Większa moc.
Większa masa.
Automat.
Klima.
Więcej elektroniki; elektryki - jakoś to wykarmić trzeba.
Samochód wyższy - większy pewnie opór aerodynamiczny; ale w tym przypadku pewnie nie ma znaczenia...
Jak to mówią: ziarnko do ziarnka, uzbiera się flaszka.
Tak jak koledzy wyżej pisali: przy takich przebiegach, pewnie lepiej spisała by się marka TAXI, czy jakieś inne na minuty :)
_________________ miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
Mam niezbyt dobrą wiadomość ; tankowałem captura w dniu jego odbioru - 14 III . wtedy świeciła się kontrolka
rezerwy . Wtedy zatankowałem 3o litrów benzyny e10 .
Dziś znów zaświeciła się ''rezerwa' . PO przejechaniu 270 km . Po przeliczeniu wychodzi spalanie 11l na setkę .
To o wiele za dużo jak na auto za 100000 zł naszpikowane elektroniką
Tym bardziej , że ja pedał gazu traktuję delikatnie .
Nie polegałbym aż tak bardzo na tym jednym wyliczeniu. Też odbierałem samochód z salonu praktycznie już z rezerwą, ale gdy lampka już się świeci to nie wiesz, czy tam jest 6 litrów paliwa czy tylko 2 (nie wiem, przy ilu zaświeca się kontrolka rezerwy, ale może nawet wcześniej). Czyli może to być dopiero początek rezerwy, albo już "głęboka" rezerwa. Po kilku tankowaniach wynik będzie dokładniejszy i ten błąd będzie coraz mniejszy. Ja też wyliczam średnią długoterminową "na piechotę", ale korzystam też ze wskazań średniej komputera. Zeruję go przed każdą dłuższą trasą poza miasto, a często też co kilkadziesiąt kilometrów po mieście. A Ty zerujesz czasem komputer i patrzysz na jego średnią?
Fakty są takie, że krótkie jazdy, po kilka kilometrów, zwłaszcza w zimie, znacznie podnoszą spalanie. Tu wiele nie da się ugrać. Każdy wjazd na parking, każde hamowanie, korek to spalanie paliwa i bardzo mały przyrost odległości.
U mnie w zimie też wyniki czasem przekraczały 10 litrów na setkę, ale w lecie zwykle było 8-9 na takich jazdach po 2-10 km od parkowania do parkowania. Teraz mieszczę się nawet około 7 litrów, ale podejrzewam, że wpływ na to ma czyszczenie i smarowanie przednich zacisków hamulcowych i obrzeża klocków (na styku z jarzmem). Przy zmianie kół na letnie zauważyłem, że ciężko się kręcą i hamulce wyraźnie ocierają i słabo odbijają. Po tym zabiegu jest dużo lepiej i wydaje mi się, że nawet około litra mniej po mieście teraz spala. W trasie jeszcze dokładnie nie sprawdzałem, ale różnica jest. Nawet w rozpędzaniu to czuć.
Po raz kolejny wychodzi zaniedbanie producenta. Podobny problem miałem z odkręcenie śrub i zdjęciem kół z piast. Materiał piasty i jarzma to jakieś strasznie korodujące żeliwo i brak smaru powoduje błyskawiczne zarastanie korozją i gigantyczny wzrost tarcia. W każdym samochodzie smarowałem śruby kół, pierścień piasty i zero problemów, a w fabrycznym aucie męczyłem się parę godzin ze zdjęciem kół, bo wszystko było suche jak pieprz. Mało mnie interesują wywody typu "bo śrub kół się nie smaruje", "bo koła ci się odkręcą", "bo przeciągniesz śruby" itp. Będę robił to, co od lat się sprawdza i nie generuje takich problemów. W życiu mi się koła nie odkręciły ani nawet nie poluzowały, w życiu nie ukręciłem śruby kół.
Ostatnio zmieniony przez velomar 2024-05-28, 23:09, w całości zmieniany 1 raz
Władarek, a ile Ty jedziesz w jedną stronę do sklepu, lekarza czy gdziekolwiek indziej? Przy tak krótkich dystansach to KAŻDY silnik ZAWSZE potrzebuje więcej paliwa.Bo nie osiąga odpowiedniej temperatury.
Większa moc.
Większa masa.
Automat.
Klima.
Więcej elektroniki; elektryki - jakoś to wykarmić trzeba.
Samochód wyższy - większy pewnie opór aerodynamiczny; ale w tym przypadku pewnie nie ma znaczenia...
Akurat prawie wszystko -- wyjąwszy automat -- powinno przemawiać za większą ekonomiką spalania mojego Dustera vs. mój Rifter -- a jednak cięższy, wyższy, dłuższy Peżot pali 1-1,5 l mniej
Natomiast w ogólności oczywiście, że na pierwszych 3-5 km każde auto bierze paliwa jak smok, i tu nawet "małe turbo" cudów nie czyni. Jak ktoś ma takie finezyjne potrzeby, trzeba brać małego elektryka, może i byłby tańszy w zakupie, a na pewno w użytkowaniu.
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-12-15, 14:03
Nie będę zaczynał nowego wątku tylko dopiszę tutaj taki OFFTOP ; od kilku dni na parkingu przy sklepie społem na mojej ulicy stoi auto z dołączonej fotki .
Rejestracja - nie miejscowa i kilka rys na całej długości lewego boku .Ciekawe jaka przygoda to auto spotkała , że postały takie rysy
IMG_20241214_085737839_HDR (1) (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 242,05 KB
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Rejestracja - nie miejscowa i kilka rys na całej długości lewego boku .Ciekawe jaka przygoda to auto spotkała , że postały takie rysy
To może być nowe auto Twojego sąsiada -- blachy od dłuższego czasu nie oznaczają niczego więcej jak miejsce pierwszej rejestracji (nowy właściciel może sprowadzić auto ze Szczecina do Ustrzyk Dolnych i nadal jeździć na numerach szczecińskich).
Nie będę zaczynał nowego wątku tylko dopiszę tutaj taki OFFTOP ; od kilku dni na parkingu przy sklepie społem na mojej ulicy stoi auto z dołączonej fotki .
A co cię to obchodzi... ważne że jedzie, hamuje, skręca, trąbi.... i tyle.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-12-18, 17:23
Dziś widzę to auto pokazane na fotce nadal stoi pod sklepem dokładnie w tym samym miejscu gdzie stało tydzień temu . Dla mnie to jest podejrzane sprawa .....
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Dziś widzę to auto pokazane na fotce nadal stoi pod sklepem dokładnie w tym samym miejscu gdzie stało tydzień temu . Dla mnie to jest podejrzane sprawa .....
Za każdym razem, jak otwierasz swój garaż, to stoi tam jakiś Captur. Podejrzana sprawa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum