Czesc,
mam krotkie pytanie dla tych co kupowali auto na firme.
Czy jak kupuje samochod na firme z 100% odliczeniem VAT, to wyglada tak, ze w przypadku gotowki: robiony jest przelew calej kwoty brutto (powiedzmy ze 85.000 zl brutto), a nastepnie sklada sie wniosek o zwrot pełnego VAT czyli 23% zaplaconej ceny, i ta kwota zwracana jest na konto fimy w ciagu 60 dni? (czyli 23% od 85.000 to 19 550)?
Jeśli chcesz zastosować pełne odliczenie, to znaczy, że planujesz eksploatację jako samochód 100% firmowy. Sposób zadania pytania nie sugeruje nawet bardzo podstawowej wiedzy na temat tego jak działa działalność gospodarcza.
Tak, płacisz kwotę brutto. Nie, jeśli brutto to 85000, to VAT nie wynosi 19550, 23% liczysz od ceny netto, w tym wypadku będzie to około (85000/1.23)*0.23.
Wystąpienie o zwrot VAT w takiej sytuacji niemal gwarantuje kontrolę z US.
czesc, dzieki!
tak, moja wiedza w tym zakresie jest niestety bliska zeru. Moze ksiegowa mnie oswieci, ale to sie stanie dopiero za ok. dwa tygodnie, jak sie beda z nia spotykal.
bardzo sie przyda ten przelicznik VAT.
Co do ewentualnej kontroli - moga kontrolowac, za bardzo nie bedzie na razie co, a to co jest to w 100% bedzie zgodne z litera prawa.
Po prostu chcialbym nowe auto wykorzystywac wylacznie w firmie, a na razie jezdzic prywatnie starym. Z tego co sie orientuje, mozna tez zmienic przeznaczenie pojazdu na prywatno-firmowe z tylko firmowego.
Po prostu chcialbym nowe auto wykorzystywac wylacznie w firmie, a na razie jezdzic prywatnie starym. Z tego co sie orientuje, mozna tez zmienic przeznaczenie pojazdu na prywatno-firmowe z tylko firmowego.
Tak możesz zmienić na prywatno firmowe ale wtedy:
Cytat:
Ujęcie samochodu osobowego w środkach trwałych uprawnia podatnika do rozliczenia w kosztach aż 75% wydatków eksploatacyjnych oraz odliczenia od nich połowy VAT-u. Uważa się, że taki pojazd wykorzystywany jest wtedy do celów mieszanych, tj. zarówno prywatnie jak i w celach służbowych
Dalej cytat:
Samochód prywatny w działalności:
Gdy przedsiębiorca chce odliczyć 20% kosztów eksploatacji od prywatnego samochodu używanego w firmie, nie jest wymagana ewidencja, ale można też prowadzić ją na zasadach ogólnych.
Prywatny samochód do celów firmowych przez pracownika:
W celu rozliczenia kosztów pracownikowi, który używa swojego prywatnego auta w ramach delegacji, pracodawca musi prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu.
Samochód firmowy dla celów służbowych:
Aby odliczyć pełny VAT i 100% kosztów eksploatacyjnych od samochodu flotowego, firma musi udowodnić, że jest on używany wyłącznie do celów służbowych. Do tego potrzebna jest szczegółowa ewidencja.
Ostatnio zmieniony przez MartinezTychy 2025-08-25, 15:05, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 767 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2025-08-25, 19:55
kup auto w kredycie (takim niekoniecznie z dacii/renault). Odlicz VAT 50% czy 100%, ewentualna kontrola skąd środki a ty im umowę kredytową. Po 4-6miesiącach spłacasz cały kredyt.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1458 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-08-26, 06:14
paulus108, jeśli jest to samochód osobowy który chcesz wykorzystywać wyłącznie do celów firmowych, to przed zakupem musisz złożyć stosowną deklarację do US, poza tym musisz przygotować regulamin korzystania z samochodu, oraz prowadzić zestawienie wyjazdów( kilometrówkę - uwzględniające każdy wyjazd). Wykorzystanie samochodu do celów "wyłącznie" firmowych może być podważone jeśli np. jadąc do klienta podwieziesz kogoś z rodziny (co nie jest czynnością związaną z działalnością gospodarczą). Zmiana przeznaczenia samochodu będącego w środkach trwałych, wiąże się z korektą VATu odliczonego przy zakupie (łatwiej to zrobić jeśli samochód jest leasingu ponieważ wtedy VAT odlicza się na bierząco.od rat i po korekcie przeznaczenia, stosuje się odliczanie 50% lat od raty). Warto żebyś przeanalizował z doradcą podatkowym czy na pewno chcesz zastosować pełne odliczenie VAT, które pomyślane jest tak żebyś jednak tego nie robił ;)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-08-26, 06:15, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 767 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2025-08-26, 07:13
dlatego ja odliczałem 50% vat od raty leasingowej i w dniu wykupu auta przekazałem najbliższemu członkowi rodziny który złożył deklarację w US.
Przy maszynach jednak brałem kredyt bo łatwiej rozliczyć to w dofinansowaniach.
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1458 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-08-26, 16:18
Ale co na wspólnego VAT z przekazaniem członkowi rodziny ?
Ja rozpocząłem leasing samochód wyłącznie do celów firmowych ale potem zmieniła się sytuacja i musiałem wykorzystywać samochód do celów mieszanych więc wcześniej złożyłem ponownie VAT 26 i od kolejnego miesiąca już odliczałem połowę VAT. W przypadku leasingu to proste, w przypadku samochodu w ewidencji środków trwałych wiązałoby się to z korekta VAT.
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-08-26, 16:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2025-08-26, 21:06
Z majątku firmowego znika jeśli faktury za wykup z leasingu nie zaksięgujesz - czyli samochód kupisz do majątku osobistego a nie firmowego. Obowiązek podatkowy nastąpi jeśli że zechcesz odpłatnie zbyć (VAT i dochodowy) -dopiero wtedy. A robiąc darowiznę nie zbywasz odpłatnie. A dalej dopiero obdarowany może po upływie 6 miesięcy sprzedać bez podatku.
Wykorzystanie samochodu do celów "wyłącznie" firmowych może być podważone jeśli np. jadąc do klienta podwieziesz kogoś z rodziny (co nie jest czynnością związaną z działalnością gospodarczą).
Mało tego: KAS kwestionuje nawet parkowanie pod domem -- nawet jeśli działalność gospodarcza jest zarejestrowana w tym domu.
Ogólnie pełnego VAT nie poleca się w sytuacji, kiedy auto nie będzie jeździło "w zakładzie".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum