A teraz pojawił się nowy problem - przy porannym - pierwszym przejściu z Pb na LPG jest silne szarpnięcie.
Pojawiło się to, tak myślę / wydaje mi się, po wizycie w serwisie i wymianie filtra fazy lotnej na 30.000 km.
Byłem dzisiaj w serwisie i zgłosiłem - oczywiście mogą przyjąć do serwisu tylko się umów.
Byłem również w serwisie BRC, który montował i serwisuje moje pozostałe auta z LPG, i stwierdził mój gazownik że nie ma możliwości pogrzebania w ustawieniach wtrysku - zablokowane, nawet centrala BRC Polska w Tarnowie nie ma takich możliwości.
Obejrzał wtryski i powiedział że są z 2024r, a wtedy była partia wadliwa sypiąca się na potęgę i już wymieniał na gwarancji bezpośredniej z BRC.
Zalecił gonić serwis do diagnostyki.
Obejrzał wtryski i powiedział że są z 2024r, a wtedy była partia wadliwa sypiąca się na potęgę i już wymieniał na gwarancji bezpośredniej z BRC.
A czy mówił coś o tym na czym polega problem z tymi wtryskami?
Mój Duster wczoraj odmówił pracy na LPG. Najpierw przełączał się z LPG na noPb tam i z powrotem kilka razy. Dojechałem kilka kilometrów na zakupy. Przy powrocie odpalił i od razu wyskoczył check oraz napis: sprawdź LPG. Do tego z prawej strony wyświetlacza "zegarów" zaświecił się czerwony napis "STOP".
Auto jedzie na benzynie, ale czasem poszarpie. Próba przełączenia ręcznego na LPG skutkuje napisem: "LPG niedostępny".
Pierwszy dostępny termin serwisu to 11-06-2026 czyli za dwa tygodnie. Auto na gwarancji, więc nie chcę grzebać.
Ciekawe co wyjdzie i jakie błędy zostaly zapisane w sterowniku. O ile sie przez te 2 tygodnie błędy się utrzymają, a nie znikną jak to pisali inni koledzy na forum.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1502 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-05-30, 15:41
U mnie też zaczął się jakiś czas temu (jeszcze były silne chłody) problem z LPG (ok130-134tys). Samochód po przełaczeniu się na LPG, na zimnym silniku i przy jednostajnej jeździe lekko lekko szarpał a potem wyskakiwał komunikat skontroluj układ wytryskowy i kontrolka silnika. Powrót na Pb i jakiś odcinek jazdy na tym paliwie powodował najpierw wygaszenie kontrolki a następnie wyłączenie komunikatu. W miarę kilometrów odkryłem że ma to miejsce tylko na zimnym silniku - kiedy jest rozgrzany , przełączam na LPG (teraz robię to ręcznie ) wszystko jest ok. Rozmawiałem z gazownikiem który ostatnio wymijał mi filtry i stwierdzi że przy tym przebiegu i objawach raczej na pewno któryś wtrysk jest do wymiany (raczej wymianie całą listwę). Także pewnie pojadę do ASO żeby odczytali błędy i po wycenę całej usługi -samochód już prawie 5lat więć pewnie cena będzie z dużym rabatem ;)
Na razie jeżdżę tylko po porannym rozruchu pierwsze 3-5 km zamiast 0.2-0.5km jadę na Pb.
Samochód zostawiłem w czwartek 11-06-2026 ponieważ okazało się, że uszkodzony jest zawór elektromagnetyczny przy zbiorniku LPG. Został zamówiony i samochód odebrałem w piątek 12 -06-2026. Przy odbiorze dostałem info, ze wymieniono cewkę zaworu elektromagnetycznego będącego jednym z podzespołów zespołu wielozaworu przy butli LPG w bagażniku.
Co było na prawdę ? Nie wiem. Auto jeździ i bardzo szybko przełącza się na LPG przy obecnych temperaturach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum