Wymienili. Po perturbacjach oczywiście ... bo gwarancja była dokładnie do dziś (18.08). Świeci .. działa. Był problem z tą lampą bo nie są dostępne ponoć z tego powodu że były produkowane w fabryce w Rosji .. która teraz robi pociski i drony na wojnę z UA.
Sprowadzili mi ją z Francji .. A gdyby to była prawa .. to nawet tam już ich brakuje.
Na moje pytanie : co z gwarancją na te obie wymienione lampy .. pani w serwisie powiedziała że jest tylko do w/w terminu ... czyli do dziś. Bo gdybym zakupił ... to wtedy 12 mies. Ale że wymienione były w okresie gwarancji na całe auto ... to tylko do jej końca. Jakieś kuriozum ... czy nagminna praktyka ??
Nagminna praktyka nie tylko w motoryzacji ale, w wielu gałęziach, jest to nic innego jak unikanie odpowiedzialności. Rzecznicy praw konsumenta mają całą masę takich skarg.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1798 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2024-08-18, 14:04
Maro5000 napisał/a:
Wymienili. Po perturbacjach oczywiście ... bo gwarancja była dokładnie do dziś (18.08). Świeci .. działa. Był problem z tą lampą bo nie są dostępne ponoć z tego powodu że były produkowane w fabryce w Rosji .. która teraz robi pociski i drony na wojnę z UA.
Sprowadzili mi ją z Francji .. A gdyby to była prawa .. to nawet tam już ich brakuje.
Na moje pytanie : co z gwarancją na te obie wymienione lampy .. pani w serwisie powiedziała że jest tylko do w/w terminu ... czyli do dziś. Bo gdybym zakupił ... to wtedy 12 mies. Ale że wymienione były w okresie gwarancji na całe auto ... to tylko do jej końca. Jakieś kuriozum ... czy nagminna praktyka ??
Nie powinienem tak doradzać, ale wtedy w przypadku posiadania AC uszkodzić lampę mechanicznie i wymienić z AC :) a jeszcze lepiej to znaleźć kogoś kto podłoży się z OC.
Nie powinienem tak doradzać, ale wtedy w przypadku posiadania AC uszkodzić lampę mechanicznie i wymienić z AC :) a jeszcze lepiej to znaleźć kogoś kto podłoży się z OC.
U Ciebie w firmie też takie praktyki stosujecie ?
Ostatnio zmieniony przez corrado 2024-08-18, 18:20, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1798 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2024-08-19, 15:14
corrado napisał/a:
Cytat:
U Ciebie w firmie też takie praktyki stosujecie ?
Likwidujemy szkody powstałe, a nie tworzymy ich sami. Praktyka ta jest jednak dosyć popularna i zauważalna w kilku ASO. Docierają do nas takie reflektory z urwanym "uchem", które jest niewidoczne i praktycznie niemożliwe do uszkodzenia bez uszkodzenia pozostałych i w dodatku z niedziałającym kierunkiem. Chyba wiadomo w jaki sposób powstaje taka szkoda i co ma na celu.
Ku zmartwieniu innych użytkowników DD2FL odświeżam temat. W tym tygodniu w poniedziałek prawy kierunkowskaz padł i w moim aucie z 2021 roku. Co do okoliczności to był mróz -2’C i przejechałem po nierównościach (studzienki). Objawy identyczne jak w pierwszym poście tego tematu.
Jak na złość we wtorek rano wszystko działa bez zarzutu, kolejne 2 dni usterka nie wraca.
Do ASO dzwoniłem, kazali przyjechać jak awaria się powtórzy. Szczęśliwie gwarancje mam jeszcze na 1,5 roku z górką wiec wierzę, że do tego czasu zdąży paść na amen żeby wymienili na gwarancji.
Ostatnio zmieniony przez LukaszBe 2025-01-16, 23:36, w całości zmieniany 1 raz
Proponuję przy następnej takiej akcji nagraj film. Zawsze zostanie ślad tej usterki
Wpadłem na taki sam pomysł i z pewnością tak zrobię gdy tylko usterka powróci. Nie przyszło mi do głowy tak na gorąco, że następnego dnia nie będzie po tym defekcie śladu
Tak wiec dobra rada dla innych, gdy zdarzy Wam się to na gwarancji. Nagrajcie film przy pierwszym wykryciu problemu
No i tak proforma opisze ciąg dalszy przygody… w ten weekend znów prawy kierunek led przestał działać. W poniedziałek zadzwoniłem do serwisu Jaszpol Brukowa Łódź żeby się umówić, termin weryfikacji uszkodzenia wtorek rano. Mieli zrobić na piątek/sobota ale już dziś rano auto było gotowe do odbioru :) poszło super sprawnie bo praktycznie w 24h. Cieszę się bardzo, że mam przedłużoną gwarancje inaczej by zabolało.
Oczywiście zanim oddałem auto do serwisu nagrałem film w obawie, że znów zacznie działać ale szczęśliwie kierunkowskaz nie ożył.
Auto zastępcze… Renault Polska ma 5 dni na decyzje… i takie tam bajery. Szkoda słów. Jak się mieszka w mieście to takie coś nie jest problemem ale jak bym tu 30 km z jakiejś wioski przyjechał to bym tam na te 5 dni namiot w salonie rozbił!
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3981 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-03, 07:59
LukaszBe napisał/a:
… w ten weekend znów prawy kierunek led przestał działać... Cieszę się bardzo, że mam przedłużoną gwarancje inaczej by zabolało.
Co nie zmienia faktu, że kiedyś ta gwarancja się skończy i częste bóle się pojawią... Rękami i nogami powinno się bronić przed "nowoczesną" motoryzacją, gdzie zanik jednego światełka, zamiast kilkuminutowej wymiany żarówki, kończy się KILKU-dniowym pobytem w ASO...
A jeszcze właściciel nowego wehikułu cieszy się, że tak krótko trwało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum