Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-08-24, 17:55 Tablet w Daci Duster III
Nowe multimedia w tablecie zbudowane są na Android 12. Z podgladu menu wynika, że pamięć powinna być co najmniej 16Gb. Zajetośc jest około 8Gb. Na razie nie znalazłem możliwości wgrywania nowych programów. W menu są propozycje Spotify, Amazon music. Podejrzewam , ze wgrywanie odbywa się przez gniazdo usb typu C. Podobnie jak przy odtwarzaniu mediów. Na razie nie mam takiej pamięci z tą wtyczką ale będę próbować. Możliwe że ściągać może przez wifi, bo u mnie widzi także moją sieć. Podobnie jest z profilem kierowcy i dodawaniem zdjecia.
A nie jest czasem jakaś karta SIM wbudowana (choćby ta sama co do SOS) i to z niej korzysta przez określony czas z transmisji danych?
Druga opcja (jak w Renault) po podpięciu telefonu, korzysta z transmisji danych z tegoż. I wtedy aktualizuje i instaluje co trzeba.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-08-25, 08:46
Z tego co wiem , jest fabryczna karta SIM ważna na 3 lata , ale powiązana z systemem SOS. Muszę jeszcze sprawdzić czy ma coś wspólnego z Androidem. Przednie gniazda USB-C wg. oznakowania powinny mieć połączenie z tabletem.
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 811 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2024-08-25, 10:56 Re: Tablet w Daci Duster III
paul7 napisał/a:
...Na razie nie mam takiej pamięci z tą wtyczką ale będę próbować....
po prostu odwróć kabel ładowania i wykombinuj przejściówkę żeńskie USB---->męskie USB C (tzw. przejściówka otg jest tego pełno w necie - w jednym z marketów kosztuje 14 zeta;
zawsze też można kupić kabel USB C---->USB C i podłączyć telefon, który skonfigurujesz w tablecie jako dysk i z tego poziomu uruchomisz apk
paul7 napisał/a:
Możliwe że ściągać może przez wifi, bo u mnie widzi także moją sieć. Podobnie jest z profilem kierowcy i dodawaniem zdjecia.
wydaje mi się że to chyba powinno być standardem, aby po sparowaniu tabletu i telefonu skonfigurowanego jako punkt dostępowy do neta (routera) móc aktualizować firmware samego tabletu.
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2024-08-25, 11:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-08-25, 11:53
Właśnie zrobiłem aktualizację oprogramowania z 2.4.1 na 2.4.2 i poszło w 15 sekund. Nie wiem co to dało , bo nie widzę różnicy. Dodam, że do aktualizacji włączyłem silnik, bo nie wiadomo w trakcie by coś sie wyłączyło. Co do zasilania z USB to wydajność może mieć spokojnie z 2A, bo na testerze pokazywało ładowanie telefonu 5,14V i 1,39A inny kablowy też wskazywał na 7W. Zasilanie w gniazdach takie samo i włączone było przy zgaszonym silniku.
Wysłany: 2024-08-29, 11:07
Aktualizuję wcześniejsze informacje dot, Media display. Jak piszą Dzięki pakietowi danych i smartfonowi można zdalnie zlokalizować pojazd na mapie, włączyć światła lub klakson, aby znaleźć go na parkingu, sprawdzić przebieg i pozostały zasięg oraz korzystać z aktualizacji FOTA* przez okres do 5 lat.FOTA = Firmware over the air. Aktualizacja map i Navi jest dokonywana tylko przez internet. Aktualizować mapę HERE, można do 8 lat od aktywacji fabrycznej. Sporo funkcji w MNL uaktywnia się podczas postoju pojazdu, znowu przy wyłączonym silniku zaczyna czuwać ochrona akumulatora. Więc testy będę robił o odpowiedniej porze.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2024-08-29, 11:11, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-08-29, 21:55
Informacja o gniazdach multimedialnych USB-C. Służą do transferu danych i ładowania telefonów. Obciążenie gniazda to 12W / 5V. Czyli standard. Gniazdo USB-C akceptuje pendrive z wtykiem C minimum 8GB , max do 64 GB sformatowany FAT32 i NTFS.
Wysłany: 2025-03-29, 19:35
Weszły już do użycia aktualizacje oprogramowania. Niektóre pojazdy mają tę czynność w formie zdalnej FOTA. Jeżeli jest to poważniejsza aktualizacja, to podobno przesyłają pliki częściami. Jeśli zgłosimy się do Serwisu i w bazie Firmy będzie oczekiwała aktualizacja, sprawdzą to za pomocą odcisku systemu z USB i wtedy zrobią to na miejscu. Czas ok. 1-2 godz. + testy oprogramowania.
W moim tablecie akurat parametry wskazuje następująco:
Model sprzętu AIVI2 ACCES D1
Wersja Android 12
Aktualizacja listopad 2023
WERSJA 5,4,254
KOMPILACJASQ3A,220705,003
System SW 283C99624R
VUC 3.18.132
Wizualizacja pojazdu VEH-HSUA2-XI30-3.07
Wizualizacja marki BRAND-VISUAL-D24-3.10
Aktualizacja MULTYIMEDIA 4.3 USB 25 marca 2025 update software
OPENRLINK 3.2 USB 1 październik 2024 FM/DAB audio
Miałem dodatkowo aktualizację kamery przedniej. Nie wiem co jeszcze, bo co robili to już nie wyświetla.
Nowe aktualizacje, to szybsze włączanie się systemu, szybciej uruchamia się kamera przy manewrach i pierwszeństwo siły głosu dla radia, dopiero potem nawigacja.. Ma się już nie zawieszać co na razie stwierdziłem.
Dodam jeszcze , że współpraca z Android Auto jest nienaganna. Dacia przygotowała jeszcze jedną apke Travel Companion na którą można się już zapisać w Sklepie Androida i IOS.
Wg. informacji, Travel Companion, ma zachęcać do odkrywania nowych miejsc. Ma też zwiększyć bezpieczeństwo. Asystent podróży monitoruje oznaki zmęczenia, analizując mimikę twarzy. Ma współpracować z mapami Waze, Goggle, i Apple.Reszta w opisie sklepu.
A jak mogę sprawdzić aktualizację na swoim tablecie np. ,MULTYIMEDIA, OPENRLINK i to poniżej bo wchodząc w historię aktualizacji to takich pozycji nie widzę, chyba że robię coś nie tak gdzie szukać takich wiadomości.
Wysłany: 2025-04-02, 17:42
Menu >> Zaktualizuj historię i pod nim będą wszystkie wpisy co się wgrało.
No może prawie wszystkie.
Bo mnie pojawiło się w menu funkcja Czyszczenie Powietrza w kabinie.
Opisywałem to w TUTAJ Wcześniej tego nie miałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum