Wysłany: 2025-03-01, 11:47 Brak iskry dacia lodgy 1.6mpi
Witam moja dacia lodgy 1.6mpi 2013 rok nagle przestała odpalać. Powodem brak iskry. Cewka zapłonowa wymieniona świece i przewody. Czujnik wału wymieniony. Ale raczej stary czujnik też był dobry bo przy kręceniu rozrusznikiem prawidłowo pokazuje obroty. Sprawdziłem wtyczki dochodzące do CPU. Brak jakich kolwiek nalotów. Kluczyk był w serwisie wysyła sygnał prawidłowo. Nie ma więcej pomysłów. Jedyny błąd jaki wyświetla to blad p0420 który już pojawiał się wcześniej. Pomoże ktoś?
Kurcze przewód wchodzi w peszle raczej nie wygląda na uszkodzony. A wiązki z czujników idą do głównego komputera czy do tego CPU w kabinie? Szukałem jakieś schematy wtyczek żebym mógł sprawdzić impedencje na tej wiązce ale nie nic znalazlem
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3748 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-03-02, 10:29
Co to znaczy wysyła sygnał prawidłowo ? Czy sprawdzono czy przyjmuje go immobilizer ? Pisałeś na fb że stało się to po rozładowaniu akumulatora, mógł się wtedy wykasować.
Wysłany: 2025-03-10, 21:58 Re: Brak iskry dacia lodgy 1.6mpi
korowk napisał/a:
Witam moja dacia lodgy 1.6mpi 2013 rok nagle przestała odpalać. Powodem brak iskry. Cewka zapłonowa wymieniona świece i przewody. Czujnik wału wymieniony. Ale raczej stary czujnik też był dobry bo przy kręceniu rozrusznikiem prawidłowo pokazuje obroty. Sprawdziłem wtyczki dochodzące do CPU. Brak jakich kolwiek nalotów. Kluczyk był w serwisie wysyła sygnał prawidłowo. Nie ma więcej pomysłów. Jedyny błąd jaki wyświetla to blad p0420 który już pojawiał się wcześniej. Pomoże ktoś?
Może warto sprawdzić jeszcze bezpieczniki, zwłaszcza te związane z układem zapłonowym. Błąd P0420 dotyczy katalizatora, ale nie powinien mieć wpływu na brak iskry. Spróbuj także sprawdzić ECU pod kątem ewentualnych błędów lub uszkodzeń, które mogą wpływać na zapłon. Czasem problem może leżeć też w układzie immobilizera lub czujniku pozycji wałka rozrządu.
Co to znaczy wysyła sygnał prawidłowo ? Czy sprawdzono czy przyjmuje go immobilizer ? Pisałeś na fb że stało się to po rozładowaniu akumulatora, mógł się wtedy wykasować.
Kupiłem jakiś tester płytkę immo i ta dioda mruga kilka razy szybko . A powinien być tylko 1 mrugnięcie . Byłem jeszcze raz z kluczykiem w serwisie i sprawdził częstotliwość nadawania i wysyła numer więc stwierdził ,że kluczyk na bank jest sprawny .
Dlaczego cewka wysyła sygnał wielokrotnie skoro kluczyk jest sprawny ?
Wygląda ok , ale kupiłem taka płytkę tester immo i światełko miga kilkukrotnie a powinno się tylko 1 raz zapalić . Czy gdyby cewka była uszkodzona to wysyłałaby sygnał ?
Wysłany: 2025-04-08, 13:25 Re: Brak iskry dacia lodgy 1.6mpi
korowk napisał/a:
Problem rozwiązany , okazało się ,że coś się namieszało z immo w kompie . Pomógł Pan z firmy Fenix , wysłałem kompa , Pan coś tam zaczarował , wyłączył immo i od razu odesłał . Po podłączeniu od razu odpalił . Serdecznie polecam firmę Fenix sterowniki . a miast kombinować ,podmieniać komputer stacyjke i nie wiadomo co jeszcze to lepiej wyłączyć po prostu immo .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum