Wysłany: 2025-05-16, 19:18 Trzęsie silnikiem na biegu jałowym Duster 1.0 tce
Witam.
Od paru dni jestem posiadaczem Daci Duster 2020 z silnikiem 1.0 Tce z fabrycznym gazem. Nie podoba mi się praca silnika na biegu jałowym. Silnik się trzęsie. Pracuje równomiernie ale się trzęsie. W kabinie nie odczuwalne. Auto się zbiera, nie muli. Czy to normalne w silnikach 3 cylindrowych? Identycznie się zachowuje zarówno na lpg i benzynie.
Filmik pod linkiem
https://www.youtube.com/shorts/m3DQlWnREx8
Jeżeli przebieg około 100kkm proponuję wymienić poduszki silnika.
W 0.9Tce pomaga do czasu. aż się znowu wypracują.
Specyficzna praca silnika powoduje szybkie zużycie gumy w poduszkach.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1960 Skąd: Ząbki
Wysłany: Wczoraj 13:27
TSZTO napisał/a:
Autko ma przebiegu tylko 40 tys
urok pracy trzech cylindrów. Na biegu jałowym silnik w komorze lata jakby chciał wyskoczyć z mocowań, na szczęście nie jest to aż tak bardzo odczuwalne w aucie ale po wejściu do auta czuć, że pod maska siedzą 3 cylindry. Te jednostki mają jeszcze kilka problemów i ich drgania są akurat naj mniej problematyczne.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1960 Skąd: Ząbki
Wysłany: Wczoraj 15:51
TSZTO napisał/a:
To na co mam się przygotować? Niech mnie kolega nie straszy..
W silniku 1.0Tce czasem występuje samoistne gaśniecie zimnego silnika, występują problemy z cięgnem turbosprężarki, ponadto zimny silnik lubi być narwisty i pooszarpywać zanim złapie temperaturę. Często zdąża się też kangurowania sprzęgła podczas ruszania zimnym autem ( problem występował również w 0.9Tce). Ogólnie polecam poczytać trochę na forum o tym silniku, nie jest zły ale tez nie idealny.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1365 Skąd: Kępno
Wysłany: Wczoraj 21:08
TSZTO, jeśli nie masz LPG to pewnie nie zaznasz nadmiernego szarpania zimno - występuje w silnikach z LPG jeśli kierowca pozwala żeby LPG załączał się tak szybko jak chce tego sterownik silnika (po prostu dzieje się to za szybko).
Jeśli nie słyszysz jeszcze cięgna turbo to moim zdaniem warto sprawdzić czy masz wgrany soft redukujący jego wibracje -jeśli nie, to warto wgrać.
Na zimno zacznij jeździć zanim spadną obroty &nie poczujesz drgań na zimno, nie wyłączaj stop/start - to na postojach też nie poczujesz drgań :)
Jeździć i się cieszyć, nie czytać pierdół- pisze to jako szczęśliwy posiadacz dustera z tym silnikiem który nakręcił do tej pory 111tys km :)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 Wczoraj 21:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum