Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 89 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3810 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-08-01, 05:39 Wadliwe łańcuchy rozrządu w Daciach 2012-2018
Nie widziałem polskiego artykułu na ten temat, Renault wypuściło wewnętrzną notę serwisową która zaleca wymianę kompletnego rozrządu jak tylko pojawi się hałas.
Dotyczy silników:
0.9 Tce
1.0 Tce
1.0 Sce
1.2 Tce
1.6 Sce
Przyczyną jest zablokowanie napinacza i/lub wyciągnięcie łańcucha plus wycieranie i pękanie ślizgów
Wysłany: 2025-08-01, 07:07 Re: Wadliwe łańcuchy rozrządu w Daciach 2012-2018
DrOzda napisał/a:
Nie widziałem polskiego artykułu na ten temat, Renault wypuściło wewnętrzną notę serwisową która zaleca wymianę kompletnego rozrządu jak tylko pojawi się hałas.
Dotyczy silników:
0.9 Tce
1.0 Tce
1.0 Sce
1.2 Tce
1.6 Sce
Przyczyną jest zablokowanie napinacza i/lub wyciągnięcie łańcucha plus wycieranie i pękanie ślizgów
Poza tym - nie znam się na tym za dobrze, ale wymiana rozrządu na łańcuchu "jak tylko pojawi się hałas" wydaje mi się standardową procedurą. I teraz jeśli musiałbym to zrobić w samochodzie z 2012, to przypomnę, że rozrząd na pasku w prawidłowo serwisowanym samochodzie miałby szansę być wymieniony już 3 razy. Więc nie widzę żadnego upadku, bo nie było żadnego mitu.
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 89 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3810 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-08-01, 09:02
tAboon napisał/a:
DrOzda napisał/a:
1.6 Sce
W artykule nie ma nic o 1.6 SCe.
Skąd masz rozszerzone info o 1.6 SCe?
W artykule wymieniono Lodgy 1.0 Tce, nie było jej z tym silnikiem więc przypuszczam że się ktoś pomylił.
Kłopot w tym, że hałas łańcucha pojawiał sie na długo przed interwałem wymiany paska rozrządu 80 kkm - 120 kkm
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2025-08-01, 09:06, w całości zmieniany 1 raz
Poza tym - nie znam się na tym za dobrze, ale wymiana rozrządu na łańcuchu "jak tylko pojawi się hałas" wydaje mi się standardową procedurą. [...] bo nie było żadnego mitu.
Gdyby to była standardowa procedura, to nie byłoby specjalnej noty serwisowej.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 54 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1823 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2025-08-01, 10:40
defunk napisał/a:
gfedorynski napisał/a:
Dołączam się do pytania poprzednika.
Poza tym - nie znam się na tym za dobrze, ale wymiana rozrządu na łańcuchu "jak tylko pojawi się hałas" wydaje mi się standardową procedurą. [...] bo nie było żadnego mitu.
Gdyby to była standardowa procedura, to nie byłoby specjalnej noty serwisowej.
Może dlatego, że nie ma interwału wymiany rozrządu na łańcuchu. Jest on według serwisów dożywotni, a wszlelkie hałasy są traktowane jako uszkodzenie rozrządu.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 53 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2009 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2025-08-01, 21:01
Szwagier w 0.9Tce wymieniał rozrząd przy 150tyś. km. Wymienił praktycznie cały komplet na OE Renault oprócz napinacza który kupił firmy FEBI bo innego nie było, i po przejechaniu 30 tyś. km przy 180tyś. km silnik się rozsypał - podobno nie była to wina rozrządu. Mój Logan ma równe 80tyś. km. Jak na razie nic niepokojącego nie słyszę, olej w tym aucie od nowości przez poprzedniego właściciela wymieniany był co rok lub 9-10tyś. km. ja natomiast stosuję zasadę nie więcej niż 9 tyś, km, i już 2 razy w wymieniałem olej. Za pierwszym razem dodałem do oleju dwusiarczek molibdenu firmy Liqui Moly, a w czerwcu przy kolejnej wymianie do oleju dolałem środek Liqui moly CERATEC. Czy to coś pomoże nie wiem, ale podobno łańcuch rozrządu lubi się z molibdenem :) a w postaci syntetycznej występuje on w ceratecu. na razie przejechałem 4 tyś. km i jest ok.
Wymieniałem przy okazji innej roboty łańcuch w 1,6 Sce duster 2016r przy 110kkm i napinacz był w połowie dopiero więc raczej mit.
Wymieniałem w 0,9 Tce sandero 2014 przy 70kkm i napinacz miał jeszcze jeden ząbek. Ale auto jeździło praktycznie po mieście i na krótkich odcinkach.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4058 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-08-19, 08:12 Re: Wadliwe łańcuchy rozrządu w Daciach 2012-2018
DrOzda napisał/a:
A gdzie tu mowa o wadliwych łańcuchach?
Ja tu nie widzę absolutnie żadnej sensacji, tylko normalną procedurę typu "co robić gdy". Nie widzę żadnej informacji, że któraś z podanych części jest wadliwa. Tym bardziej, że dotyczy to właściwie wszystkich silników o takiej konstrukcji rozrządu a łańcuchy i pozostałe elementy w tych silnikach są różne. W tym rozwiązaniu od zawsze było wiadomo, że luz łańcucha jest tam powodowany albo przez zablokowanie hydraulicznego napinacza, albo częściowe przetarcie ślizgów (na obie rzeczy wpływa np. zbyt duży interwał wymiany oleju). Wyciąganie łańcucha musiało by być naprawdę ekstremalne żeby luzu nie skasował właśnie sprawny napinacz- po to jest.
Nota ma raczej na celu potwierdzenie, że układ rozrządu w TCe czy SCe nie jest wieczny i kiedy go wymieniać gdy nie ma ustalonych interwałów prewencyjnej wymiany.
toka93 napisał/a:
Może dlatego, że nie ma interwału wymiany rozrządu na łańcuchu. Jest on według serwisów dożywotni, a wszlelkie hałasy są traktowane jako uszkodzenie rozrządu.
Otóż to.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-08-19, 08:39, w całości zmieniany 6 razy
Wysłany: 2025-08-20, 08:03
Ciekawe czemu Renault opracowało całkowicie nowy zestaw rozrządu do 1.0 Sce ?
Nowe ślizgi , napinacz, łańcuch i zębatki ?
Pewnie poprzedni był zbyt trwały
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum