Wysłany: 2025-02-27, 10:03 Stuki w zawieszeniu Dustera II FL
Witam i proszę o rady lub wskazówki. Od jakiegoś czasu (2-3 miesiące) słyszę stuki z zawieszenia, bardziej od strony kierowcy. Podczas przeglądu nie stwierdzono żadnych luzów ani na sworzniach, ani końcówkach drążków, ani w stabilizatorze. Znajomy mechanik dotknął jednak krzyżaka na tym łączniku, który idzie od kierownicy w dół, i tam rzeczywiście słychać stuki i luz.
Czytam, że to może maglownica, ale nie ma innych objawów jak te stuki z zawieszenia, kierownica chodzi lekko jak w dniu odbioru auta, żadnych podejrzanych dźwięków, luzu na kierownicy i innych typowych objawów dla przekładni/maglownicy.
Auto jest nowe z 2017 r., przebieg 152.000 km, jeżdżone wyłącznie przeze mnie. Fakt, od kilku miesięcy jeździmy po wertepach przez około 300 m z powodu remontu drogi i właśnie wtedy te stuki z zawieszenia (kierownicy?) stały się w ogóle zauważalne.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-27, 11:01
Auto jest nowe z 2017 r., przebieg 152.000 km. - nówka sztuka nieśmigana.
A tak poważnie to czasami nie da się na szarpakach znaleźć źródła. Trzeba próbować inaczej diagnozować.
Potwierdzam to co napisał DrOzda. W moim poprzednim aucie C4 Picasso, zaraz przed sprzedażą, zacząłem słyszeć stukanie w zawieszeniu. Na szarpakach nic nie wyszło, specjaliści od aut PSA podnieśli auto, ruszyli kierownicą i w kilka minut zdiagnozowali jedną z poduszek pod amorem, kiedy rozkręcili zawieszenie to znalazł się kawałek złamanej pod poduszką sprężyny a do tego amortyzatory były kompletnie zużyte. Remont całego zawieszenia z przodu = 1500 PLN.
Mnie zszokowało, że amortyzatorów nie zdiagnozował zwykły przegląd. Mechanik wyjaśnił, że wystarczy mieć słabiej napompowane opony i nie wykryje się zużycia amortyzatorów. Albo te ścieżki diagnostyczne są już zwyczajnie niedoinwestowane bo przegląd dziś kosztuje śmieszne pieniądze.
Proponuje sprawdzić luz na tuleji z prawej i lewej strony maglownicy. Tam lubi się wyrobić i przenosi stuki na sanki. Na szarpakach tam nie zobaczy bo jest osłona gumowa.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2025-03-12, 22:24
a coś jeszcze warto sprawdzić?
Bo mam wrażenie że po tej zimie też mam jakieś zużycie w zawieszeniu a że idzie wiosna to chcę m.in zawieszenie posprawdzać i jak coś do roboty to zrobić.
Tył prawa strona i chyba przód.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum