Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-01-19, 17:44
Radziłbym rozejrzeć się po szrotach. Wtedy lampkę można za grosze wyciągnąć. To że brakuje w Europie to wiem, bo wszystkie sklepy już jej nie mają, ja swoją kupiłem w Chinach, bez problemu. I to oryginalną. W każdym bądź razie wszystkie napisy i numery jak w oryginale. Pewnie dostarczają dla Renault.
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-01-20, 21:30
toka93 napisał/a:
Lampki były montowane fabrycznie z początku. Chyba jest jakiś problem, bo nie można ich zamówić i brak tej części dostępnej nawet w Francji.
Małą korekta, Od początku w Duster 3 nie było montowanych lampek. Fabryka zrobiła to celowo. Powiem jeszcze, że gniazdko do lampki jest fabrycznie owinięte taśmą do wiązki głównej. By samemu zamontować lampkę trzeba dostać się wpierw do wiązki i odwinąć tę taśmę. Pisałem wcześniej o tym.
Wysłany: 2025-01-26, 17:29
Co do podłokietników, to pewnie każdy zauważył, że lewy i prawy są na różnych wysokościach. Nawet jak się chce dopasować sylwetkę kierowcy regulacją fotela. Na zdjęciu widać specjalne dedykowane nakładki. Obie mają miękką sztuczną skórę. Więc jest wygodnie. Poziomnica pokazuje jakie jest ustawienie.
Wysłany: 2025-02-25, 11:08 Podłoga z podwójnym dnem
NA YT natknąłem się na ciekawą propozycję uzupełnienia bagażnika o dodatkowy schowek. Znany kanał YT Johnny Thorm , dość często pokazuje ciekawe rozwiązania, dotyczące modeli Dustera. Tym razem jest o tym, jak samemu zrobić taką półkę w modelach, gdzie fabryka tego nie zainstalowała. Dotyczy to wersji extreme full hybryd i extreme ECO-ELPG . Szczegóły są w filmiku autorstwa Johnny Thorm. Podłoga Duster 3
Wysłany: 2025-03-25, 17:44 Szufladka na drobiazgi
Właśnie testuję nowy nabytek do Dustera3. Jest to szufladka na drobiazgi, którą wkłada się do półeczki w kokpicie. Dodatkowo jest do niej podkładka gumowa, którą można włożyć do środka lub lepiej na spód półki, aby całość się dobrze trzymała. Szufladkę można spokojnie wyciągać, wewnątrz można trzymać kluczyki, długopisy, monety itp. rzeczy, dla których nie można znaleźć spokojnego miejsca. Gadget jest z Ali, łatwo go tam można znaleźć. Można też samemu, taki element wydrukować, jak się ma oczywiście drukarkę.
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2025-03-26, 16:45
Jeszcze nie ma Dustera, a mam już większość "dodatków", w tym powyższą szufladkę. Poluje jeszcze na lampkę schowka pasażera. Niestety nigdzie nie ma, a te ze Wschodu nie wiem czy będą pasować. Znalazłem niby identyczną, ale jest napisane, że do Peugeota. Są też w innych miejscach, ale cenie kosmicznej.
Wysłany: 2025-05-05, 17:43
Było trochę czasu w weekend majowy , więc sugerując się trochę filmikami z YT złożyłem dodatkową podłogę w bagażniku dla mojej wersji Extreme ECO-G. chciałem by spełniała pewne warunki.
1. Wysokość była regulowana,
2. Podłoga była w prosty sposób demontowana,
3. Można było pod nią schować koło dojazdowe, którego nie dają,
4. Był łatwy dostęp do schowka pod nią.
Materiały to płyta pilśniowa, całkowity wymiar 99x88cm, która będzie później składać się z 2ch części, ta druga to ruchoma na zawiasach, by łatwo dostać się do schowka. 6 szt. -regulowanych nóżek do szafek kuchennych, 4 zawiaski i odpowiednie wkręty. Podłoga jest wyściełana czarnym filcem samoprzylepnym, by pasował do obicia bagażnika.
W przypadku wykorzystania schowka na koło dojazdowe, dobrze jest w schowku zamontować odpowiedni szkielet, który unieruchomi koło. Zostaje jeszcze dużo miejsca na wyposażenie samochodu, pompkę , klucze, trójkąt itp.
Jak potrzebujemy więcej miejsca w bagażniku, można wszystko wyjąć.
pod6.jpg
Plik ściągnięto 84 raz(y) 193,88 KB
pod3.jpg obie cz. na zawiasach
Plik ściągnięto 100 raz(y) 198,65 KB
pod2.jpg cz. ruchoma jest zaokrąglona od strony klapy
Dla mnie zabrakło jedynie trzech elementów, jakie mam teraz w zastępczej Megane 4
1. Wyświetlacz (prędkościomierz) na podszybiu — za tym będę tęsknił.
2. Masaż — ale już wiem, że to zbyteczna przesada — używałem 3 razy i dość.
3. Podświetlenie — pasy led na bokach drzwi — ale to już powoli wiocha.
Wysłany: 2025-05-06, 10:29
Killer King napisał/a:
Dla mnie zabrakło jedynie trzech elementów, jakie mam teraz w zastępczej Megane 4
1. Wyświetlacz (prędkościomierz) na podszybiu — za tym będę tęsknił.
2. Masaż — ale już wiem, że to zbyteczna przesada — używałem 3 razy i dość.
3. Podświetlenie — pasy led na bokach drzwi — ale to już powoli wiocha.
Zaliczyłbym to raczej do gadżetów. Wyświetlacz prędkości HUD z GPS mam i nawet fajno pomaga, bo nie wzbudza czujników skupienia kierowcy. Masaż, to raczej odwraca uwagę kierowcy, 10 lat temu miałem. Niebawem to pokażę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum