DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Tempomat fabryczny / aktywacja
Autor Wiadomość
li-on 

Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wysłany: 2025-10-05, 19:50   

Dokker 2015 1.2 Tce ze sterownikiem EMS3150

Potrzebne były części:
- zwijak kierownicy - użyłem nowego zamiennika EAS-RE-012 NTY - większość części z demontażu miała albo urwane wtyczki poduszki powietrznej albo była droższa
- kierownica 484003866R (można szukać dokker lub lodgy z podobnego rocznika)
- przełącznik na panel środkowy (akurat trafiłem na cały panel z przełącznikami)
- PyREN (ddt4all nie miał obsługi tego sterownika) i interfejs diagnostyczny np. ELM327

Co trzeba było zrobić
- samochód powinien mieć wyprostowane koła
- odłączyć akumulator
- zdjąć poduszkę powietrzną od kierownicy - płaskim śrubokrętem nacisnąć z dwóch stron druty trzymające poduszkę poprzez otwory od spodu kierownicy- najlepiej znaleźć na YT film jak to się robi, trzeba uważać, by nie wyrwać złącza poduszki
- odpiąć poduszkę od zwijaka - najpierw wyciągamy żółtą zawleczkę, potem małym śrubokrętem podważamy od boku wtyczki - (też film albo obejrzeć jak wygląda nowa wtyczka)
- odkręcamy kierownicę
- zdejmujemy osłony (od dołu są dwie śruby na torx)
- zdejmujemy czujnik kąta skrętu - uważając aby go nie przekręcić (można przykleić taśmą)
- odkręcamy zwijak (od dołu, po lewej jest jedna śruba torx)
- odłączamy i przekładamy wszystkie akcesoria ze zwijaka
- montujemy wszystko w odwrotnej kolejności (śrubę kierownicy można dodatkowo posmarować klejem do gwintów)

- demontujemy maskownicę radia - trzyma się tylko na zatrzaskach
- demontujemy małą osłonkę i panel środkowy radia
- montujemy przełącznik (wiązka powinna być wpięta w zaślepce w panelu środkowym)

Po podłączeniu akumulatora może być konieczność regulacji przepustnicy
- przekręcamy kluczyk na zapłon
- czekamy 15-20 sek
- odpalamy silnik i nie dotykamy gazu
- czekamy ok. 5 min.
- gasimy silnik i czekamy ok. 5 min.

Kodowanie
- podpinamy interfejs, łączymy z komputerem i uruchamiamy PyRen, stacyjka na pozycji zapłon
- przełącznik ustawiamy na ogranicznik prędkości
- wybieramy WTRYSK, Extended Command Set, Programowanie regulatora-ogranicznika
- uruchamiamy komendę i zgodnie z instrukcją wracamy do Device errors
- sprawdzamy w System configuration - funkcja ogranicznika powinna być włączona
- przełączamy przycisk na regulator prędkości i powtarzamy sekwencję
- funkcja regulacji prędkości powinna być włączona
- przechodzimy do sterownika TABLICA ROZDZIELCZA, Extended Command Set, Reg. /ogranicznik prędkości
- uruchamiamy komendę z parametrem 2
- tablica rozdzielcza powinna się zresetować
- wracamy do Device errors a potem w System configuration sprawdzamy czy wykryło

Programowanie można zrobić dopiero jak są zamontowane przyciski, wcześniej się nie uda.
Ostatnio zmieniony przez li-on 2025-10-05, 19:53, w całości zmieniany 2 razy  

Nigon 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Wysłany: 2025-11-30, 09:56   

route2000 napisał/a:
Tomasz 72 napisał/a:
route2000 napisał/a:
Tomasz 72 napisał/a:
Moje auto jest z końca 2013, 1.2 tce. nie wiem jaka wersja i jak to sprawdzić, pyren podaje takie dane jak na zrzutach ekranu
https://ibb.co/ct3Kwyb
https://ibb.co/Q6bx3tV
Jeśłi tam niema potrzebnych informacji, napisz proszę jak je zdobyć, postaram się. ale fizycznie tego "UCH" nie wyjmę.
Czy Twoje auto ma limiter?
Tomasz

Jak zamawiałem auto to miesiąc później wprowadzili tempomat i już nie mogłem je zmienić w specyfikacji zamówieniowej bo auto już poszło do produkcji. Mam tylko limiter.

To masz tak samo jak ja, czyli kierownicy brakuje R+O więc tempomat masz nieaktywny. wyjmij sobie wtyczkę z ecu/uch i sprawdź omomierzem czy na d2/d3 masz 3.8 kilooma na wtyczce, na wiązce kabli. jeśli tak, to kup sobie przełącznik za 25zeta i laptopem z pyrenem odblokuj, według instrukcji, do której linka wskazałem. oczywiście jeśli chesz mieć tempomat.

VOILA!! :lol: Już wczoraj uruchomiłem tempomat i działa jak należy. Wielkie podziękowania należą koledze Tomaszowi za poradę i wskazówki.
Może wymienię kierownicę z przyciskami po obu stronach... muszę znaleźć taką samą jaką miałem by można było przełożyć airbag z jednej na drugą... bo zakup nowej poliftowej kierownicy wiąże z zakupem nowego airbagu, a to kosztuje niemało kasy... :->

DrOzda napisał/a:
Aktualizacja tematu bo koledzy z dacianer.de rozkminili co i jak.
Otóż tempomat jest niestety zależny od wersji ECU zamontowanego w samochodzie. Lodgy i Dokkery K7M z ECU Valeo 237102071R nie posiadają zaszytej w sofcie tej funkcjonalności. Te zamawiane od 19.02.2014 mają już nowsze ECU (237104671R)i można je doposażyć w brakujące kabelki i przyciski i aktywacja działa nawet bez CLIP. To samo jest z silnikami 1.2 TCE (wszystkie wersje) i K9K ( ECU oznaczone 237104128R) prawdopodobnie a nawet D4F Sandero2 / Logan2. Więc z dużym prawdopodobieństwem jeśli posiadasz Dacię drugiej generacji produkowaną od momentu w którym opcja tempomatu dla Twojego silnika była dostępna możesz tempomat/ogranicznik uruchomić przez dołożenie brakujących kabelków, przycisków ewentualnie czujnika wciśnięcia sprzęgła i tempomat zacznie działać "od strzału" nawet bez aktywacji via CLIP.

Prześledziłem całe 19 stron wątku, ale nie widzę informacji czy udało się komuś z silnikiem 1,6 8V z 2013 roku aktywować tempomat lub zaktualizować sterownik (posiadam 23710 2071R V42 z ogranicznikiem prędkości).
Kolego DrOzda, widzę że masz ten sam silnik co ja (1,6 8v). Pytanie czy finalnie udało Ci się aktywować tempomat czy porzuciłeś temat?

Kolego route2000 daj proszę znać jaki masz sterownik silnika.

Próbowałem podłączać się PyRenem oraz ddt4all, ale zmiany z ogranicznika na limiter + ogranicznik nie są zapisywane w konfiguracji licznika ani ECU (pomimo tego, że licznik się restartuje po każdej zmianie).
Próbowałem innych modyfikacji licznika, ale widzę że nie obsługuje on temperatury zewnętrznej, ani temperatury płynu chłodzącego.
Wersja licznika widoczna pod wskaźnikiem prędkości to 1J0K210K2.

DrOzda 

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2025-11-30, 11:27   

Nie, ale okazuje się że jest to możliwe. Wymaga przeprogramowania ECU na stole:

https://www.youtube.com/watch?v=J3ddk7-Mu68

https://www.facebook.com/dziungwaj/
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2025-11-30, 11:28, w całości zmieniany 1 raz  

route2000 

Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2025-12-01, 13:22   

Nigon napisał/a:

Kolego route2000 daj proszę znać jaki masz sterownik silnika.

Na razie mam Dacię w warsztacie. Jak ją odbiorę to zajrzę tam...

li-on 

Model: Sandero II
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2025-12-05, 23:00   

Pamiętaj, że zmiany są konieczne w dwóch sterownikach i nie zadziałają bez fizycznie podpiętych przycisków.

Odpowiedz do tematu