DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2025-01-21, 13:16
Rozłączanie android auto z Dacia Stepway
Autor Wiadomość
Bartek197201 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Stepway
Silnik: 999
Rocznik: 2022
Wysłany: 2025-01-18, 23:25   Rozłączanie android auto z Dacia Stepway

Czesc,

Mam duzy problem z rozlaczaniem polaczenia pomiedzy android auto a telefonem Samsung S23 w Dacia Stepway z 2022 . Uzywam polaczenia kablowego USB, bo tylko taka mam mozliwosc podlaczenia - przy zakupie wiedzialem o tym. Uzywam org kabla do telefonu oraz testowalem kilka zamiennikow - lecz problem mam caly czas ten sam.

Samochod laczy sie z telefonem i pokazuje ustawiona wczensiej trase na googlu, ale po np 2-3 min lub 30 min (roznie to bywa) zrywa polaczenie z telefonem informujac ze urzadzenie nie jest podlaczone, a caly czas jest.

Na telefonie mam zainstalowany android 14 wersja One UI 6.1 - oprogramowanie w aucie po zaktualizowaniu przez serwis 6.0.11.5

Byłem z tym w serwisie w Krakowie i Jaworznie, ale stwierdzili ze Dacia nie nadaza z aktualizacja oprogramowania do tak nowego systemu w telefonie (ciezko w to uwierzyc bo chyba wiekszosc by miala takie problemy) a 2 powod jaki podali to zebym kabel zmienil (mam org i mam kilka zamiennikow i problem caly czas jest ten sam)

Czy ktos mial podobne doswiadczenie > czy moglby cos doradzic ?

Pozdrawiam

Czajo 

Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wysłany: 2025-01-19, 02:26   

a nie znika Ci wtedy zasięg sieci komórkowej? Ja mam bezprzewodowo przez AAWireless i zauważyłem, że potrafi mnie rozłączyć jak na chwilę zgubi mi zasięg

tomkasz 

Model: Jogger
Silnik: Hybrid 140
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2025-01-19, 10:32   

Jeżeli na 100% jesteś pewien, że to nie np przerywa gniazdo USB telefonie lub w desce rozdzielczej. To zacząłbym od zrestartowania telefonu (pełne uruchom ponownie na androidzie) oraz media nav (przytrzymać przycisk zasilania aż się nie zrobi czarny ekran). Jeżeli telefon nie był dawno restartowany to może to pomoc. A media nav też nie zaszkodzi. Bywały takie problemy z resetowaniem połączenia również przy jakiejś aktualizacji Android Auto, a wtedy trzeba czekać na kolejną aktualizację. Aktualizacje Android Auto to jest zawsze loteria i każdy w innym czasie dostaje nową wersję. Korzystam z media nav i AA już w drugim samochodzie i zwykle problem tkwił w telefonie. Czasem też przez BT, na co również pomaga uruchomienie ponowne tel. (BT jest cały czas podłączone gdy jest po kablu połączenie (zdaje się do dźwięku).
Bo twój samochód jest za..bisty!

Osa_Sandero 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 1,0 + LPG
Rocznik: 2021
Wysłany: 2025-01-19, 12:01   

A tak jest od początku i z wszystkimi telefonami? Czy może po jakieś aktualizacji? Zawsze zastanawia mnie ten owczy pęd do aktualizowania wszystkiego i wszędzie. Wychodzę z założenia, że jak coś działa - to nie ma sensu aktualizować (jedyny argument to kwestie cyberbezpieczeństwa - ale tu?). Każda aktualizacja jedną rzecz poprawi, ale 2 spieprzy. Nie mają czasu testować to robią to na żywym organizmie.

Dla porządnej diagnozy podłącz inny telefon na tym samym kablu i potestuj. Któryś element musisz wyeliminować. Kable piszesz już sprawdzałeś, więc to nie one. Możesz też jak masz możliwość podpiąć swój telefon w innym aucie.

Ktoś już pisał, że może być problem z gniazdami. W samochodzie to szczególnie istotne, bo wstrząsów jest więcej. No właśnie - nie dzieje się to np. po jakiejś nierówności czy hamowaniu?

Bartek197201 
Zielony listek

Wysłany: 2025-01-19, 12:06   

Czesc , dzieki za odpowiedzi, ale nie znika mi zasieg komorkowy chyba ze cos przeoczylem - musialbym sprobowac jakis map ktore sa pobierane na telefon i nie lacza sie z siecia ? albo pobrac google maps na dysk komorki.
Tak samo juz kilka razy resartowalem telefon,tez ruszalem gniazdem przy telefonie i w desce tez nie rozlaczalo (wtedy jak bylo polaczenie) - nie nie pomaga. Odinstalowywalem androida -resetowalem telefoninst ponownie- naprawde duzo roznych kombinacji robilem. sprawdze na Tom Tomie aplikacji ze sklepu play, ale nie sadze ze to pomoze.
Dzieki

Bartek197201 
Zielony listek

Wysłany: 2025-01-19, 19:40   

Zresetowałem media nav tak jak pisał Tomkasz i tak szczerze pomoglo:), przejechalem 2.5h dzisiaj na navi - 3 roznych z Samsunga i ani razu nie rozlaczylo :). Miejmy nadzieje ze problem rozwiazany. Nawet nie wiedziałem ze tak mozna zrestartowac przytrzymujac przycisk - pewnie po aktyalizacji w serwisie nie zrobili tego, dlatego mialem tyle problemow. Potestuje i napisze za pare dni czy jest juz ok na stale :)

Testowalem podlaczenie jeszcze z Samsungiem S10 i tez wychodził błąd to info do Osa_Sandero.

Dzieki za odpowiedzi :)

Bartek197201 
Zielony listek

Wysłany: 2025-01-27, 19:25   

Witam ponownie,

Po zresetowaniu telefonu oraz media nav - dalej rozlacza. Testowałem ponad tydzien. Bywaja dni ze wpinam sie i od razu mnie rozlacza :( - jest polaczenie na pare sekund

tomkasz 

Wysłany: 2025-01-27, 23:28   

Jeżeli na kilku telefonach jest to samo i na różnych kablach to chyba pozostaje jakieś uszkodzenie media nav... Ale przejście z ASO wymiany to będzie raczej trudne.

Ewentualnie jak na tym samym telefonie ciągle rozłącza to może Android Auto. Jaka masz wersję Android Auto?

Bartek197201 
Zielony listek

Wysłany: 2025-01-28, 09:56   

Android auto wersja: 13.645054 - w tym momencie nic nowszego nie wyswietla mi sie do zaktualizowania.

tomkasz 

Wysłany: 2025-01-28, 13:57   

Proponuję w ustawieniach aplikacji w Androidzie:
1. Wymuś zatrzymanie.
2. Pamięć podręczna i dane:
2a. Wyczyść pamięć podręczną.
2b. Wyczyść dane.
3. Test.

Jeżeli w/w nie pomoże to:
1. W tym samym miejscu u mnie jest u góry po prawej pod ... "Odinstaluj aktualizacje". To spowoduje, że wróci wersja pierwotnie zainstalowana w telefonie.
2. Test.

Jeżeli z 1 testu wyjdzie OK -> Problem był w tym cache.
Jeżeli z 2 testu wyjdzie OK -> Problem z najnowszą wersją AA. Ale mam tą samą wersję i u mnie wszystko działa jak na razie ok.

Bartek197201 
Zielony listek

Wysłany: 2025-01-28, 19:03   

Czesc, dzięki za podpowiedzi ale pomimo wykonania tego co zaleciłes, albo nie mogłem się połączyć a jak już udało się to rozlaczal mnie po 2 3 minutach :(. Dziwne to. Resetowałem też media i telefon ale nic nie pomaga.
Ostatnio zmieniony przez Bartek197201 2025-01-28, 19:05, w całości zmieniany 1 raz  

tomkasz 

Wysłany: 2025-01-28, 19:45   

Ja mam Media Nav 6.0.11.4. Nie pokazuje mi żadnych aktualizacji na razie.
Android Auto mam takie jak Ty.
Ale telefon to starsza Motorola G8 z Androidem 11.

A ten S10 którego ma Androida?

Może jest rzeczywiście problem z nowymi Androidami...

tomkasz 

Wysłany: 2025-01-28, 22:01   

Czekałem na to aż pojawi mi się aktualizacja MediaNav w telefonie na aplikacji MapUpdate... ale jak sama nazwa wskazuje to tylko aktualizuje mapy (które nota bene są cały czas 2023Q4 od sierpnia 2024 :-> ).

Więc starosłowiańskim zwyczajem pobiegałem z pendrive tam i z powrotem i zaktualizowałem MediaNav z 6.0.11.4 do 6.0.12.2 co jest chyba dość dużą zmianą. Może spróbuj zaktualizować swoje MediaNav - co może pomóc. Ja mam nowszą wersję z szarym wyglądem. Jeżeli masz starszą wersję z kolorową wersją skórki to może 6.0.11.5 jest najnowszą wersją ... ale coś nie wydaje mi się :mrgreen: .

Bartek197201 
Zielony listek

Wysłany: 2025-01-28, 22:31   

S10 ma Androida 12, chyba umowie sie do serwisu na aktualizacje tego oprgramowania do 6.0.12.2, bo szczerze to nie wiem skad to pobrac - jest gdzies na czeskim serwerze jak patrzylem ,ale tam ludzie pisali ze blad sie pojawia "zla suma kontrolna pliku" wyskakiwalo jak wgrywali.

Jesli masz taki plik to czy moglbys podeslac i napisac jak to wgrac z pendriva ? ewentualnie jeszcze sam moge sprobowac to zrobic przed serwisem.

tomkasz 

Wysłany: 2025-01-29, 06:49   

Można całkowicie oficjalnie: https://dacia.welcome.naviextras.com/en/latest-map-guarantee
Opcja: Download with Toolbox.
Pendrive min. 8 GB FAT32, pusty (sformatowany).

Pokrótce:
Zainstalować Toolbox na komputerze, założyć konto.
Pusty pendrive podłączyć do gniazda USB obok licznika.
Odpalić auto, żeby się MediaNav nie wyłączyło.
Uruchomić wbudowaną nawigację, menu, mapa aktualizuj, opcje, aktualizacja przez USB.
Poczekać aż wyświetli się komunikat o zakończeniu.
Wyjąć pendrive i włożyć do komputera.
Odpalić aplikację, poczekać aż znajdzie i odczyta pendrive.
Postępować zgodnie z wytycznymi (dalej, dalej, instaluj 😉).
Jak skończy wyjąć pendrive i do auta.
Po włożeniu, odpalić media nav i poczekać aż odczyta pendrive i wyświetli komunikat czy zainstalować aktualizację. Odpalić auto, żeby nie brakło prądu i wykonać aktualizację.
Powtarzać czynność zapisania na pendrive z menu nawigacji aż na komputerze pokaże, że nie ma już aktualizacji.
U mnie to było 2x. Najpierw aktualizacja 6.0.11.4 do 6.0.12.2 a potem aktualizacja ustawień języka.
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2025-01-29, 06:50, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-01-29, 09:02   

Mam co prawda MN3, ale dodam, że warto co jakiś czas sprawdzać poprzez Toolbox czy nie ma jakichś aktualizacji, bo naprawdę bywają okresy, gdy pojawiają się one dość często. A większość takich aktualizacji "sprzętowych" wychodzi w formie poprawek typu "aktualizacja konfiguracji urządzenia" i nie zmienia w ogóle podstawowego numeru wersji softu. Czyli- dwa sprzęty z tym samym numerem softu mogą teoretycznie działać jakoś inaczej, gdy jeden był aktualizowany a drugi nie... ;-)

Bartek197201 
Zielony listek

Wysłany: 2025-01-31, 14:57   

Czesc dzieki za podpowiedzi :), z racji tego ze auto jest na gwaracji to postanowilem jeszcze raz jechac do serwisu. Oczywiscie na wstepie dostalem inf ze mozliwe ze moj telefon akurat nie ma wsparcia, ale powiedzialem ze na kilku testowalem. W kazdym razie zaktualizowali mi do tej najnowszej wersji o ktorej tomkasz pisales, ale jak sie okazalo zanim mi oddali autko sprawdzili na swoich telefonach i tez im nadal rozlaczalo. Elektryk stwierdzil ze jest uszkodzone gniazdo USB jeden kabelek raz styka raz nie - zamowili mi nowe i bede jechal na wymiane . Mam nadzieje ze to rozwiaze problem, jak zwracalem na to wczesniej uwage to mowili, ze to niemozliwe ze to sie nie psuje :/. Jestem dobrej mysli i napisze jak bede mial autko gotowe i po testach po wymianie.
Dzieki chlopaki za pomoc na pewno taka wiedza sie przyda na przyszlosc z tymi aktualizacjami, kasowaniem cashow , resetowaniem Media :)

marwisn 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 Tce
Rocznik: 2021
Wersja: Stepway2
Wysłany: 2025-02-13, 13:25   

Jak siedziałem na Androidzie to miałem dokładnie te same problemy. Tylko replikacja po kabelku.

Raz działao cały dzień, raz zrywało po dwóch minutach. Różne kable, rózne telefony. Zadnej logiki i zależności.

Jakis czas temy presiadłem sie na IOS'a. I dokładnie te same problemy. Aż pożyczyłem od znajomego taki "dynks" wpinany w gniazdo USB co robi z przewodowego Apple Carplay bezprzewodowy. I wszystko smiga od kilku miesięcy bez najmniejszego zwisu czy zerwania. W szoku jestem.

Odpowiedz do tematu