Wysłany: 2023-03-20, 20:05 Nagły problem z MediaNav
Pacjent DSSIII 2021r,,18tys przebiegu, pierwszy właściciel od lutego 2022r.
Rano w drodze do pracy wszystko cacy, MediaNav działa bezprzewodowo, słucham muzyki, gra gitara. Po wyjściu z pracy, wsiadam, tradycyjnie włącza się ekran niebieski od MediaNav z napisem Dacia i główne menu. Uruchamiam silnik i nagle ekran gaśnie, zupełnie, zero reakcji, nic. Po wrzuceniu wstecznego nie działały również kamera cofania oraz czujniki parkowania. Dodatkowo przy włączaniu podgrzewania siedzeń na samych przyciskach nie włączają się te czerwone poziome diody informujące o poziomie podgrzewania siedzenia. Same siedzenia czuć że grzeją ale na przyciskach nic. Gaszę auto, i nagle ekran się budzi, radio działa, system łączy się z telefonem. Odpalam auto ponownie i znowu kilka sekund i ekran gaśnie, zero reakcji, nic.
Przy odpalaniu auto miałem wrażenie że odpalało, gasło na chwilkę i znowu odpalało już prawidłowo. Dzwoniłem do serwisu, mam umówioną wizytę w piątek ale może ktoś z Was miał podobną "przygodę"?
Update
Auto postało w podziemnym garażu jakieś 4h po powyższej akcji, wsiadam, odpalam i wszystko działa jak ta lala.
Tak sobie myślę auto stało jak byłem w pracy jakieś 8h pod gołym niebem, cały dzień padało. Możliwe że gdzieś jest jakaś nieszczelność i dostała się woda która spowodowała ten problem?
Auto i tak oddam do serwisu żeby wszystko sprawdzili ale znając życie to wtedy wszystko będzie działać.
Ostatnio zmieniony przez Liakim 2023-03-20, 20:24, w całości zmieniany 3 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-21, 08:24 Re: Nagły problem z MediaNav
Liakim napisał/a:
Tak sobie myślę auto stało jak byłem w pracy jakieś 8h pod gołym niebem, cały dzień padało. Możliwe że gdzieś jest jakaś nieszczelność i dostała się woda która spowodowała ten problem?
Auto i tak oddam do serwisu żeby wszystko sprawdzili ale znając życie to wtedy wszystko będzie działać.
Nie licz na wodę... O identycznych objawach ludzie piszą na grupie FB i nie są to wcale rzadkie skargi- to są cały czas niedoróbki fabryczne i testowanie nowych modeli na klientach nadal trwa. To wygląda na jakiś "zespół zawieszeń elektryki" a dotyczy właśnie głównie ekranu multimediów, czujników parkowania, elektrycznych szyb, oświetlenia wewnętrznego itp.
to wygląda na fabryczny problem z wiązką, obstawiam słabą izolację lub przecieranie się wiązki na jakimś przejściu przez karoserię itp. dlatego czasem jest ok a czasem nie, zależy jak się wiązka ułoży.
Wysłany: 2025-03-09, 11:30 Re: Nagły problem z MediaNav
Liakim napisał/a:
Pacjent DSSIII 2021r,,18tys przebiegu, pierwszy właściciel od lutego 2022r.
Rano w drodze do pracy wszystko cacy, MediaNav działa bezprzewodowo, słucham muzyki, gra gitara. Po wyjściu z pracy, wsiadam, tradycyjnie włącza się ekran niebieski od MediaNav z napisem Dacia i główne menu. Uruchamiam silnik i nagle ekran gaśnie, zupełnie, zero reakcji, nic. Po wrzuceniu wstecznego nie działały również kamera cofania oraz czujniki parkowania. Dodatkowo przy włączaniu podgrzewania siedzeń na samych przyciskach nie włączają się te czerwone poziome diody informujące o poziomie podgrzewania siedzenia. Same siedzenia czuć że grzeją ale na przyciskach nic. Gaszę auto, i nagle ekran się budzi, radio działa, system łączy się z telefonem. Odpalam auto ponownie i znowu kilka sekund i ekran gaśnie, zero reakcji, nic.
Przy odpalaniu auto miałem wrażenie że odpalało, gasło na chwilkę i znowu odpalało już prawidłowo. Dzwoniłem do serwisu, mam umówioną wizytę w piątek ale może ktoś z Was miał podobną "przygodę"?
Update
Auto postało w podziemnym garażu jakieś 4h po powyższej akcji, wsiadam, odpalam i wszystko działa jak ta lala.
Po latach dopadła moją Dacię ta sama przypadłość. Pamiętasz może co to było. Powiem w serwisie żeby nie szukali w ciemno. I może ktoś wie, czy to wchodzi w zakres rozszerzonej gwarancji (bo normalna mi się skończyła).
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2025-03-09, 15:15
Nagraj telefonem filmik, aby było widać, co się dzieje. Ja tak zrobiłem, gdy miałem problem z wyłączającym się tabletem i nawiewem.
Winnym okazał się czujnik napięcia przy klemie minusowej akumulatora - temat znany, zły odczyt napięcia plus zwiekszanie obciążenia dawały taki efekt.
Nagraj telefonem filmik, aby było widać, co się dzieje. Ja tak zrobiłem, gdy miałem problem z wyłączającym się tabletem i nawiewem.
Winnym okazał się czujnik napięcia przy klemie minusowej akumulatora - temat znany, zły odczyt napięcia plus zwiekszanie obciążenia dawały taki efekt.
Dzięki za informacje. Na szczęście wczoraj była sytuacja powtarzalna i coś tam nagrałem. Dzisiaj syn jeździł i nic się nie dzieje. Zobaczę czy będzie się dalej powtarzać, ale do serwisu zgłoszę póki mam jeszcze ten Easy Service.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum