Jak odbierałem ex Lodgy w 2019 marzec to kwestionowałem spasowanie przedniego zderzaka do prawego błotnika, sprzedawca który wydawał mi samochód wpisał to i kilka innych wtrąceń lakierniczych do protokołu, po 3 tygodniach wstawiłem wóz do ASO i poprawili parę detali, finalnie okazało się, że pęknięty był ślizg zderzaka podczas montażu w Maroku. Wtrącenia przepolerowano na tyle ile było to możliwe w miejscach najbardziej widocznych, pozostałe na dachu i przy relingach zostały nietknięte.
co do spasowania to aso chyba nie wypuści jakiegoś bubla,jak będzie coś z nie tak.
Dlatego czytaj i zapamietuj co pisza posiadacze tych aut;)
Aso ma to w dupie, liczy sie sztuka wypchnieta. Jasne, ze jak w czasie transportu zbija lampe czy wgoniota drzwi to Ci takiego nie wydadza= powinni poinformowac Cie o zdarzeniu i twoja decyzja czy maja wymienic czy czekasz na nowa sztuke auta.
Ale nie mysl, ze oni beda szczeliny sprawdzac- powiedza, ze to NORMA dacii, ze kazde auta maja np krzywe maski. Jak sie nie bedziesz domagal swego to jest szansa, ze wezmiesz nowe auto ze szczelinami jak spod mlotka w stodole u Mietka.
Poogladaj tez plastiki czy nie porysowane, w srodku. Uszczelki czy nie wisza. Wszystko co bedziesz w stanie.
Nie ufaj haslu: auto jest sprawdzane 3-4 razy. To bzdura.
Wysłany: 2025-02-12, 20:24 Nowy duster 3 planowany odbiór
Witam wszystkich!!! Właśnie dzisiej miałem odebrać swojego dustera3,jeszcze wczoraj otrzymałem email z przypomnieniem o przekazaniu, więc załatwiłem rejestrację,ubezpieczenie i dziś rano telefon z aso że jest akcja serwisowa i wydawanie wstrzymane z jakiego powodu i jak długo nikt nic nie wie , czy ktoś może też tak czeka i może coś podpowiedzieć jaki tego powód jeszcze na nieszczęście wcześniejszą II sprzedałem i został tylko spacer a szykuje się dłuższy wyjazd wekedowy .
Ostatnio zmieniony przez gawron3 2025-02-12, 20:30, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-13, 09:02
To ci zrobili niespodziankę. Jak go już zarejestrowałeś, to masz w plecy czas do następnego przeglądu i ubezpieczenia. Powinni ci dać samochód zastępczy za darmo. Musisz to zarządać.
Właśnie wydali mi dokumenty zarejestrowałem bo taka była umowa o odbiorze następnego dnia ,ale rano w dzień odbioru telefon z wiadomością akcja serwisowa wydawanie odwołane, dzwoniłem ,rozmawiałem kilka razy ale zadnych konkretnych wiadomości , o auto zastępcze proponowałem ale kierownik odpowiedział że może mi dać dzisiej ale jutro się widzimy i zwrot, bo nie potrafi powiedzieć ile to będzie trwało a za wypożyczenie ktoś musi płacić i narazie bez żadnych odpowiedzi na ten temat z aso.Czy jest ktoś jeszcze w takiej sytuacji oczekujący,może ktoś zna przyczynę.
Wczoraj byłem w ASO i cały salon zastawiony nowymi Dusterami. Wszystkie wydania wstrzymane. Akcja serwisowa. Jeszcze nie było info z centrali o co chodzi i jak problem będzie rozwiązywany. Ale wydawać nie wolno. Więc obstawiam coś z bezpieczeństwem.
Ostatnio zmieniony przez marwisn 2025-02-13, 12:45, w całości zmieniany 1 raz
Wczoraj byłem w ASO i cały salon zastawiony nowymi Dusterami. Wszystkie wydania wstrzymane. Akcja serwisowa. Jeszcze nie było info z centrali o co chodzi i jak problem będzie rozwiązywany. Ale wydawać nie wolno. Więc obstawiam coś z bezpieczeństwem.
Coś musi być na rzeczy, skoro wszystko wstrzymane. Pewnie jakaś akcja serwisowa związana z bezpieczeństwem. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, jak centrala się w końcu odezwie.
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-14, 18:50
Podobno już od miesiąca sprawa jest znana sprzedawcom, dlatego wstrzymali wydawanie pojazdów. Coś nie kontaktuje wtyczka R107 od ABS może nie zadziałać i muszą poprawiać. Ktoś na taśmie produkcyjne nawalił. Niestety nie wiadomo od którego miesiąca pojazdy są feralne.
Witam!! wszystkich po wielkich przebojach nareszcie duster odebrany,jak narazie jezdzi się bardzo przyjemnie ,trochę wkurza ten asystent jak walczy z kierownicą przy białym pasie ruchu.Wiem to wszystko można wyłączyć jednym przyciskiem tylko trzeba pamiętać przy każdym uruchomieniu silnika ,ale mam inne pytanie bo w mojej wersi journej nie moge ustawić,odnależć parametrów podróży,czyli wyświetla się tylko licznik dzienny,w innym słupku średnie spalanie i przy cegiełkach z paliwem w zbiorniku dystans do przebycia, a gdzie szukać czy wogule jest spalanie chwilowe,średnia prędkość,dystans w km, może nie umiem tego odnależć ale próbuje różnie i to samo w instrukcji z internetu też nie mogę znależć żadnej podpowiedzi bo w aso dostałem tylko dwie kartki instrukcji,może żle szukam proszę jak ktoś to przerabiał o podpowiedż.
Nie ma chwilowego spalania dokładnego. Oprócz tego pionowego wskazania na średnim spalaniu, taki półprzezroczysty pas jak na wykresie w tle średniego spalania. Wszystkie dostępne parametry podróży powinny być w systemie multimedialnym.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Nie ma chwilowego spalania dokładnego. Oprócz tego pionowego wskazania na średnim spalaniu, taki półprzezroczysty pas jak na wykresie w tle średniego spalania. Wszystkie dostępne parametry podróży powinny być w systemie multimedialnym.
I tu może być problem - u mnie w extreeme mam replikację smartfona i nie ma parametrów podróży i punktacji eco jazdy itd. Chyba że czegoś nie umiem włączyć
Masz silnik Eco-G? No to przynajmniej w Sandero III z LPG nie ma z tego powodu włączonych funkcji MY DRIVING oraz innych ekologicznych parametrów (w tym punktacji). Spalanie na gazie tylko średnie.
Masz silnik Eco-G? No to przynajmniej w Sandero III z LPG nie ma z tego powodu włączonych funkcji MY DRIVING oraz innych ekologicznych parametrów (w tym punktacji). Spalanie na gazie tylko średnie.
Dokładnie jak piszesz Eco-G.
Pytanie - czy da się to włączyć w systemie?
Ostatnio zmieniony przez malygabrys 2025-02-21, 14:44, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2025-02-21, 17:12
Brak też eco- wynik. Dodatkowe menu działa z wersjami hybrydy. Czujnik pojemności zbiornika gazu jest niedokładny i wyświetlają się tylko dane teoretyczne. Jeszcze nie sprawdzałem samej jazdy na benzynie, może wtedy pokaże punktacje ECO jazdy.,
Nie da się. Chodzi o to, że w tej konfiguracji sterownik gazu nie jest zdolny do podawania danych o chwilowym zużyciu LPG - w związku z czym całe te parametry Eco-jazdy nie będą miały wiarygodnych danych. Dlatego wyłączyli. Nie wiem czy już masz instalację BRC czy jeszcze Landi Renzo. W SSIII jest Landi. Jeśli u ciebie już BRC to znaczy, że postępu technicznego w tej kwestii nie ma i sterownik gazu nadal nie jest "w pełni zintegrowany" z silnikiem. Trzeba posprawdzać jakie dokładnie rozwiązanie macie w nowych Dusterach jeśli chodzi o sterowanie wtryskiem LPG i PB. Może coś uda się dowiedzieć.
Instalacja BRC. Byłem już pokazać to mojemu gazownikowi (autoryzowany BRC) popatrzył i stwierdził że się da obsłużyć i jeszcze pogada ze znajomymi z serwisu centralnego o dojście do kompa gazowego i da znać.
Stwierdził że wtryski stare (mam takie w I od 13 lat) ale nieśmiertelne, byleby wymieniać filtry.
Jak będę wiedział więcej dam znać.
No to już jakiś pozytyw. Sam przyglądam się nowej instalacji BRC w Daciach i liczę, że będzie bardziej dopracowana od Landi. Może w przyszłości przeskoczę na Dustera? Tylko zastanawia mnie po co dali taki dziwny filtr fazy gazowej ze zintegrowanym mocowaniem. Pewnie żeby wymusić na użytkownikach instalację w ASO. Jeszcze takiego nie widziałem w sprzedaży w popularnych sklepach w necie.
... Tylko zastanawia mnie po co dali taki dziwny filtr fazy gazowej ze zintegrowanym mocowaniem. Pewnie żeby wymusić na użytkownikach instalację w ASO. Jeszcze takiego nie widziałem w sprzedaży w popularnych sklepach w necie.
Gazior od razu powiedział "ale takiego na rynku nie dostaniesz, trzeba normalny taki jak w starym zamontować"
Witam..może ktoś wie gdzie mogę zakupić tak na wszelki wypadek bo lubię mieć w zapasie płyn o oznaczeniu GLACEOL RX type E Long Life o kolorze niebieskim taki wlaśnie mam zalany w duster 3 1,2TCe 130KM i nigdzie nie widzę w sprzedaży z takim kolorem i z tym oznaczeniem.Następne pytanie przy jakim przebiegu pierwszy raz wymieniacie olej,jak jest najzdrowiej do silnika bo opinie są różne po 1tys po 3tys a zbliżam się do pierwszego tysiąca może warto wymienić i jaki jest org. nr. filtra oleju przy zakupie.pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum