POnieważ instalacja LPG cwwilowo zastrajkowała to pojężdziłem na benzynie i po przejechaniu 808 km wyszło mi spalanie 5,4/100 km. Zostało w baku ok 7 litrów można zrobić ponad 900 km na jednum tankowaniu. Gazu wychodzi zdecydownaie więcej od ok 1,5 do 2 litrów przy tym samym stylu jazdy.
_________________ Martwią się bogacze, gdzie pochować swoje dacze:)
To nie ma znaczenia co pokazuje komputer, co pokazuje rezerwa. Jeśli tankujesz do pełna - np do odbicia pistoletu, następnie przejeżdżasz dystans X (odpowiednio duży -dlatego dobrze wyjeździć bak do rezerwy żeby wyeliminować niedoskonałości odbicia pistoletu, spienienia paliwa w baku) i następnie znów zatankujesz do pełna, to spalanie samochód to będzie ilość litrów która zatankujesz podzielona przez ilość kilometrów od poprzedniego tankowania razy 100.
Naprawdę myślałem że nikomu tego nie będę już tłumaczył ;)
Ale tego mi nie musisz tłumaczyć:) Ja tylko wyraziłem opinie że wskazania paliwa w Dusterze są dość dziwne i mogą na początku użytkowania wprowadzać w błąd. Jak komputer pokazuje pół baku to w rzeczywistości do rezerwy zostało ok 1/4
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1387 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-06-04, 18:27
Kolejne tankowanie na moya z LPG po 2.78pln (a miało być od tego roku taaak droooogo ;) ). 529km i 38.28l LPG rachunek za przejechanie przeszło pół tys km - niespełna 91pln :))) spalanie 6.31/100 LPG
...529km i 38.28l LPG rachunek za przejechanie przeszło pół tys km - niespełna 91pln :))) spalanie 6.31/100 LPG
Spalanie 6.31/100 to masz wskazanie z kompa ?
Z tego co podajesz, to wychodzi 7,2 z dystrybutora.
Pytanie ile jeszcze BP poszło w tym okresie - pytam z ciekawości, bo sam będę testował.
Z mojej perspektywy bardzo fajne jest że nadal miałem 16l - czyli ok 250km zasięgu na LPG. Pamiętam jak w latach 2000 ojciec miał Lanosa i musiał tankować co 300-350km. Dramat.... Ja robiłem wtedy na Pb 800km, na klekocie nawet 1100km. Teraz mam w ruchu mieszanym zasięg na LPG 750-800 i kilkadziesiąt litrów rezerwy w postaci Pb ;) Nawet przy prędkościach autostradowych na LPG jadę 550-600km :)
A jaki że stale przemieszczam się w obrębie 120km od swojego miejsca zamieszkania (gdzie jest zawsze najdroższe paliwo) , to 9 na 10 tankowan w roku robię na najtańszych stacjach - oszczędzając 10-15% na paliwie.
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-06-05, 07:40, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1387 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-06-05, 08:09
Tankuję tylko na moya, Shell, Orlen i ochman.
Różnica jest taka że" u mnie" na Orlenie skosztuje z reguły 30 do 40 gr drożej niż najtańszych lokalizacjach.
Najczęściej najtaniej mam w Wieluniu albo w Kaliszu.
Tankowanie z powyższego wpisu to Wieluń stacja myja
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-06-05, 08:11, w całości zmieniany 3 razy
Kolejny bak za mną. Spalanie z dystrybutora 9,3l/100. Komputer 9,2l/100 więc idealnie sie pokrywa. Przejechane do zapalenia rezerwy 440km , trasa mieszana ok 150 km trasa poza miastem , 50km autostrada a reszta krotkie odcinki w mieście.Pojeździłem trochę na rezerwie , tankowalem po spaleniu 43l , chciałem spróbować wlać więcej paliwa ale po 3 odbiciu jak lałem małym strumieniem powoli weszło mi 45,5l i zaczęło się wylewać z wlewu. Nawet przy spokojnej jednostajnej jeździe ciężko tym autem zejść poniżej 7l/100 chwilowego spalania. Chyba że na idealnie równej drodze bądż z górki. Każde nawet delikatne przyspieszenie czy droga pod górkę to wzrost spalania do 10-12 a przy troche mocniejszym depnieciu lub większym wzniesieniu nawet 15-17. Pilnowałem obrotów, zmiany biegów itp , bagażnik pusty, jezdziłem w większości sam lub z jednym pasażerem. Chyba nie umiem tym autem jeździć eco . Jak widzę wpisy na forum że ludzie potrafią tymi autami przejechać 600-700 km na jednym baku to się zastanawiam o co tu chodzi:). Co prawda mam mały problem z biegami bo 2 i 3 żeby weszły płynnie i bez metalicznego dźwięku to muszę bardzo precyzyjnie trafić drążkiem , do tego czuje jakieś dziwne wibracje jadąc na 3 i 4 . Więc może te usterki też mają wpływ na spalanie ale bardziej się przyzwyczajam do myśli że ten typ tak ma. W przyszłym tyg odstawiam auto do mechanika i raczej nastawiam się na większą naprawę. Zobaczymy co tam mechanik znajdzie. Oby nie skrzynia
Ostatnio zmieniony przez naczelnik5 2025-06-07, 09:48, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 946 Skąd: EL
Wysłany: 2025-06-07, 11:10
naczelnik5, skupiasz się na spalaniu, a czy auto dobrze odmierza dystans w km? Spróbowałbym wyeliminować błędy tej drugiej wielkości śred. spalania na 100 km. Jakaś apka w tel. na dystansie 100-200 km (albo lepiej odmierzony odcinek drogi bez apki) i sprawdzić czy rozbieżność jest duża. Czy koła mają popr. rozmiar, bieżnik, błąd w oprogramowaniu?
Żadne kontrolki się nie świecą. Po zakupie z miesiąc temu mechanik wymieniał końcówki drążków i podpinał pod komputer , żadnych błędów. Potem jak podłączyłem OBD pokazało jakieś archiwalne kody od położenia pedału sprzęgła a drugi od czujnika przepustnicy. Jak odstawie auto to też powiem mechanikowi zeby posprawdzał co się da pod kątem spalania. Przy poprzednim tankowaniu sprawdzałem dystans i mniej więcej sie pokrywało z tym co pokazuje komputer. Opony kupiłem nowe, felgi orginalne.
Ostatnio zmieniony przez naczelnik5 2025-06-07, 12:31, w całości zmieniany 1 raz
Zatankowane było 50 l benzyny, przejechany dystans od rezerwy do rezerwy to 1057 km, wyliczone zużycie wyniosło ok. 4,73 l/100 km.
Jazda miejska ok. 30 %, jazda pozamiejska ok. 70 %.
Wskazanie komputera pokładowego średniego zużycia paliwa wyniosło 4,6 l/100 km, średnia prędkość wyniosła 45,3 km/h.
Ostatnio zmieniony przez michal22 Dzisiaj 14:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum