faktycznie nadrabia wysokością - ok 100 cm, do tunelu dachowego pośrodku - ok 90 cm..
Trochę się zawiodłem, ale ja użytkuję znacznie bardziej przestronne mondeo, więc może miałem za wysokie wymagania.
Natomiast co do joggera 7-osobowego to na youtube wszyscy się zachwycają 3-cim rzędem siedzeń że takie wygodne. Uważam że to znaczna przesada. Siedząc na siedzeniu uda nie przylegają do fotela bo ma się kolana zbyt mocno podciągnięte do góry co z pewnością będzie powodowało złe krążenie a nie ma tam miejsca aby nawet lekko wyciągnąć nogi więc przy dłuższych podróżach typu Chorwacja będzie mało przyjemne. Dla małego dziecka będzie w porządku, dla nastolatka już będzie ciasno.
Takie moje krytyczne spojrzenie, ale nie ma co słodzić, trzeba mówić jak jest. Ogólnie to samochód dla rodzin z małymi dziećmi, dla nastolatków już będzie w nim ciasno.
Chyba nikt nie jest zdziwiony że samochód może być ciasny. Skoro jest robiony z tej samej płyty co clio (czyli mały samochód z niskiego segmentu) Długość to lekko ponad 4,5 metry - czyli to "kompaktowe kombi" Co do szerokości też nie byłem zaskoczony. Dla mnie ok, jak bym miał brać wersje 7 osobową to na starcie bym zakładał że 3 rząd tylko dla "młodzików". Zresztą 2 rząd to samo. Rosłe chłopy raczej będą miał tam ciasno. Fizyki raczej się nie oszuka. Tak czy siak jesteśmy zadowoleni.
7 miejsc i długie trasy, to do tego są busy, albo Grand Espace, lub Pacifica. W autach na bazie kompaktu, dalsze trasy dla osób dorosłych są mocno dsykusyjne.
Nawet w dużych sedanach, trzy osoby dorosła na tylnej kanapie, długa trasa to męczarnia.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3960 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-12-12, 14:44
Jakoś chyba do wszystkich nie może przebić się fakt, że Jogger to nie Lodgy i jeśli chodzi o szerokość, to Jogger nie oferuje przecież nic więcej niż Sandero- w obu przypadkach to 1784 mm bez lusterek. Różnice są dopiero w długości, wysokości, ilości pasażerów i (opcjonalnie) przestrzeni bagażowej.
Trochę to wina samego producenta, który dość mocno reklamuje wersję 7-os a i większość recenzji zaczyna się od 'najtańsze 7-osobowe auto na rynku'.
Osobiście uważam, że Jogger to auto dla 4-5 osobowej rodziny, która (i/lub):
1) okazjonalnie przewozi dodatkowe osoby na krótkich dystansach
2) ma dużego psa/psy
3) często wozi duże gabaryty (wózki, rowerki, meble, sprzęt do hobby)
4) ma mały garaż/miejsce parkingowe (Superb kombi: 30 cm dłuższy; Octavia K/Kodiaq -20cm; oba szersze o min 10 cm).
Powiem tak w tej chwili jestem użytkownikiem Joggera 7os. wcześniej jeździłem Citroenem C4 Grand Picasso. Na pewno nie ma co porównywać przednich siedzeń i w 2 rzędzie (Cytryna ma 3 osobne pełne regulowane fotele w 2). Co do 3 rzędu to według mnie w joggerze jest wygodniejszy od 2 chyba przez wysokość i na pewno wygodniej niż w (3 rzędzie) cytrynie. Jeżdżę z rodziną syn 17 lat córa 12 i najmniejsza 1,5 roku w obszernym fotelu do tego pies w boxie i kot nie ma problemu. Według mnie jest ok.
Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat. Planuję zmianę samochodu (obecnie Lodgy). Ponieważ Jogger mi się podobał, więc wybrałem się do salonu z żoną i najmłodszym dzieckiem.
Niestety czar prysł po wejściu do środka. To znaczy wnętrze jako takie mi się podoba, ale ilość miejsca znacznie mniejsza (względem Lodgy). I to właśnie największy problem jest z ilością miejsca w 2 rzędzie. Generalnie auto jest nieco klaustrofobiczne w porównaniu z Lodgy. Z przodu jest jako tako a 3 rząd nadal jest wygodny :). Natomiast w drugim rzędzie (jak na moje potrzeby oczywiście) jest bardzo kiepsko (na szerokość). Troje nastolatków będzie miało tam już bardzo ciasno.
Zmierzyłem z ciekawości szerokość kanapy w najszerszym miejscu, i tak:
- Jogger - 122 cm
- Lodgy - 128 cm
- Duster - 126 cm
Niestety te 6cm robi bardzo dużą róznicę (a powyżej różnica w szerokości jest podobna). Co ciekawe, Duster na szerokość ma więcej miejsca niż Jogger (ale chyba na nogi nieco mniej).
Poza tym znacznie mniejsze szyby z przodu, przez co dużo gorsza widoczność. Zresztą nowy Duster ma podobną przypadłość, czuję się tam trochę jak w czołgu ;).
Jogger powinien się nazywać Sandero Kombi :).
Reasumując, Jogger odpadł jako następne auto dla rodziny 2+3. Szkoda, że Bigster nie jest 7 osobowy, to bym na niego poczekał.
W końcu zdecydowałem się na zakup VW Touran-a - szerokość kanapy (właściwie foteli) 132 cm - ale za to trzeci rząd tylko awaryjny ;).
Tak więc będę się żegnał z Dacią.
Ostatnio zmieniony przez gregory1976 2024-10-19, 10:06, w całości zmieniany 1 raz
Zgadzam się z tymi uwagami. Śmieje się z żoną, że Jogger to auto dla rodziny 2+2, która sporadycznie przewozi parę dziadków w trzecim rzędzie. Ewentualnie 2+2+1 z ciągłą walką o to które z dzieci siedzi w trzecim rzędzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum