Witam, jak wyłączyć inteligentne ładowanie i start stop w dacii jogger 1.0 tce 100km lpg ?
Mam zablokowane kodowanie w aplikacji car scanner i nic nie mogę tam zmienić. Nie widzę tej kostki przy otwarciu maski. Zostaje ta klema na akumulatorze którą możną odpiąć. Która to jest kostka? Zrobi ktoś zdjęcie i pokaże która musi być dokładnie odpięta ?
Rozumiem że wtedy start stop będzie dezaktywowany i inteligentne ladowanie również. Czy to wszsytko czy przestanie działać coś innego również ?
Mam przebieg 80 tysięcy auto 4 lata i mam wrażenie że akumulator może już nie dać rady tej zimy. Poprzednio przy -15/-20 czasami ciężko odpalał. Przez te niedoładowanie "inteligetne" cierpi aku w zimie i nie tylko dlatego chciałbym to wyłączyć.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 122 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4172 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-05-11, 12:25
Fotka ze starego Sandero, ale złączka jest analogiczna. Nie wiem czy w Jogger odłączenie nie wywoła jakichś komunikatów w liczniku. Odłącz, pojeździj, zobaczysz- nic się złego nie stanie, najwyżej włączysz z powrotem.
Wtyczka.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 68,63 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-05-11, 12:30, w całości zmieniany 1 raz
Ja niestety po 2 latach jeżdżenia z tą odpiętą wtyczką musiałam ją ponownie wpiąć ze względu na dużą uciążliwość jazdy z włączoną klimatyzacją (manualna), która pracuje cyklicznie i potrafiła się załączyć w trakcie ruszania. Więcej minusów takiego rozwiązania nie zauważyłem, a akumulator był dużo lepiej ładowany.
Ostatnio zmieniony przez michal22 2026-05-12, 11:17, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 838 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2026-05-12, 15:17
Koledzy, miałem Dustera z początku 2019 roku. Teraz znajduje się w rękach znajomego. Nigdy nie "cyrkowałem" z odpinaniem wtyczek inteligentnego ładowania, wyłączaniem na stałe S&S i innych cudów typu monitorowanie poziomu ładowania, napięcia itp - wymyślanych na tym forum. Samochód w dalszym ciągu ma oryginalny akumulator, który zapewnia bezproblemowy rozruch, a sam myślałem, że ostatniej zimy nie przeżyje - nic podobnego. Mój sposób obsługi: co jakiś czas pełne doładowanie profesjonalną ładowarką do tego typu akumulatorów (zima nawet raz w miesiącu) i pamiętanie o ręcznym wyłączeniu S&S. To wszystko.
Wyłączam ręcznie S&S jak piszesz, ale czasami sporadycznie zapominam o tym, ale da się z tym jakoś żyć.
Jest to moje pierwsze wozidełko z tym systemem, dlatego trochę eksperymentowałem. Akumulator też jest jeszcze oryginał, jest podładowywany co jakiś czas tzw. wiaderkiem z prądem bez odpinania akumulatora ze względu parkowanie pod chmurką, żeby nie bawić się z wyciąganiem akmulatora za każdym razem.
A ja mam 2017. r i jeżdzi. Strart stop działa , jak się zapomne. Wyłanczam te ustrojstwo od początku . W okresie zimowych starałem się nie ndauzywać niepotrzebnie urzadzen . np radio. Padł tu temat obserwacji napięcia. Ja taki gadzet mam od początku. Tytułem zawodu - ot takie zachowanie elektryka.Co napisze z obserwacji. Teraz bywa , ze napiecie po kilku dniach moze zejsc do 11, 4 v. Auto zapala , ale da sie wyczuć juz cięższy rozruch. Mimo to start stop potrafi zadziałac. W trybie jazdy swiateł dziennych potrafi utrzymać napiecie 12.7 v. Kiedys było 12,2 .W skrajni dłuzej podchodzi pod 14.8 v. Co by nie ocenić to działa .
W moim przypadku odłączenie inteligentnego ładowania jest na plus. Auto ma lepszego kopa😀. Nie ma tak zwanej turbo dziury po prostu lepiej przyspiesza. Jak ładowanie spadało do 12,6 to wycieraczki zaczynały się przycierać i przy hamowaniu obroty spadały do bardzo niskich żeby zaraz z powrotem wzrosnąć. Po sobie spoczynku Aku ma 12.6V przedtem 12.2 . Aku jest 2019r tak że same plusy. Jeszcze raz powtarzam że to moje odczucie. Pozdrawiam 😁
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1502 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-05-16, 20:19
Marcyś, jeśli przy hamowaniu wycieraczki zwalnialy przy hamowaniu to znaczy że wyrzucałeś na luz albo miałeś wciśnięte sprzęgło - inteligentem ładowanie odzyskuje energię z hamowania i właśnie przy hamowaniu ładowanie jest większe - wycieraczki mogą pracować szybciej a nie wolniej. Tylko musisz hamować silnikiem / hamulcem +silnikiem.
Jak mam 135rys w 4.5 roku inteligente łagodnie i s&s prawie non stop włączony i akumulator podobnie jak rozrusznik, silnik i całą resztę w świetnym stanie. Przez ten czas ani razu informacji o awaryjnym ładowaniu akumulatora albo innych podobnych. Aku pomimo parkowania pod chmurką zawsze gotowy i odpalający bez problemu niezależnie od pogody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum