PS. Najmocniejsza wersja obecnie tego 1.2 to 150 KM i 230 Nm w Rafale 4x4. Pochodzi z bezpośredniego wtrysku benzyny. Być może osiągnięcie takiej mocy z LPG było by możliwe tylko z wtrysku gazu w fazie ciekłej - stąd taki najprawdopodobniej "mit" (o tym, że będzie taki w tym eco-G 4x4). Być może wtrysk pośredni w fazie lotnej jest za mało wydajny do osiągnięcia takiej mocy przy takiej pojemności skokowej. Ktoś wie?
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2026-01-18, 09:52, w całości zmieniany 1 raz
Przecież były artykuły, gdzie dokładnie jest opisane, że 1,2 eco-G 150 4*4 ma pośredni wtrysk gazu i dotrysk benzyny w ilości 0,2% - 2 l / 1000 km. Wtrysk benzyny bezpośredni + mild hybrid i jeszcze silnik e na tylnej osi. Artykuły z oficjalnej strony Dacia/Renault - silniki opracowane przez Horse Power.
Szukałem bo sam jestem zainteresowany taką wersją.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1517 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-01-19, 16:46
malygabrys napisał/a:
Przecież były artykuły, gdzie dokładnie jest opisane, że 1,2 eco-G 150 4*4 ma pośredni wtrysk gazu i dotrysk benzyny w ilości 0,2% - 2 l / 1000 km. Wtrysk benzyny bezpośredni + mild hybrid i jeszcze silnik e na tylnej osi. Artykuły z oficjalnej strony Dacia/Renault - silniki opracowane przez Horse Power.
Szukałem bo sam jestem zainteresowany taką wersją.
Cześć.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i na początku chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowić.
Nigdy nie miałem Dacii.Obecnie mam Forda Focusa kombi 1.6 2010 r. w benzynie i złego słowa o nim nie powiem.
Zastanawiałem się nad samoładującą hybrydą Fordem Kuga ale pojawiła się Dacia Bigster Hybrid 155 Journey.
Auto bardzo mi się podoba i jestem w pełni świadomy swojego wyboru.
Martwią mnie tylko dwie sprawy i może pomożecie mi się z tym uporać.
Pierwsza sprawa to fotele a właściwie materiał MicroCloud.Czy faktycznie jest to tak niekomfortowy materiał,który bardzo szybko powoduje pocenie pleców i zadka?😉
Druga sprawa dotyczy ewentualnego panoramicznego szklanego dachu,który w sumie do życia nie jest mi aż tak potrzebny.Czy on faktycznie zasłania się tylko jakąś zwykłą cieńką roletką?
Z góry bardzo wam dziękuję za wszelkie odpowiedzi, porady i wasze osobiste odczucia z codziennego użytkowania Bigstera.😀
Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony przez Robson78 2026-01-30, 13:36, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Jogger SL Extreme, Ex Duster, Ex Logdy
Silnik: 1.0TCe 110KM 200Nm
Rocznik: 2022 Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Lut 2019 Posty: 493 Skąd: Tychy
Wysłany: 2026-01-30, 13:58
Co do nowego materiału tapicerskiego ilu użytkowników tyle opinii.
Miałem okazję przejechać się Dusterem III i Bigsterem z MicroCloud na fotelach nie zauważyłem niczego niepokojącego, że plecy mi się bardziej pocą, 15 min prowadzenie pojazdów, może gdy bym jechał dłużej, do obserwacji.
Roleta jest na wyposażeniu panoramicznego dachu w Bigsterze, co z nią nie tak?
Marka: Dacia
Model: Jogger SL Extreme, Ex Duster, Ex Logdy
Silnik: 1.0TCe 110KM 200Nm
Rocznik: 2022 Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Lut 2019 Posty: 493 Skąd: Tychy
Wysłany: 2026-01-30, 14:36
Robson78, Forumowicz o nicku KacperPotocki dość szczegółowo opisał swojego Bigstera w tym również nadmierne nagrzewanie wnętrza przy panoramicznym dachu.
Ostatnio zmieniony przez MartinezTychy 2026-01-30, 14:36, w całości zmieniany 1 raz
Mam za sobą 3 długie trasy z Bydgoszczy: Haga, Chorwacja z Włochami, Muszyna. Nie zauważyłem, abym miał problem z poceniem.
Wysłałem Tobie nazwę ledbara.
Bardzo dziękuję.
Wysłałem Ci jeszcze prośbę o zdjęcia jak to wygląda na twoim aucie.
Jakie są Twoje opinie o tym aucie bo sporo kilometrów juź nim zrobiłeś?
Martwią mnie tylko dwie sprawy i może pomożecie mi się z tym uporać.
Pierwsza sprawa to fotele a właściwie materiał MicroCloud.Czy faktycznie jest to tak niekomfortowy materiał,który bardzo szybko powoduje pocenie pleców i zadka?😉
Robert
Mam DDIII z microcludem na siedzeniach - i powiem tak - ja bym zmienił ją na tapicerkę z Jurneya, bo po 2-3 godz. ciągłej jazdy tyłek i plecy mam spocony. Kupiłem sobie nawet maty wentylujące u chinola, ale w nich hałasują wentylatory. Za to do utrzymania w czystości - przecierasz wilgotną szmatą i gotowe.
Ale to tylko moje zdanie. A i to pocenie to przy temperaturach powyżej 25 C , a tak poniżej jest ok.
Z konfiguratora wynika, że tylko poziom wyposażenia EXTREME posiada MicroCloud, reszta ma tapicerkę materiałową przynajmniej Duster III.
Zgadza się, wybieraliśmy między extreme a jurney, i wybraliśmy extreme. Mniej więcej to samo ale zdecydowały szczegóły i dlatego nie narzekam - mam to co wybraliśmy z MNŻ.
Jakie są Twoje opinie o tym aucie bo sporo kilometrów juź nim zrobiłeś?
Szybkie, zwinne auto, które potrafi mile zaskoczyć spalaniem. Objechałem taką samą trasę po Chorwacji, z takimi samymi prędkościami, tankując na tych samych stacjach: Spalanie minimalnie lepsze. niż diesel. Zimą pali więcej, ale pewnie porównywalnie do innych aut, tej samej wielkości.
Bagażnik ładowny i w miarę prostych ścianach. Podwójna podłoga, na dole mieści się koło zapasowe i reszta bałaganu. Najmniejsze spalanie przy dystrybutorze, to 4,98 i przejechałem wówczas 960km, na 47l paliwa.
Ledbar założony, bez ingerencji w zderzak: Uchwyt podtablicowy z Juli. Prąd ogarnięty w 3 minuty, kupujesz zestaw z Juli i wpinasz pod żarówkę długich. Włączanie razem z długimi + podwójna homologacja ( prawo, lewo) spełnia wymogi ustawodawcy.
I zimą potrafi Bigster w hybrydzie zaskoczyć:
Na trasie Bydgoszcz-Wrocław-Ślęża (przełęcz Tąpadła)-Bolków-Szczawno Zdrój-Wałbrzych-Walim-Osówka-Nowa Ruda-Lubiąż-Bydgoszcz spalanie wyniosło 5,7, a przy dystrybutorze 5,84.
Na eSce prędkość 110 (pogoda)-120.
Na 1034km, 398 na prądzie.
Jeden ważny wniosek: Tempomat adaptacyjny rozłącza się we mgle!!!!! Wyświetla, że kamera jest zabrudzona, a to tylko mgła.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1517 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-02-16, 21:40
Widząc że przy długiej jeździe chłód przestaje mieć znacznej -aku nabiera temperatury i pozwala na pełne ładowanie i rozładowanie a sam silnik spalinowy nie musi specjalnie pracować żeby dogrzewać kabinę.
Bardzo fajny wynik :)
Byłem dzisiaj oglądać Bigstera w salonie Dacii w Bydgoszczy i jedna rzecz zwróciła moją uwagę.To tarcze hamulcowe.Samochód wydawał się nowy a jednak tarcze,ktore mają jakieś 1 cm grubości były pokryte rdzą.
Dziwna sprawa.Jak to jest z tymi tarczami waszych Bigsterach?
Nalot, czy głęboka rdza? Raczej nalot. To normalne. Pewnie wieziony w czasie deszczu, lub marznącego deszczu, a tu solanka pracuje. Tarcze szybko zachodzą nalotem. Citroen miał podobnie. Parę hamowań i będzie czysto.
Pełna hybryda, ma bardzo silne hamowanie odzyskowe. Można zapomnieć o używaniu hamulca... Ja raz na jakiś czas rozpędzam się i długo hamuję, aby przypomnieć tarczom po co służą....
Ostatnio zmieniony przez Ikarusiarz 2026-02-27, 16:28, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję za odpowiedź.
Do tej pory Bigstera tylko znałem z "widzenia" i przeróżnych testów w internecie i YouTube oraz z waszych wypowiedzi na forum.
Dzisiaj pierwszy raz siedziałem w Bigsterze i jestem nim zachwycony.Miejsca od ogroma zarówno z przodu jak i z tyłu.O bagażniku nie wspomnę bo to kosmos.
Mam 48 lat i wnętrze jest dla mnie wystarczające.Bez zbędnych bajerów świetlnych.No i są przyciski manualne.Dla mnie bomba.Środek plastik ale w baaardzo pozytywnym znaczeniu.
Wydawało mi się dość nisko jeżeli chodzi o odległość głowy od sufitu ale to pewnie przez szyberdach.Ja będę chciał na pewno wersję bez szyberdachu.
Szkoda że nie było akurat wersji Journey 1.8 Hybrid 155 KM do której się przymierzam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum