DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
terkotanie od strony silnika - duster 1.0 tce lpg
Autor Wiadomość
sobol1976 

Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2025-02-06, 14:29   

leech10 napisał/a:
Czy mogłem coś uszkodzić?

Raczej nie (zależy jak mocno tym operowałeś :) Tam jest chyba silniczek krokowy i on hałasuje u mnie nawet parę minut po zgaszeniu silnika. I to bez dotykania. Więc możliwe, że to zbieg okoliczności. W jakimś biuletynie serwisowym ten objaw piszczenia i hałasowania był chyba czynnikiem wskazującym na nadmierne zużycie zaworu i celowość wymiany? Czy się mylę? Ktoś o tym chyba wyżej pisał....
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2025-02-06, 14:30, w całości zmieniany 3 razy  

leech10 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 Tce
Rocznik: 2020
Wersja: Laureate
Wysłany: 2025-02-06, 14:58   

Hej

Bardzo delikatnie. Nie szaprałem się z tym 😉

Pozdrawiam
Piotrek

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2025-02-06, 20:35   

Ja słyszałem, że jednemu uczonemu we Francji zdechła żaba ruszała nogą. Więc takie rzeczy mogą się zdarzać. :-D :idea:

leech10 

Silnik: 1.0 Tce
Wersja: Laureate
Wysłany: 2025-03-12, 20:52   

Hej

Byłem w ASO i niestety nie rozwiązano problemu. Powiedziano mi że to owszem ta turbina ale to niczym nie grozi i można jeździć. Pytanie czy naprawiać to poza ASO? Auto ma jeszcze gwarancje i tu mam obawy czy jej nie stracę. Ale znowu pytanie czy jazda z tym nie uszkodzi turbiny i jak się skończy gwarancja to zapłacę sporo więcej. Co polecacie?

Pozdrawiam
Piotrek

Tomasz2287n 
Zielony listek

Silnik: 1,0
Rocznik: 2021
Wysłany: 2025-03-14, 20:49   

Mi tak samo powiedzieli w serwisie że to niczym nie zagraża, a każda naprawa nie w aso traci się gwarancję. Później tylko pozostaje przedłużać gwarancję.

r70 

Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014
Wysłany: 2025-03-15, 12:45   

jazda nie uszkodzi turbiny. Na początku jest to problem tylko estetyki akustycznej, ale w marę degradacji mogą zacząć się błędy wtrysku, układu stabilizacji toru i inne. poza tym przyspieszenie może przestać następować liniowo w stosunku do operowania pedałem gazu.
O ile pamietam u mnie błędy zaczęły się nasilać po ok 80tyś km. Problem z nimi jest taki że trudno je udowodnić, ponieważ (przynamniej u mnie) nie były rejestrowane w logach i po podpięciu do kompa w ASO nie było po nich śladu. Ślady pozostawiały jak dobrze pamiętam tylko błędy wtrysku, ale ASO twierdziło że to musi być jakieś przypadkowe zachowanie bo w czasie kontroli wszystko zawsze było ok. Być może obecnie ASO ma już inną wiedzę, ale kiedy ja walczyłem z tematem, to byli szczerze zaskoczeniu kiedy podpięli się do mojego dustera który wyświetlał któreś z błędów (nie pamiętam który, ale chyba układu stabilizacji) bez gaszenia silnika i diagnostyka nie wykazał kompletnie nic - a komunikat na wyświetlacza samochodu zniknął dopiero po wyłączeniu stacyjki. podobno był ta taki pierwszy przypadek z którym się spotkali - wierzę, bo pewnie żaden klient nie przyjechał "na gorąco", boe gaszenia silnika do ASO żeby spróbować zdiagnozować problem. A jeśli wyłączył silnik to błąd znikał a w logach nie było śladu, więc standardowo słyszał na przeglądzie że diagnostyka nic nie wykazała.
u mnie po wynmianie turbiny sypanie błędami się skończyło razem z terkotaniem popychacza (ok 20-30tyś temu)
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-03-15, 12:55, w całości zmieniany 2 razy  

Mirek 

Model: Duster
Silnik: 1.0 Tce LPG
Wysłany: 2025-04-17, 14:56   

r70 napisał/a:
jazda nie uszkodzi turbiny. Na początku jest to problem tylko estetyki akustycznej, ale w marę degradacji mogą zacząć się błędy wtrysku, układu stabilizacji toru i inne. poza tym przyspieszenie może przestać następować liniowo w stosunku do operowania pedałem gazu.
O ile pamietam u mnie błędy zaczęły się nasilać po ok 80tyś km. Problem z nimi jest taki że trudno je udowodnić, ponieważ (przynamniej u mnie) nie były rejestrowane w logach i po podpięciu do kompa w ASO nie było po nich śladu. Ślady pozostawiały jak dobrze pamiętam tylko błędy wtrysku, ale ASO twierdziło że to musi być jakieś przypadkowe zachowanie bo w czasie kontroli wszystko zawsze było ok. Być może obecnie ASO ma już inną wiedzę, ale kiedy ja walczyłem z tematem, to byli szczerze zaskoczeniu kiedy podpięli się do mojego dustera który wyświetlał któreś z błędów (nie pamiętam który, ale chyba układu stabilizacji) bez gaszenia silnika i diagnostyka nie wykazał kompletnie nic - a komunikat na wyświetlacza samochodu zniknął dopiero po wyłączeniu stacyjki. podobno był ta taki pierwszy przypadek z którym się spotkali - wierzę, bo pewnie żaden klient nie przyjechał "na gorąco", boe gaszenia silnika do ASO żeby spróbować zdiagnozować problem. A jeśli wyłączył silnik to błąd znikał a w logach nie było śladu, więc standardowo słyszał na przeglądzie że diagnostyka nic nie wykazała.
u mnie po wynmianie turbiny sypanie błędami się skończyło razem z terkotaniem popychacza (ok 20-30tyś temu)

w którym ASO robiłeś turbinę? Na puławskiej zlewają temat, w konstancinie nigdy nie słyszeli o problemi turbiny (ludzie zglaszaja ale w systemie Dacii nic nie ma)...

masterczerwi 

Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2025-04-25, 12:47   

W Lublinie wymieniają oprogramowanie, jednak nie polecają tego (klienci niezadowoleni z powodu nowej charakterystyki pracy silnika).

Odpowiedz do tematu