Wysłany: 2024-12-21, 14:31 Re: komunikat: szukam android auto
labondz napisał/a:
Czy macie coś podobnego, telefon oppo reno 3 pro, android 11
Tak, potwierdzam, że zrywanie połączenia i problem z ponownym automatycznym wznowieniem AA to cecha Oppo i Xiaomi na starszym Androidzie. Miałem też Samsunga, który lepiej tym zarządzał zarówno w Androidzie 11 jak i 12.
W tej chwili mam Redmi Note 13 Pro na Androidzie 14 i problemów już nie ma. Telefon sam szybciutko się łączy w każdej sytuacji. Na razie...
Być może to kwestia ustawień oszczędzania energii, ubijania procesów przez system lub uprawnień. Wiem tylko, że na początku nawet w tych starszych modelach wszystko chodziło poprawnie, więc raczej to może być kwestia późniejszych zmian w konfiguracji systemu (nawet nieświadomie dokonanych). Jak masz czas to zresetuj telefon do fabrycznych :) Mi się nie chciało...
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2024-12-21, 14:32, w całości zmieniany 2 razy
Mam problem z poleceniami głosowymi. Na przykład chcę wybrać trasę głosowo lub odpowiedzieć na SMS i dotykam na mikrofon na wyświetlaczu NaVi to mówi że mam coś skonfigurować w ustawieniach. Ale nic się nie wyświetla
hm...może nie masz banalnej rzeczy czyli nie skonfigurowane ustawienia w googlach (ok google).
Przy AA komunikacja głosowa odbywa się poprzez usługi googla.
Chciałem się zapytać przy okazji czy macie również problem z odbieraniem połączeń następującego typu:
- czasami tak z 1 na 10 razy jak odbieram połączenia poprzez AA to nie słychać rozmówcy poprzez głośniki. Połączenie oczywiście jest ale głos słychać jedynie przez telefon. Ustawiania na wyświetlaczu AA w aucie nic nie daje (można tam zmienić źródło dźwięku: telefon czy bluetooth).
Problem występuję zarówna po kablu jak i bezprzewodowo. Ponadto zauważyłem, że na jednym numerze, który do mnie dzwoni występuje to częściej (czy to ma jakieś znaczenie?)
Przy wybieraniu przeze mnie połączenia z wyświetlacza samochodu zawsze jest OK.
Nie wiem czy to to było przyczyną. Mój telefon ma najnowszego Android 15 i wygląda na to że AA sobie z tym nie radziło. Po aktualizacji AA wszystko jest ok
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-03, 08:38
Marcyś napisał/a:
Dodam że bardzo dobrze sobie radzi na nawigacji Waze
Bo Waze to jest chyba najlepsza nawigacja na AA. W każdym razie moja ulubiona. Szybkie aktualizacje nowych dróg. Ja bazuję głównie na grafice, więc dobra, kontrastowa i czytelna mapa jest dla mnie bardzo ważna a pod tym względem np. Mapy Google to jednak nie to...
Zresztą lektor Waze obecnie również przebija głosy z Google.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-03, 10:36
Marcyś napisał/a:
A kogo masz ustawionego? Bo jest Agnieszka, Agata i Jacek😀
Zwykle nie korzystam wcale ze wskazówek głosowych, ale jeśli już, to Jacka toleruję. Głos kobiecy podczas jazdy działa na mnie szczególnie irytująco...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-02-03, 10:37, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan III
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wysłany: 2025-02-10, 08:09
Ja zakupiłem taki adapter, w wielkości pendrive
https://a.aliexpress.com/_EzbBaQg
Udało mi się kupić za ~33zl, ale widzę, że ceny zmieniają się z dnia na dzień.
Mam je dopiero od kilku dni i na tę chwilę mogę powiedzieć, że urządzenie działa całkiem sprawnie, a z telefonem (Galaxy S23 Android 14) łączy się szybko. Nie usłyszałem różnicy w jakości dźwięku zarówno w przypadku muzyki jak i połączeń głosowych, występuje jednak minimalne opóźnienie, zauważalne tylko wtedy, gdy chce się je wyłapać. Podczas godzinnej trasy nie doświadczyłem ani rozłączenia ani nadmiernego nagrzewania się telefonu oraz urządzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum