Wysłany: 2025-08-05, 09:39 Hybrydy Dacii - rady dotyczące spalania i dynamiki
Hej tworzę ten temat żeby wymieniać się spostrzeżeniami i dobrymi radami na temat hybryd Dacii.
Chciałbym wspólnie z innymi użytkownikami określić dokładniej działanie funkcji ECO, E-Save działania skrzyni biegów, tempomatu aktywnego.
Według moich obserwacji:
Tryb Eco zauważalnie zmienia działanie pedału gazu - po prostu trzeba mocniej go wcisnąć, dla takiego samego przyspieszenia w trybie normalnym. Instrukcja mówi też o tym, że tryb ten wpływa na działanie klimatyzacji - ja tego nie odczułem, zawsze jeżdżę na trybie auto i okolicach 22 stopni.
Tryb e-save utrzymuje naładowanie baterii w okolicach 70-100% podczas gdy tryb normalny utrzymuje zazwyczaj przedział 30-60%.
Osobiście używam trybu Eco razem z tempomatem żeby zmniejszyć gwałtowność jego reakcji - ale czy to nie jest placebo - tego nie wiem.
W kontekście jazdy autostradowej na tempomacie - zauważyłem że okolice 110 km/h to punkt który zapewnia najlepszy stosunek prędkości do spalania. Wynika on z mocy silnika elektrycznego i jest reprezentowany przez zielony listek ekonomizera. w zależności od nachylenia drogi u mnie ten punkt, bardziej dokładnie to zazwyczaj 112km/h. Do tych 112 samochód ładuje baterię silnikiem, po czym go wyłącza I jedzie chwilę tylko na prądzie. Jadąc 120 ładowanie jest takie samo ale rozładowanie pomaga spalinówce, silnik pozostaje włączony cały czas.
Jeśli chodzi o skrzynie biegów, może użyje OBD2 żeby podejrzeć obroty silnika, na ten moment wiem na pewno że przy przyspieszeniu typu gaz w podłogę około 120 czuć dziurę, ponieważ zmieniany jest bieg. Oraz przy spokojnej jeździe przy 80 wrzuca bieg na wyższy.
Widziałem na YT film w którym były sprawdzane prędkości obrotowe, podane były między innymi w trakcie ładowania (silnik jako generator) jak i podczas przyspieszania.
Jako ostatni punkt zadam pytanie: co sądzicie o używaniu funkcji e-save zaraz po uruchomieniu silnika podczas jazdy żeby wymusić działanie spalinowca i szybsze jego zagrzanie?
zawsze jeżdżę na trybie auto i okolicach 22 stopni.
A o którym auto piszesz..? Auto z klawisza, czy auto ukryte pod ikoną AC?
Dla mnie Bigster chłodzi jak oszalały.
Freepoint napisał/a:
Osobiście używam trybu Eco razem z tempomatem żeby zmniejszyć gwałtowność jego reakcji - ale czy to nie jest placebo - tego nie wiem.
Jak pamiętam to wcisnę Eco, ale na krótkich przejazdach, to nie pamiętam.
Na autostradzie 120, bo: Bo fajnie mi się jedzie, bo nie przekroczył mi nigdy 5,9, przy dystrybutorze.
Co do e-save... Nie trybie po co to jest, kiedyś sprawdzałem i nic z tego nie wynikało. Natomiast, przy 120km na autostradzie zauważyłem, że ładuje do pełnego, potem żeglowanie 400m i znowu ładowanie... Tryb eko włączony, ale tego drugiego ustrojstwa nie używam.
Moj temat nie podłapał widać nie ma dużego zainteresowania szczegółowym zrozumieniem naszych hybryd. Bez zastanawiania się też super jeździ. Ale znalazłem ciekawe dane dotyczące przełożenia skrzyni biegów:
Widać jak długie są biegi, ten punkt spadku przyspieszenia przy 120 km/h to zmiana z 2 na 3 bieg. Zauważyłem też ze do 49 Bigster ma wysokie obroty, później wbija wyższy bieg, ale nie rozszyfrowalem jeszcze czy do tej 50 gdy jest potrzeba ładowania akumulatora to jedziemy na jedynce.
te linie pokazują miejsce zmiany biegu przy maksymalnej mocy - 5750 obr/min. czyli maksymalne przyspieszenie. Daćka ma ogranicznik na 180, więc czwarty bieg jest tylko dla oszczędności paliwa, bez limitera i z górki i z mocnym wiatrem może dobiłby 200 na trójce. Ale na dwójce jedzie właśnie 120 jak się ciśnie do dechy.
to prawda ze ruszają na elektryku, bo tak jest po prostu ekonomiczniej. Ake czy nigdy nie używa jedynki? Postaram sie sprawdzić czy przy gazie w podłodze od 0 jest od razu dwójka.
Marka: Renault
Model: Rafale
Silnik: E-tech 1.2
Rocznik: 2025 Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Sie 2021 Posty: 454 Skąd: małopolska
Wysłany: 2026-05-28, 22:52
Freepoint napisał/a:
to prawda ze ruszają na elektryku, bo tak jest po prostu ekonomiczniej. Ake czy nigdy nie używa jedynki? Postaram sie sprawdzić czy przy gazie w podłodze od 0 jest od razu dwójka.
Nigdy nie używają jedynki dla spalinowego i nie mogą ruszyć gdy silnik elektryczny nie będzie działał. Nie ma możliwości ruszenia na samej spalinówce i ogólnie spalinówka nie ma 1 biegu. Ja bym to określił, że spalinówka zaczyna się od 2 biegu. Stąd jeżeli są 4 biegi spalinowe to dla mnie to jest jak w klasycznym rozwiązaniu: 2,3,4 i 5 bieg.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Wysłany: 2026-05-28, 22:58
gfedorynski napisał/a:
Bo joggera nie robią w tej konfiguracji, a tylko on mnie interesuje. Ale pytam z ciekawości bardziej, pewnie bym się nie zdecydował na przeróbkę.
Przerabiali już dość dawno wcześniejszy silnik 1.6 hybrid w Clio. Tam akurat w podwójnej podłodze znalazło się miejsce na butlę gazową. Myślę, że z 1,8 też problemu nie będzie, ale w Joggerze obecnym nie za bardzo jest miejsce na butlę LPG.
Wysłany: 2026-05-29, 14:35
11 i 12 mają dla silnika elektrycznego spięty 1 bieg elektryczny.
13 i 14 j.w. tylko 2 bieg elektryczny.
Pomimo, że silnik el. jest OFF to jest gotowy do wspomagania przyspieszania i ma 1 i 2 bieg w zależności od prędkości pojazdu.
A te 15 kombinacji to też taki trochę "chłyt marketingowy".
100% thermal engine jest do jazdy i jednoczesnego ładowania baterii.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum