DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Reflektor Duster 2021 led ... padł prawy kierunkowskaz
Autor Wiadomość
Maro5000 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 Tce
Rocznik: 2021
Wersja: Duster
Wysłany: 2024-08-18, 08:39   

Wymienili. Po perturbacjach oczywiście ... bo gwarancja była dokładnie do dziś (18.08). Świeci .. działa. Był problem z tą lampą bo nie są dostępne ponoć z tego powodu że były produkowane w fabryce w Rosji .. która teraz robi pociski i drony na wojnę z UA.
Sprowadzili mi ją z Francji .. A gdyby to była prawa .. to nawet tam już ich brakuje.
Na moje pytanie : co z gwarancją na te obie wymienione lampy .. pani w serwisie powiedziała że jest tylko do w/w terminu ... czyli do dziś. Bo gdybym zakupił ... to wtedy 12 mies. Ale że wymienione były w okresie gwarancji na całe auto ... to tylko do jej końca. Jakieś kuriozum ... czy nagminna praktyka ??

MartinezTychy 

Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2024-08-18, 10:21   

Nagminna praktyka nie tylko w motoryzacji ale, w wielu gałęziach, jest to nic innego jak unikanie odpowiedzialności. Rzecznicy praw konsumenta mają całą masę takich skarg.

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2024-08-18, 14:04   

Maro5000 napisał/a:
Wymienili. Po perturbacjach oczywiście ... bo gwarancja była dokładnie do dziś (18.08). Świeci .. działa. Był problem z tą lampą bo nie są dostępne ponoć z tego powodu że były produkowane w fabryce w Rosji .. która teraz robi pociski i drony na wojnę z UA.
Sprowadzili mi ją z Francji .. A gdyby to była prawa .. to nawet tam już ich brakuje.
Na moje pytanie : co z gwarancją na te obie wymienione lampy .. pani w serwisie powiedziała że jest tylko do w/w terminu ... czyli do dziś. Bo gdybym zakupił ... to wtedy 12 mies. Ale że wymienione były w okresie gwarancji na całe auto ... to tylko do jej końca. Jakieś kuriozum ... czy nagminna praktyka ??

Nie powinienem tak doradzać, ale wtedy w przypadku posiadania AC uszkodzić lampę mechanicznie i wymienić z AC :) a jeszcze lepiej to znaleźć kogoś kto podłoży się z OC.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

corrado 

Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2024-08-18, 18:19   

Cytat:
Nie powinienem tak doradzać, ale wtedy w przypadku posiadania AC uszkodzić lampę mechanicznie i wymienić z AC :) a jeszcze lepiej to znaleźć kogoś kto podłoży się z OC.

U Ciebie w firmie też takie praktyki stosujecie ?
Ostatnio zmieniony przez corrado 2024-08-18, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2024-08-19, 15:14   

corrado napisał/a:
Cytat:

U Ciebie w firmie też takie praktyki stosujecie ?

Likwidujemy szkody powstałe, a nie tworzymy ich sami. Praktyka ta jest jednak dosyć popularna i zauważalna w kilku ASO. Docierają do nas takie reflektory z urwanym "uchem", które jest niewidoczne i praktycznie niemożliwe do uszkodzenia bez uszkodzenia pozostałych i w dodatku z niedziałającym kierunkiem. Chyba wiadomo w jaki sposób powstaje taka szkoda i co ma na celu.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

krimar 

Model: Sandero II ph2 Open, Duster 2 Prestige, SSIII
Silnik: 1,0 TCE LPG
Rocznik: 2020, 2021, 2023
Wysłany: 2024-08-19, 18:14   

toka93 napisał/a:
Nie powinienem tak doradzać
zgadza się, nie powinieneś, co do meritum, to czy istnieje możliwość wymiany ledów na zwykłe lampy żarówkowe? W instrukcji Sandero 3 są takie opisane.

LukaszBe 

Silnik: 1.0 TCE LPG
Wersja: Prestige
Wysłany: 2025-01-16, 23:33   

Ku zmartwieniu innych użytkowników DD2FL odświeżam temat. W tym tygodniu w poniedziałek prawy kierunkowskaz padł i w moim aucie z 2021 roku. Co do okoliczności to był mróz -2’C i przejechałem po nierównościach (studzienki). Objawy identyczne jak w pierwszym poście tego tematu.

Jak na złość we wtorek rano wszystko działa bez zarzutu, kolejne 2 dni usterka nie wraca.
Do ASO dzwoniłem, kazali przyjechać jak awaria się powtórzy. Szczęśliwie gwarancje mam jeszcze na 1,5 roku z górką wiec wierzę, że do tego czasu zdąży paść na amen żeby wymienili na gwarancji.
Ostatnio zmieniony przez LukaszBe 2025-01-16, 23:36, w całości zmieniany 1 raz  

Michał_ZS 

Silnik: 1,0 LPG
Rocznik: 2023
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2025-01-19, 20:20   

Proponuję przy następnej takiej akcji nagraj film. Zawsze zostanie ślad tej usterki :-/

LukaszBe 

Wysłany: 2025-01-23, 23:36   

Michał_ZS napisał/a:
Proponuję przy następnej takiej akcji nagraj film. Zawsze zostanie ślad tej usterki :-/

Wpadłem na taki sam pomysł i z pewnością tak zrobię gdy tylko usterka powróci. Nie przyszło mi do głowy tak na gorąco, że następnego dnia nie będzie po tym defekcie śladu :roll:

Tak wiec dobra rada dla innych, gdy zdarzy Wam się to na gwarancji. Nagrajcie film przy pierwszym wykryciu problemu ;-)

LukaszBe 

Wysłany: 2025-04-02, 20:27   

No i tak proforma opisze ciąg dalszy przygody… w ten weekend znów prawy kierunek led przestał działać. W poniedziałek zadzwoniłem do serwisu Jaszpol Brukowa Łódź żeby się umówić, termin weryfikacji uszkodzenia wtorek rano. Mieli zrobić na piątek/sobota ale już dziś rano auto było gotowe do odbioru :) poszło super sprawnie bo praktycznie w 24h. Cieszę się bardzo, że mam przedłużoną gwarancje inaczej by zabolało.

Oczywiście zanim oddałem auto do serwisu nagrałem film w obawie, że znów zacznie działać ale szczęśliwie kierunkowskaz nie ożył.

Auto zastępcze… Renault Polska ma 5 dni na decyzje… i takie tam bajery. Szkoda słów. Jak się mieszka w mieście to takie coś nie jest problemem ale jak bym tu 30 km z jakiejś wioski przyjechał to bym tam na te 5 dni namiot w salonie rozbił!

Michał_ZS 

Silnik: 1,0 LPG
Rocznik: 2023
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2025-04-02, 21:26   

Kawę byś miał do oporu na tym biwaku ;-)

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-04-03, 07:59   

LukaszBe napisał/a:
… w ten weekend znów prawy kierunek led przestał działać... Cieszę się bardzo, że mam przedłużoną gwarancje inaczej by zabolało.
Co nie zmienia faktu, że kiedyś ta gwarancja się skończy i częste bóle się pojawią... Rękami i nogami powinno się bronić przed "nowoczesną" motoryzacją, gdzie zanik jednego światełka, zamiast kilkuminutowej wymiany żarówki, kończy się KILKU-dniowym pobytem w ASO...
A jeszcze właściciel nowego wehikułu cieszy się, że tak krótko trwało :roll:

Odpowiedz do tematu