Jeszcze coś dodam do mojej wcześniejszej wypowiedzi.Dla mnie ważne są też podgrzewana przednia szyba,kierownica i koło zapasowe (dojazdowe).To wszystko Bigster ma.Świetne auto.
Jeszcze coś dodam do mojej wcześniejszej wypowiedzi.Dla mnie ważne są też podgrzewana przednia szyba,kierownica i koło zapasowe (dojazdowe)
Miałem od nowości Citroena C4 Grand Spacetourera i tam, chociaż to minivan, szorowałem po suficie głową (181cm wzrostu). Tu nie szoruję.
Mam "Żulneja" z kołem, podgrzewaniem szyby, kierownicy. Wszystko ok na razie, a już 16500 przejechane.
Zwinny pojemny samochodzik, który przy 120km/h potrafi być oszczędny tak samo jak w/w diesel.
Wiek taki sam, za parę dni, więc myślenie podobne .
Marka: Renault
Model: Rafale
Silnik: E-tech 1.2
Rocznik: 2025 Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Sie 2021 Posty: 442 Skąd: małopolska
Wysłany: 2026-02-28, 21:12
Robson78 z tym szklanym dachem bym sprawdził 2x bo raczej będzie tak że szklany dach jest sumarycznie cieńszy niż blacha + podsufitka. To nie to samo co dawne, małe szyberdachy i obniżony sufit.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ikarusiarz, Miałeś jakieś problemy z systemem,ekranem przy ujemnych temperaturach?Pytam bo gdzieś wyczytałem,że już przy temperaturze -4 były przypadki wyłączania ekranu i tym samym problem z ogrzewaniem, ogrzewaniem foteli itp?
Miałeś jakieś problemy z systemem,ekranem przy ujemnych temperaturach?
Mam auto 10 miesięcy i tylko raz resetowałem ekran i to całkiem niedawno. Operacja trwała parę sekund...
2 razy problem z nawigacją miałem, ale to problem z GPS był, więc może być zakłócany, ale naprawiło się samo, po wyłączeniu silnika.
Myślę że po prostu nikt nie wchodzi na grupe napisać ze auto jeździ bez problemów. Co może martwić to jedynie stosunek ASO jeśli mówi "ten typ tak ma, jeździć obserwować" a nie mają sami pojęcia. Panorama obniża sufit tak jak pisał Robson bo musi sie tam jeszcze zmieścić mechanizm otwierania dachu. Przy okazji tak z ciekawości zapytam właścicieli z automatyczną klapą - czy odbojniki na klapie macie ustawione na tą samą długość? Przez przypadek na jakiejś zagranicznej grupie znalazłem posty ze te odbojniki potrafią wypaść. U mnie nie bylo to problemem, ale lewy po stronie siłownika elektrycznego byl wysunięty (mają prostą regulacje) natomiast po prawej był maksymalnie schowany. ustawiłem oba na minimum i wydaje mi sie że klapa lepiej się zamyka, przedtem odbojnik po prawej zupełnie nie pracował co widać po nietkniętym miejscu gdzie powinien dotykać karoserii.
Często i gęsto Bigster i Duster porównywany był do Symbioza i Australa.
Sąsiad kupił Symbioza z hybrydą 1,8 więc to chyba to samo co Bigster...
A że stoi koło mnie, na podziemnym parkingu, więc czasem pogadamy o autach.
Wierzcie mi, ale mina sąsiada była bardzo markotna, jak dowiedział się, że ja mam na zegarze spalanie 4,9 ( stan z soboty ), a on ma 8... Był zaszokowany, bo auto mniejsze, niższe... W mrozy miał 9. Ja też miałem większe spalanie w mrozy, ale największe zarejestrowane, z tankowania, z trasy, z nartami na dachu to 7,35..
Chyba mu popsułem dzień, choć nie zrobiłem tego aby się chwalić, czy go zdołować. Po prostu byłem ciekaw ile mu pali, bo podjeżdżał i słyszałm, że akurat się ładuje.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1494 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-03-17, 16:16
Ja zrobiłem taka samo trasę z prędkością 120-124km/h i w drugą stronę drogami krajowymi przez miasteczka symbiozem 1.6 i bigsterem 1.8. w obu przypadkach symbioz spalił mniej. Niniejsza trasa 3.7 vs 4.0 a szybsza 5.4 vs 6.2 o ile pamiętam. Symbioz był też zauważalnie cichszym - kwestia zarówno wiatru jak i silnika. Ale nie mogę na 100 % stwierdzi czy wiało tak samo.
Nie pisze tego żeby podważyć wartość bigstera tylko że trudno jednoznacznie porównać - na pewno symbioz jest mniejszy i lepiej dopuszczony, a Bigster większy i bardziej spartański ;) do tego Bigster wyżej siedzi i ma jak na razie lepsze opcje napędowe do wyboru przy generalnie niższej cenie.
Jak wyżej napisałem to był Captur, więc chyba jeszcze mniejszy. Nie wiem czy sąsiad prawdę mi powiadał, ale naprawdę się zdziwił. To było widać.
Ale przecież wiadomo, że spalanie dwóch aut najlepiej porównywać przy podobnym stylu jazdy. Wystarczy, że sąsiad jeździ tym swoim autem jak taczanką i wynik będzie oczywisty.
Ale przecież wiadomo, że spalanie dwóch aut najlepiej porównywać przy podobnym stylu jazdy. Wystarczy, że sąsiad jeździ tym swoim autem jak taczanką i wynik będzie oczywisty.
Jeżdżę trochę Bigsterem ostatnio. Jeżdżę bez trybu eco. Jeżdżę dynamicznie, oczywiście nie jak dresiarz 30 letnim BMW. Cały czas 4,9-5,0. Nie wiem jak bardzo by musiał się starać ten sąsiad, aby uzyskać hybrydą, mniejsza od Bigstera, 8-9l/100km...
Mi się przypomniało, że on mówił, że ostrzegano go (może to złe słowo-bardziej mówiono mu), że Renault nie będzie palił tyle samo co Dacia, z salonu obok.
Traktucjcie to jako ciekawostkę, bo opieram się na przekazie ustnym.
Wysłany: 2026-03-27, 22:55 Nadkole tylne w Bigsterze
Jak to naprawdę jest z tym " obciętym" tylnym nadkolem?
Dzisiaj w salonie otworzyłem tylne drzwi i nie mogłem tego zrozumieć. Po co taka konstrukcja.
Guma na drzwiach, która niby zasłania te braki nadkola może przecież ulec rozszczelnieniu itd.
Nie macie z tym problemu?
Zamierzam nabyć Bigstera i to rozwiązanie mnie trochę zdziwiło.
nadkole.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 152,39 KB
Ostatnio zmieniony przez dacia10 2026-03-27, 22:59, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Jogger SL Extreme, Ex Duster, Ex Logdy
Silnik: 1.0TCe 110KM 200Nm
Rocznik: 2022 Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Lut 2019 Posty: 462 Skąd: Tychy
Wysłany: 2026-03-28, 10:08
dacia10, Zobacz przy okazji Dustera III i jest to samo wycięcie, ale pociesze cię, takie cuda występują również u innych producentów.
Jaki jest tego powód, nie wiem choć się domyślam, pewnie księgowi z korpokołchozu wyliczyli, że na 100tyś sztuk to będzie erytron oszczędności w zakupie blach i tak musi być.
Jak to naprawdę jest z tym " obciętym" tylnym nadkolem?
Dzisiaj w salonie otworzyłem tylne drzwi i nie mogłem tego zrozumieć. Po co taka konstrukcja.
Guma na drzwiach, która niby zasłania te braki nadkola może przecież ulec rozszczelnieniu itd.
Nie macie z tym problemu?
Zamierzam nabyć Bigstera i to rozwiązanie mnie trochę zdziwiło.
Byłem świadomy takiego wyboru. Wizualnie "kaszana", ale tylko za pierwszym, drugim razem...
Dla pokrzepienia dodam: Nie brudzi się, czyli działa. Wiem co mówię, bo nie siedzę co tydzień na myjni...
Jeżdżę trochę Bigsterem ostatnio. Jeżdżę bez trybu eco. Jeżdżę dynamicznie, oczywiście nie jak dresiarz 30 letnim BMW. Cały czas 4,9-5,0. Nie wiem jak bardzo by musiał się starać ten sąsiad, aby uzyskać hybrydą, mniejsza od Bigstera, 8-9l/100km...
Mi się przypomniało, że on mówił, że ostrzegano go (może to złe słowo-bardziej mówiono mu), że Renault nie będzie palił tyle samo co Dacia, z salonu obok.
Traktucjcie to jako ciekawostkę, bo opieram się na przekazie ustnym.
Co to znaczy dynamicznie? Bo dla każdego to będzie co innego, więc porównanie „od czapy”.
Co to znaczy dynamicznie? Bo dla każdego to będzie co innego, więc porównanie „od czapy”.
Przez takie czepianie się słówek i szukanie dziur, gdzie opowiadamy o naszych odczuciach, które mają pomóc innym w być może podjęciu takiej, a nie innej decyzji, coraz mniej udzielam się na forach... Tym, a jestem tu dużo dłużej niż Ty i na forach fejsbukowych..:
Przytoczę, to mi najszybciej wyskoczyło (nie umiem cytować AI):
"Dynamiczna jazda to płynny, efektywny i bezpieczny styl jazdy, który nie oznacza agresji, lecz sprawne podejmowanie decyzji i szybkie osiąganie prędkości dopuszczalnej. Obejmuje szybkie ruszanie z miejsca, sprawne wyprzedzanie, zmianę pasów ruchu oraz szybką reakcję na sytuacje drogowe. Jest to kluczowa umiejętność na egzaminie państwowym, oznaczająca skrócenie czasu manewrów do niezbędnego minimum".
Marka: Renault
Model: Rafale
Silnik: E-tech 1.2
Rocznik: 2025 Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Sie 2021 Posty: 442 Skąd: małopolska
Wysłany: 2026-04-16, 20:49
Ikarusiarz nie ma się co przejmować.
Kod:
Róbmy swoje!
Kładźmy zbroje pełne wgięć!
Róbmy swoje!
Wróćmy słowom sens i chęć!
Twarz wróćmy słowu- bo bez twarzy
Największe słowo nic nie waży! Rodacy!
Róbmy swoje! Róbmy swoje!
PS Jeździłem ostatnio nowym Clio z tym silnikiem 1.8 hybrid. I w takim małym aucie to jest rakieta + bardzo małe spalanie. Zdecydowanie krok do przodu w stosunku do 1.6. A samo nowe Clio ... może powiem tak, jak widziałem je na zdjęciach to myślałem, że to "nie chwyci". Ale jak zobaczyłem go na żywo, to myślę, że to będzie mocny wóz w segmencie B. Z nowoczesnym wyglądem zewnętrznym, nowoczesnym wnętrzem ... ale znanym i lubianym (przyciski, manetki, dobre multimedia).
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Przez takie czepianie się słówek i szukanie dziur, gdzie opowiadamy o naszych odczuciach, które mają pomóc innym w być może podjęciu takiej, a nie innej decyzji
Właśnie chodzi o to, żeby ktoś nie podjął decyzji na podstawie twoich odczuć.
Ikarusiarz napisał/a:
jestem tu dużo dłużej niż Ty i na forach fejsbukowych..:
I co z tego? Chwalisz się, czy żalisz ?
Ikarusiarz napisał/a:
Jesteś w pełni usatysfakcjonowany?
Ani trochę, to co przytoczyłeś to dla mnie oznacza normalną jazdę.
Jeżdżę dynamicznie, oczywiście nie jak dresiarz 30 letnim BMW. Cały czas 4,9-5,0. Nie wiem jak bardzo by musiał się starać ten sąsiad, aby uzyskać hybrydą, mniejsza od Bigstera, 8-9l/100km...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum