DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z poduszką powietrzną pasażera
Autor Wiadomość
jack63 

Marka: Dacia
Model: Duster III
Silnik: TCe 1.0 LPG
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme
Wysłany: 2025-09-12, 12:04   Problem z poduszką powietrzną pasażera

Witajcie.
Po niecałym roku użytkowania Dustera III pojawił się problem z układem poduszek powietrznych.
Objawiło się to przy wysokich temperaturach powietrza i działaniu słońca na wnętrze pojazdu - piekarnik.
Gdy temp rośnie powyżej tych ok 24 oC, choć wygląda jakby próg się obniżał, następuje zapalenie kontrolki wyłącznika poduszki powietrznej pasażera - u góry w pobliżu lampek oświetlenia wnętrza . Oczywiście bez ingerencji w tenże wyłącznik.
System zatrzaskuje ten błąd i ciągle świecą się kontrolki AirBag i Check "na zegarach". Do tego nie dział system automatycznego z głoszenia wypadku na 112. Świeci się czerwona dioda zamiast zielonej.
Przy spadku temperatury, po jakimś czasie, gaśnie kontrolka wyłącznika AirBag'a pasażera.
Dalej świecą się kontrolki "na desce" i nie dział system przywołania w razie wypadku.
Miałem 4 wizyty w serwisie.
Pierwsza z diagnozą. Druga z jakimś izolowaniem kabli od tego wyłącznika w wiązce, bo ponoć był błąd zwarcia do ...czegoś. Po skasowaniu błąd wrócił .. za bramą serwisu bo ...było gorąco.
Potem inny serwis i wizyta diagnostyczna z diagnozą : wymieniamy wyłącznik poduszki pasażera. Na pytanie czy zawiera on jakąś elektronikę padła odpowiedź: Nie to zwykły wyłącznik mechaniczny. Po ponad tygodniu wyłącznik wymieniony przy czwartej wizycie. Błędy skasowane. wszystko działa OK, bo ...jest akurat chłodniej. Na następny dzień się ociepliło a auto stało w słońcu i ...powtórka z rozrywki.
Za 5 dni mam termin kolejnej wizyty i jestem lekko ...wku...ny. Co te słobo ogarnięte szpece wymyslą.

Czy ktoś z Was maił podobny problem?
Czy ktoś z "drugiej strony lady" może się wypowiedzieć? Z góry dziękuję.

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2025-09-12, 12:30   

Pytanie najważniejsze, czy wymienili sam włącznik, czy razem z wiązką? Możliwe, że puścił jakiś zły lut, źle wykonana wtyczka, która przeszła kontrolę jakości, ale nie sprawdza się w obsłudze.
Najtaniej oczywiście wymienić sam włącznik, bo kosztuje grosze i nie trzeba prowadzić jakiś większych demontaży.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

Killer King 

Marka: Honda / Hyundai / Dacia
Model: City / i10 / Duster 3
Silnik: 1.4 / 1,0 / 1.0
Rocznik: 09' / 08' / 25'
Wysłany: 2025-09-13, 15:25   

W serwisie pracuję ludzie a nie wróżki.
Wyskoczył błąd, program serwisowy podpowiada co zrobić itp..
Wykonują i sprawdzają czy błąd się będzie pojawiał.
Będą to robić tak długo aż dojdą do tego co to było.

Miałem podobne ze wspomaganiem w Sandero 2 - drgania podczas skręcania, ale tylko przy wysokich temperaturach.
Byłem trzy razy i za każdym razem wymieniali coś innego.

Dotyczy to wszystkich marek. :shock:
Dodam, że mamy w firmie nową Skodę superb za grubo powyżej 200k. PLN, która stoi w serwisie od pół roku.

Tam jest choinka błędów po odpaleniu.
Po przejechaniu 5 kilometrów wróciła do serwisu na lawecie.
Ostatnio zmieniony przez Killer King 2025-09-13, 15:27, w całości zmieniany 1 raz  

jack63 

Model: Duster III
Silnik: TCe 1.0 LPG
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme
Wysłany: 2025-09-15, 08:52   

Killer King napisał/a:
W serwisie pracuję ludzie a nie wróżki.

Jak dla mnie ludzie mało kompetentni. Inaczej mówiąc ...ćwoki.
Po co wymieniać czysto mechaniczny wyłącznik gdy usterka ewidentnie zależy od temperatury???
Z resztą można go sprawdzić poza pojazdem przepuszczając przez niego duży prąd przez np. żarówkę.
Do tego zgłosiłem, że w poprzednim serwisie podstawiali inny wyłącznik i było bez zmian.
Killer King napisał/a:
Będą to robić tak długo aż dojdą do tego co to było.

Dobrze, że mam jeszcze dwa lata gwarancji, to może zdążą się ogarnąć...
Daję im jeszcze dwie szanse i zaczynam wojnę.
Nie znam zgłoszonych błędów, ale podejrzewam moduł sterujący poduszkami, bo tam jest mnóstwo elektroniki a to właśnie ona reaguje na temperaturę.

tomekptk 

Model: Duster f.2 4x4
Silnik: TCe 1.3 150
Rocznik: 2022
Wersja: Prestige
Wysłany: 2025-09-15, 11:17   

Bo do takiej usterki potrzebny jest elektronik, a nie typowy mechanik samochodowy. W takich sytuacjach bada się układy stosując specjalny spray do schładzania lub suszarka do włosów, albo nagrzewnica do podgrzewania. Po prostu traktuje się poszczególne podzespoły na przemian tymi dwoma czynnikami. W przypadku samochodu może to być problem ze względu na dostęp, ale niektóre moduły można wyciągnąć na zewnątrz i przetestować. Są warsztaty specjalizujące się w elektronice samochodowej i myślę, że powinieneś poszukać takiego w swojej okolicy, sprawdzając oczywiście opinie o nim.

Odpowiedz do tematu