DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: jas_pik
2016-07-01, 13:34
Rejestrator jazdy czyli kamera samochodowa
Autor Wiadomość
wlodarek1 

Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
  Wysłany: 2025-01-11, 12:53   

Ciekawy czy po podłączeniu tej kamerki do komputera kablem USB można by wgrać jakieś alternatywne do niej firmoware tak że by te kontenery o stałej pojemności zlikwidować :?:

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-01-11, 13:07   

wlodarek1 napisał/a:
Ciekawy czy po podłączeniu tej kamerki do komputera kablem USB można by wgrać jakieś alternatywne do niej firmoware tak że by te kontenery o stałej pojemności zlikwidować :?:
Każda kamerka (oczywiście przyzwoitej firmy) cały czas otrzymuje poprawki oprogramowania (nowy firmware), które warto na stronie producenta sprawdzać i wgrywać. U mnie w Viofo mam takie nawet kilka razy w roku.
Ale czy to dotyczy sprzętu za kilkanaście złotych? Trochę wątpię...

wlodarek1 

Wysłany: 2025-12-26, 14:27   

Tą kamerkę przysłaną temu odstawiłem na bok i traktuję ją tylko jako rezerwową .
Wróciłem do kamerki navitel msr 500 ale niestety od dłuższego czasu jest coraz więcej przypadków że ona nie włącza się przy starcie silniczka a zawartości karty pamięci wyjętej z tej kamerki jest coraz więcej białych - uszkodzonych plików .mov , których żaden system operacyjny ani Windows 11 ani Linux nie chce odczytać bo są podobno źle zfinalizowane . Kilka dni temu kupiłem znów nową kamerkę firmy 70 Mai która ma takie cechy :
Nagrywa pliki MP4 w rozdzielczości full HD lub nieco wyższej ale długość tych nagrań jest ograniczona do trzech minut . W kamerce tej jest nowsze gniazdko usb-c a nie stare gniazdku mini USB .
Na drugim końcu przewód zasilający kamerkę można wyjąć z zasilacza podłączonego do gniazdka zapalniczki i mamy wtedy w ręku normalną wtyczkę USB . Ta kamerka nie ma wyświetlacza ale ma wbudowany WiFi.
Poprzez aplikację 70 mai na smartfonie dokonuje się całą konfigurację tej kamerki .
Można również po wifi pobierać z niej pliki nagrania MP4 ale to pobieranie jest zbyt powolny jak dla mnie.
Ta nowa kamerka działa dopiero kilka dni ale jak na razie na karcie pamięci nie mijałem ani jednej białej ikony z wadliwym plikiem wideo ..

dudu$ 

Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2025-12-26, 18:32   

wlodarek1 napisał/a:
Tą kamerkę przysłaną temu odstawiłem na bok i traktuję ją tylko jako rezerwową .
Wróciłem do kamerki navitel msr 500 ale niestety od dłuższego czasu jest coraz więcej przypadków że ona nie włącza się przy starcie silniczka a zawartości karty pamięci wyjętej z tej kamerki jest coraz więcej białych - uszkodzonych plików .mov , których żaden system operacyjny ani Windows 11 ani Linux nie chce odczytać bo są podobno źle zfinalizowane . Kilka dni temu kupiłem znów nową kamerkę firmy 70 Mai która ma takie cechy :
Nagrywa pliki MP4 w rozdzielczości full HD lub nieco wyższej ale długość tych nagrań jest ograniczona do trzech minut . W kamerce tej jest nowsze gniazdko usb-c a nie stare gniazdku mini USB .
Na drugim końcu przewód zasilający kamerkę można wyjąć z zasilacza podłączonego do gniazdka zapalniczki i mamy wtedy w ręku normalną wtyczkę USB . Ta kamerka nie ma wyświetlacza ale ma wbudowany WiFi.
Poprzez aplikację 70 mai na smartfonie dokonuje się całą konfigurację tej kamerki .
Można również po wifi pobierać z niej pliki nagrania MP4 ale to pobieranie jest zbyt powolny jak dla mnie.
Ta nowa kamerka działa dopiero kilka dni ale jak na razie na karcie pamięci nie mijałem ani jednej białej ikony z wadliwym plikiem wideo ..

Możliwe , że ostatnio do swojego auta założyłem identyczna kamerkę lub podobny model. Ja zakupiłem wideorejestrator 70mai dash cam m310 plus 2k za około 130zł. Nie oglądałem na razie żadnych nagrań ale wydaje mi sie ze wszystko działa w porządku.

wlodarek1 

Wysłany: 2025-12-26, 21:35   

To ja kupiłam model 70mai M 310 ale bez tego + 2 k w nazwie..
Gdzie się tobie udało tak tanio kupić :?:
Bo ja dałem o 40 zł więcej w Neonet.

dudu$ 

Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2025-12-27, 13:38   

wlodarek1 napisał/a:
To ja kupiłam model 70mai M 310 ale bez tego + 2 k w nazwie..
Gdzie się tobie udało tak tanio kupić :?:
Bo ja dałem o 40 zł więcej w Neonet.

Znajomy z pracy podesłał mi link z Aliexpress gdzie była na te kamerki promocja a gdybym nie był ciapa i wpisalbym kod który podał mi kolega, to ta kamerkę miałbym za 90zł. Dużym plusem było również to że wysyłka była z Polski więc kamerkę miałem w domu niespełna 48h od zamówienia. Kamerka identyczna jak te sprzedawane w sklepie typu Mediaexpert ipt. W środku pełen zestaw łącznie z instrukcją obsługi w języku polskim. Teraz też jest promocja i można ta samą kamerkę wyrwać za około 120zl

Czajo 

Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wysłany: 2025-12-28, 13:01   

ja miałem do tej pory XiaoYI (kiedyś to była podmarka Xiaomi, tak jak teraz 70mai) smart dash cam, duchowy poprzednik 70mai, ale na święta narzeczona uraczyła mnie zestawem 70mai A510 dual set + hardwarekit UP04 z łącznością LTE. Bardzo fajna kamerka, mogę polecić z całego serca.
przykłady zdjęć zgranych z parkingu przez LTE poniżej:

tu test wykrywania kolizji:
https://youtu.be/pJU5ykste8s

a tu przykład nagrania poklatkowego z trybu parkingowego:
https://youtu.be/8UMMlv-GlLM
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2025-12-28, 13:59, w całości zmieniany 2 razy  

wlodarek1 

Wysłany: 2025-12-28, 13:25   

Czy LTE oznacza , że tam wkłada się kartę SIM tak samo jak do smartfona :?:

Czajo 

Wysłany: 2025-12-28, 13:55   

wlodarek1, tak zgadza się.
Wybrałem ofertę Aero2, bo z tej karty nie trzeba dzwonić ani pisać, potrzeba tylko około 10 GB transferu na internet. Aero2 ma taką opcję, że 10 GB internetu wychodzi za 10 zł na miesiąc i jest opcja subskrypcji tj. dodajesz kartę płatniczą i zapominasz o doładowaniach - samo się będzie odnawiać

https://aero2.pl

ps. wrzucam linki do nagrań jeszcze raz, bo przesyłałem whatsappem i strasznie zjechał na jakości. Dlatego teraz oryginały:
test wykrywania kolizji w trybie parkingowym:
https://youtu.be/EcEx3dF5h5U

film poklatkowy z trybu parkingowego:
https://youtu.be/9IZiHIZui-w
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2025-12-28, 14:13, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-12-29, 14:12   

Czajo napisał/a:
przykłady zdjęć zgranych z parkingu przez LTE poniżej:
Niby OK, ale strasznie odbija Ci deskę... Nie masz tam filtra polaryzacyjnego?

Czajo 

Wysłany: Dzisiaj 0:55   

jeszcze nie mam, nie było w zestawie ;) muszę zamówić

Odpowiedz do tematu