Widzę, że bardzo dawno nic nie pisałem - to wszystko wina samochodu oczywiście - nie psuje się, jeździ, nuda po prostu.
Przebieg ponad 140 tysięcy, zastanawiam się czy to normalne, że nie musiałem jeszcze wymieniać sprzęgła.
Przy wymianie opon powiedziano mi "prawy wahacz". I tu moje pytanie - czy to jest coś, co może poczekać z miesiąc na przegląd roczny? Ja nic nie czuję, jeździ jak zawsze. Oraz drugie, czy to drobiazg który się zamawia na bieżąco i robi od ręki? Takie odnoszę wrażenie wpisując na allegro "wahacz lodgy", ale wolę się upewnić. I ostatnie pytanie - czy zgodnie ze sztuką wymieniać należy parami?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-15, 09:25
gfedorynski napisał/a:
Przebieg ponad 140 tysięcy, zastanawiam się czy to normalne, że nie musiałem jeszcze wymieniać sprzęgła.
Niekatowane sprzęgło może przeżyć cały samochód...
Cytat:
Przy wymianie opon powiedziano mi "prawy wahacz". I tu moje pytanie - czy to jest coś, co może poczekać z miesiąc na przegląd roczny? Ja nic nie czuję, jeździ jak zawsze.
Zależy co oni tam zobaczyli? Ja bym się upewnił co się dzieje, może się tylko coś przywidziało
Cytat:
...czy to drobiazg który się zamawia na bieżąco i robi od ręki?
Raczej tak. Moja rada- brać oryginał Renault, nie szukać cudownych zamienników. To nie są drogie rzeczy- komplet na obie strony można trafić za 260-300zł. No i w komplecie obowiązkowo wymienić łączniki stabilizatora.
Cytat:
I ostatnie pytanie - czy zgodnie ze sztuką wymieniać należy parami?
Niekoniecznie jeżeli jest w dobrym stanie, ale przy tym przebiegu robił bym komplet. No i po wymianie kontrola geometrii obowiązkowo.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-15, 09:36, w całości zmieniany 2 razy
gfedorynski,
Przegląd techniczny a diagnosta sugeruje co należałoby zrobić i tak powinno to wyglądać, wymień na ori koszt jak wspomniał Dymek, zbieżność do ustawienia po wymianie wahaczy.
Co do sprzęgła, temperament kierowcy mas tu kluczowe znaczenie, w trasie możesz spokojnie przejechać i 700 tyś km, eksploatacja strikto miejska może skończyć się i 150 tyś km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum