Wysłany: 2024-12-08, 19:52 Sandero 3 - drogowe światła LED.
Hej, ostatnio naszła mnie mała rozkmina.
Skoro światła drogowe (długie) oślepiają kierowców jadących z naprzeciwka - korzystamy z nich kiedy nikogo przed nami nie ma. Logiczne.
Dajmy na to teraz "łamię prawo" i montuje niehomologowaną żarówkę LED od świateł długich. Używając świateł zgodnie z ich przeznaczeniem nikogo przecież nie narażam. Mimo wszystko jest to nielegal. Absurd.
Dajmy na to teraz "łamię prawo" i montuje niehomologowaną żarówkę LED od świateł długich. Używając świateł zgodnie z ich przeznaczeniem nikogo przecież nie narażam. Mimo wszystko jest to nielegal. Absurd.
Absurdem jest nazywanie czegoś absurdem nie mając o tym pojęcia.
Ale nią mając pojęcia co znaczy słowo absurd czy nie mając pojęcia że światła drogowe też mają dopuszczenie do ruchu czyli homologację (i nie mogą np mieć 500W)?
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Absurdem jest nazywanie czegoś absurdem nie mając o tym pojęcia.
No może trochę przesadziłem, a przeraziła mnie liczba opinii na aukcji, gdzie ludzie stosują je jako światła mijania i diagności nawet to klepią na przeglądach.
Marka: Dacia
Model: Logan III
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wysłany: 2024-12-17, 08:52
Tez chciałem sobie założyć ledy na drogowe do Logan III, ale jako, że legalnie się tego zrobić nie da, postawiłem na zakup reflektorów dalekosiężnych. Wybrałem model Osram Lightbar FX-250 CB, ale nie mogę się zebrać, aby to zamontować, bo wygląda na to, że rzeźba wymagana
Tez chciałem sobie założyć ledy na drogowe do Logan III, ale jako, że legalnie się tego zrobić nie da, postawiłem na zakup reflektorów dalekosiężnych. Wybrałem model Osram Lightbar FX-250 CB, ale nie mogę się zebrać, aby to zamontować, bo wygląda na to, że rzeźba wymagana
1: Czy ten produkt ma homologację drogową? Jak ma jedną, to musisz legalnie zamontować 2.
2: Idziesz do Juli i kupujesz zestaw do ledbarów, troszkę go modyfikujesz ( jest przystosowany do ledbarów z Juli ) i montujesz. Na szybko, na skrętkę wyjdzie 10 minut - mocowanie pod tablicę.
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2024-12-19, 08:03
A ja rozmiawiałem z sąsiadem z drogówki. Powiedział że jeśli się barwa zgadza to się nie czepiają retrofitów (chodzi o typowo żółte). Za to nie lubią bardzo choinek w stylu niebieskich pozycji.
Myślę tak: możesz mieć jeśli nie używasz. A jak używasz drogowych zgodnie z przeznaczeniem, to kto się zorientuje?
No chyba że się trafi jakiś cwaniak, to wtedy mu się i dowodzik zabiera.
Słyszałem że diagności też nie bardzo się retrofitów czepiają.
Póki co spróbuję z najmocniejszymi klasycznymi żarówkami OSRAM, może to co dają fabrycznie jest po prostu najtańsze.
Przy częstotliwości ich używania szansa na wypalenie jest bardzo mała.
Powiedział że jeśli się barwa zgadza to się nie czepiają retrofitów (chodzi o typowo żółte)........................................................................................................................... Słyszałem że diagności też nie bardzo się retrofitów czepiają
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-01-22, 20:35
Ledy są homologowane w Niemczech, oni mogą sobie dowolnie instalować. U nas na razie można montować żarówki LED , jako zamienniki do oświetlenia kabiny. Można by pokusić się o założenie LED do świateł cofania, bo się nie rzucają w oczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum