Marka: Dacia
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2025-04-06, 11:15
Dzisiaj powalczyłem trochę:
jakiś czas temu zakupiłem kabel 16+32 Nissan Sylphy B18; cel - podpięcie wtyczki znajdującej się nad bezpiecznikami z jednej strony oraz wpięcie vgate'a z drugiej;
gdyby komuś byłoby potrzebne to już wiem jak rozebrać część plastyków z lewej strony kierownicy.
Dostałem się tam wpiąłem przewód i poległem z bardzo prozaicznego powodu: komputer nie chciał mi się połączyć z vgatem (chociaż telefon nie ma z tym problemu co udowadnia komunikację przez ten kabel, ale czy z ominięciem SGW - nie udało mi się ustalić). Jakiś pie.....ony brak pliku
WAŻNE !!! moduł nad bezpiecznikami jest modułem radaru: odpięcie go i włączenie zapłonu powoduje radosny komunikat "UNIERUCHOM SAMOCHODU" przeplatany z "skontroluj radar". Oczywiście wpięcie wtyczki odwraca komunikaty.
W międzyczasie pojawił się komunikat o zabezpieczaniu akumulatora. Po poskładaniu wszystkiego uruchamiam auto i.... pojawił się radosny komunikat o skontrolowaniu układu wydechowego.
Potrzebuję wsparcia duchowego. Z resztą dam sobie radę.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-07, 08:17
Czyli masz taki kabelek, którego funkcjonalność neguje firma MAXIECU?
Sprzedawca tego cuda chyba udziela jakiegoś wsparcia?
A rozważając przejściówkę od MAXIECU... Ciekawe czy w tym białym, środkowym pudełeczku Maxiecu jest w ogóle jakakolwiek elektronika, czy to po prostu jedynie "rozgałęzienie" przewodów? Bo czuję, że to po prostu rozgałęziacz umożliwiający bezinwazyjne podłączenie się do CAN w innym miejscu instalacji samochodu a nie na gnieździe serwisowym OBD. Twój adapter to pewnie dokładnie to samo, tylko taniej...
Jeśli tak, to to samo można uzyskać samemu, w cenie gniazda OBD, podłączając je "na krótko" na 4 czy 6 przewodzików do zasilania i do CAN, ale za bramką blokującą.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-07, 08:35, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2025-04-07, 10:13
Może uda mi się w następny weekend powalczyć. Kusi mnie również zakup tego kabelka od Maxiecu. Największym problemem jest mimo wszystko uciążliwość w dostępie do teoretycznej wtyczki. Dodatkowo składam wszystko ze strzępów informacji, bo jakoś nikt nie bardzo się chwali (albo ja nie potrafię dobrze szukać).
Gdzieś znalazłem posta w którym omijano SGW właśnie za pomocą 2 kabelków: do obd przeplotka z wypiętymi canH i canL; cany wpięte odzielnymi przewodami do jakiegoś modułu - właśnie za sgw (w sensie moduł wypięty, a kabelki we wtyczkę); było to we Fluence;
BTW: przełączyłem dzisiaj na Pb, przejechałem ok 1,5km i żółte lampeczki zagsły
Ciekawe czy to wszechświat daje mi delikatnie do zrozumienia żebym nie grzebał więcej?
Ostatnio zmieniony przez masterczerwi 2025-04-07, 10:14, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-07, 11:58
Skoro (jak rozumiem) uzyskałeś łączność za pomocą smartfona, to mogłeś sprawdzić obejście bramki i uruchamianie jakichś opcji (np. opcji w zegarach) za pomocą choćby apki CarScanner, która to umożliwia.
Wysłany: 2025-04-07, 17:47
Jakoś nie wpadłem na ten pomysł. Za bardzo skupiłem się na innych mniej istotnych rzeczach. Moja apka w telefonie pozwala skasować przypominajkę o serwisie. Ale uznałem to za mało wiarygodne, dlatego że serwis u mnie kasuje się za pomocą guzików z kierownicy (i to nawet nie jest sekwencja tylko zwykła klikanina po menu).
Wysłany: 2025-04-08, 09:46
Polecam CarScanner Pro- zakładka "Kodowanie i obsługa" (nie wiem czy zakładka jest także w wersji darmowej), pojawia się dopiero po połączeniu się z samochodem a dostępne w niej opcje są zależne od połączonego właśnie samochodu. Nie wiem co tam jest w menu akurat dla nowych modeli, ale u mnie dla Sandero2 i innych Dacii poprzedniej generacji, opcji "modyfikacyjnych" jest sporo i bardziej przystępne w obsłudze w stosunku do np. ddt4all. Jeżeli to zadziała, to znaczy że obszedłeś bramkę
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-08, 09:51, w całości zmieniany 2 razy
o ile programowanie typy wyłączenie wycieraczki tylnej na biegu wstecznym ok tak car scanner nie był u mnie w stanie skasować inspekcji i po wysłaniu komendy przez jakiś czas w losowych momentach przy uruchomieniu auta resetował mi się licznik (w sensie mignął na chwilę jak np. przy włączeniu komputera pokładowego)
Wysłany: 2025-04-08, 13:16
Czajo napisał/a:
car scanner nie był u mnie w stanie skasować inspekcji...
No akurat tego za pomocą tej apki nigdy nie próbowałem... Polecam CarScanner jedynie jako jakiś sposób na sprawdzenie dwustronnej łączności z samochodem po ominięciu bramki SGW, za pomocą telefonu a nie komputera.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-08, 13:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2025-04-08, 20:12
Dowcip: okazuje się że moja apka to właśnie CarScanner Pro (no brawo ja). W przypadku poprzednich aut (Lodgy i MCV) faktycznie były opcje programowania różnych opcji (wtedy akurat robiłem z ddt4all). W przypadku Joggera nie kojarzę. Zrobię aktualizację.
Wysłany: 2025-04-09, 07:57
masterczerwi napisał/a:
W przypadku Joggera nie kojarzę. Zrobię aktualizację.
No więc właśnie może się okazać, że dla nowych modeli tej zakładki kodowania nie ma, bo autor aplikacji doszedł do wniosku, że skoro jest blokada na OBD, to nikt i tak z tego nie skorzysta...
Wysłany: 2025-04-10, 09:56
Widzę, że nie ma tam lepszego profilu dla Joggera (jest jeszcze tylko Jogger Hybrid)- ale w tym co wybrałeś jest przecież też Sandero3 i Logan3 z tym samym silnikiem, więc jeden czort.
Czyli jednak apka zrobiona zgodnie z zasadą: Jest blokada= nie ma opcji kodowania
No cóż- niby słusznie.
Wysłany: 2025-04-10, 19:42
Tutaj raczej bym polemizował czy słusznie. Weźmy na przykład tylną wycieraczkę automatyczną z MCV II/Sandero czy Lodgy. Wycieraczka ta sprzężona z uruchomieniem wycieraczek przednich i biegu wstecznego. Ja osobiście mam taki nawyk, że przed ruszeniem psikam płynem na przednią szybę, niezależne od tego czy muszę najpierw wycofać. I w takim przypadku uruchamiała się wycieraczka tylna na sucho. To osobiście doprowadzało mnie do szału. Więc uważam że takie rozwiązanie (dla mnie oczywiście) to przerost formy nad treścią. W Joggerze tylna wycieraczka sprzeżona jest z czujnikiem deszczu, więc już tak nie drażni. A w głównej mierze chodzi o to że w naszych samochodach są zaimplementowane opcje, za które trzeba słono płacić lub nie są przewidziane dla danej marki w ogóle (np wyświetlanie wskazań gps między zegarami, w Clio to mam i jest fajne; a osobiście mam nadzieję uruchomić zasilanie podświetlenia przycisków szyb). Nie można zapominać że SGW jest montowany w celu zapewnienia bezpieczeństwa pasażerów poprzez zapobieżenie ingerencji w systemy bezpieczeństwa . Niby słusznie - niby się zgadzam .
Wysłany: 2025-04-11, 07:41
Chodziło mi o to, że autor apki CarScanner słusznie nie dodał opcji kodowania dla nowych modeli w sytuacji, w której i tak nie można ich użyć, bo OBD ma blokadę dla takich akcji. Apka ma służyć do obsługi fabrycznych modeli, a poza tym nie do tego służy, bo to extra dodatek (opcje kodowania dostępne dla starszych modeli są opisane jako eksperymentalne i pojawiły się w sumie nie tak dawno).
Co do takich rzeczy jak ta nieszczęsna wycieraczka, to oczywiście się zgadzam. Uważam, że aktywacja tej funkcji powinna być obecnie normalnie dostępna dla kierowcy, choćby z poziomu menu multimediów.
A jeśli w Joggerze chcesz "zaświecić" przyciski szyb, to na pewno nie programowo- tam zdaje się nie ma po prostu zamontowanych podświetleń, czy nie jest to okablowane (nie pamiętam- ktoś tutaj dawał relację z modyfikacji i wymieniał przełączniki). Zresztą podobnie jak w Lodgy...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-11, 07:42, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2025-04-11, 19:00
Co do apki to myślę że dali sobie spokój ze względu na SGW.
W Lodgy były guziki podświetlane, ale nie było przewodów. W Joggerze jest odwrotnie, guziki są całkowicie mechaniczne, za to są przewody (bez napięcia). Nie wiem gdzie są wpięte i czy są wpięte. Podejrzewam że mogą być wpięte. Rumuni chwalą się wymianą zegarów na te z Clio i że w zasadzie jest to plug&play. Podejrzewam również że są tam potrzebne jakieś opcje do uruchomienia. Widziałem również film ze sterowaniem cliówkowego wyświetlacza z poziomu daciowych medianavów, co może świadczyć o chociażby częściowej kompatybilności systemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum