Przeciwmgielne mają służyć do jazdy we mgle i podczas opadów. Nie mogą oślepiać. Jestem przeciwnikiem używania tych świateł jako zamiennik do świateł mijania. Jak widzę takie coś to już mam opinię wyrobioną o kierowcy. Ja od zawsze używam do przeciwmgielnych żółtych (dopuszczalne wg przepisów) i tylko wtedy gdy jest taka potrzeba. Najlepsze moim zdaniem: Philips Allweater (niestety już nie produkowane), Narva Contrast+, Nokya, Osram Fog Breaker (niedostępne w EU) lub PIAA (japońskie ale bardzo drogie). Ostatni mój zakup to Lunex. Dopuszczenie na drogi publiczne mają tylko Narva i Lunex. Trzeba też pamiętać o filtrze UV. Niestety koszt dobrej jakości żarówek to około 100 zł minimum. Żadnej taniej chińszczyzny.
Instrukcja podaje do sandero, że w przeciwmgielnych jest żarówka H16LL 19w 1500lm.
Jak wygląda taka żarówka, chodzi mi o złącze i co to jest "LL" bo nie znalazłem.
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
To wiele wyjaśnia bo ledwo święcą
Łącza występują proste i boczne mimo, że mają taki sam symbol. Ludzie piszą o zamiennikach H ale mają jakieś ząbki do likwidacji. Czy można oba typy użyć w sandero.
Bez tytułu3.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 31,01 KB
Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 37,95 KB
_________________ Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań
Jest duża szansa, że przeżyją zwłaszcza jak będą nie używane
To zależy ile i jak daleko jeżdzisz. Kiedyś jeżdziłem codziennie po Polsce to dość często zdarzało się jesienią albo nad ranem szczególnie w okolicy jezior i lasów. U nas trzeci dzień mgła w dzień i w nocy z małymi przerwami, robiłem trasę prawie 20 km po zmroku to trudno było i powoli. Wydaje ci się, że masz przeciwmgielne, włączasz 19w i musisz wyjść z auta żeby sprawdzić czy świecą ech
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-11, 00:52
Nie wiadomo jak samo wnętrze lampy zniesie podniesienie temperatury. To jest jednak skok z 19W na 55W a tyle to ma żarnik świateł mijania w H4 do znacznie większych reflektorów. Osobiście pokusił bym się o wymianę najwyżej na H8, czyli 35W. To i tak będzie wzrost x2.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-12-11, 00:58, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-12-11, 09:21
Ja mam H9 zamiast H11 i w końcu coś tam widać na kilkanaście metrów w czasie zamglenia. Przy H11 to było kilka co najwyżej a przy H16 to już sobie nie wyobrażam na tym jechać w nocy.
Model: Duster/ Logan II
Silnik: 1.5 dCi/ 1.2
Rocznik: 2013/ 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2020-12-11, 09:48
Ja to przerabiałem, wymiana żarówek i kombinowanie- nawet gdzieś w jakimś wątku zabierałem głos w tej sprawie.
Jeżeli dysponujesz jakimś funduszem na ten cel, to wymień po prostu halogeny na ledowe, takie jak są np w niektórych Citroenach, Peugeotach, w Toyocie czy DSach- siedzą tam Valeo.
3 lata na nich już jeżdzę i mogę powiedzieć, że jazda na nich we mgle, to zupełnie inny, wyższy poziom. Doświetlanie zakrętów, też sobie radzą i "nie stękają", że co chwilę są odpalane ;)
W Dusterze i Loganie żony pasowały na zasadzie plug&play.
Wysłany: 2020-12-11, 13:22
Musisz pogrzebać w necie, może coś znajdziesz. Wiem, że mają 14 W, kiedyś widziałem ich charakterystykę. Ceny się wahają, ja swoje kupiłem nowe na ebey. Zresztą wszystko tak kupuję, obserwuje i czekam- OEM zestaw czujników cofania za 99 zł. Ludzie czasami nie wiedzą jak wycenić, a może mają trefny towar- sam nie wiem, co myśleć...
Światła dają sporo w porównaniu do OEM na żarówce halogenowej (u mnie było 55w) i w dodatku świecą wąskim wycinkiem, nie zauważyłem efektu odbicia światła od mgły, tak jak to miało miejsce wcześniej- świeciły wszędzie ale nie przed auto.
Szukaj lub czekaj, bo jeżeli masz zmieniać na odpowiednik żarówek ledowych, to efekt może nie być tak dobry- chodzi o uformowanie wiązki światła.
Ostatnio zmieniony przez ex_perimental 2020-12-11, 13:23, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2020-12-11, 13:52
Drozda, nie sądzę. Jest realna szansa, że pamięć mnie jednak zawiodła w tej kwestii. Jeżeli będę miał chwilę to sprawdzę, ale myślę, że i u mnie jest 9W, co nie zmienia tego, że światła jest o wiele więcej, lepiej uformowanego niż na OEM halogenach 55w. Na pewno jest do tego produktu karta charakterystyki, bo ją widziałem, być może nawet na ebeyu była załączona, jak kupowałem- była moc i wartość w lumenach.
Zdjęcie z aliex... Tak właśnie świecą, wąskim wycinkiem.
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2025-04-10, 19:48
Rozmawiałem z diagnostą. Zasadniczo czepiają się (zarówno diagności jak i drogówka) tylko świateł mijania. Drogowych i przeciwmgłowych się nie czepiają. Potwierdził również mój sąsiad (no chyba że kontrolowany za bardzo skacze, to jak to ujął: "zawsze coś się znajdzie na zatrzymanie dowodu").
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum