Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Sandero Stepway 2 0.9 TCE zacinająca się wycieraczka
Autor Wiadomość
santa13 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2013
Wersja: Essential
Wysłany: 2026-06-21, 20:38   Dacia Sandero Stepway 2 0.9 TCE zacinająca się wycieraczka

Witajcie, już się zdążyłem przywitać, więc jak prawdziwy kierowca od razu przychodzę z problemem. Niestety mechanik ze mnie żaden, korzystać z internetu potrafię, ale mam zagwozdkę.
Od czasu do czasu zacina się wycieraczka tylna. Zazwyczaj zauważam to jak oczywiście pada. Ale jak nie leje to i tak się czasem bawię i zmywam brud z pobliskiej rekultowanej hałdy, bo syfu leci pełno i działa. Dzisiaj znowu. Pojechałem na działkę. Wracam i włączam i nic. Jak przestanie padać to znowu zacznie pewnie działać. Myślałem, że może z ciepła się przykleiła, ale nie. Bezpiecznik o ile to ten, bo znalazłem wcześniej posta na forum też jest ok. Czyżby się silniczek zacierał i miał problem przy wilgoci? A jak jest sucho to nagle zaczyna działać? Płyn podaje spryskiwacz.

A może przełącznik wycieraczek? Jak to sprawdzić?
Ostatnio zmieniony przez santa13 2026-06-21, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

dudu$ 

Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2026-06-22, 05:01   

Najprostsze i nie kosztowne rzecz , którą możesz zrobić w pierwszej kolejności to wyjęcie manetki wycieraczek, rozłożenie jej i wyczyszczenie styków. Możliwe, że styki zaśniedziały i nie zawsze kontaktuje. Ja miałem u siebie podobne problemy gdy wymieniłem standardową manetkę tą z Clio IV. Czasem wycieraczka działała a czasem nie, po prostu, żyła własnym życiem. Dopiero rozłożenie jej i wyczyszczenie styków rozwiązało problem i z tego co wiem od obecnego właściciela, wycieraczka działa nadal prawidłowo.

sobol1976 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2026-06-22, 16:02   

Musiałbyś sprawdzić najpierw peszel, który przechodzi między klapą bagażnika a karoserią. W środku przechodzą przewody zasilające. U mnie w poprzednim Sandero II też przestała działać wycieraczka - okazało się, że przewód zasilania był praktycznie złamany i ledwo się trzymał. Niestety w tym modelu jest to wadliwie rozwiązane i mocno się gną te wiązki przy zamykaniu klapy. Trochę słaba sprawa bo naprawa jest możliwa tylko u elektryk (wymiana wiązki lub łączenie/lutowanie)

jack63 

Model: Duster III
Silnik: TCe 1.0 LPG
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme
Wysłany: 2026-06-22, 17:00   

Cytat:
wymiana wiązki lub łączenie/lutowanie

Tylko nie lutowanie!!! Jeżeli przewód z lutowanym połączeniem będzie poddany zginaniu czy nawet drganiom, to ukruszy się zaraz za końcem strefy gdzie miedź jest pokryta cyną.
Sprawdzone dośwadczalnie. Dlatego w samochodówce i np AGD wszystkie złączki są zaciskane.
Proponuję iżyć tuleki Tzw Hi i zacisnąć wsunięte z dwoóch stron przewody, linki. A całpść obkurczyć termokurczką izolującą

sobol1976 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2026-06-22, 18:30   

jack63 napisał/a:
Tylko nie lutowanie!!!

Zgadzam się i dlatego piszę też o łączeniu zaciskowym. Tylko, że tam jest naprawdę ciasno i zrobienie tego dobrze graniczyło z cudem. Wiązka jest bardzo naprężona, ze sztywną izolacją i dlatego tam dzieją się takie cuda.
Można dołożyć dłuższy odcinek przewodu połączyć cyną i zwinąć dodatkową krótką pętlę - albo owinąć wokół wiązki - wtedy trzyma się lepiej i się nie napręża w trakcie zamykania.
Jeśli nie ma się doświadczenia to lepiej oddać fachowcowi. Czy to akurat ta usterka można samodzielnie sprawdzić podwijając peszel gumowy. Tak, manetka też może być przyczyną, choć zazwyczaj problemem była tylko manetka od świateł i klaksonu.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2026-06-22, 21:20   

Jeżeli chodzi o naprawę wiązki wewnątrz gumowego peszla, to w Sandero2 właściwie nie ma możliwości połączenia dwóch końców przerwanej żyły, trzeba wstawić kawałek nowego przewodu- tak są na styk wymierzone długości. Może nie u każdego, ale u mnie tak jest, jestem świeżo po łataniu. Tylko u mnie padły obwody ogrzewania szyby i czujnika otwarcia klapy bagażnika (rocznik 2017). Ja to zawsze lutuję, to nie pierwszy samochód, nigdy nic mi się po lutowaniu nie złamało- ale zwykle wstawiam nowy odcinek, lepszej jakości od fabrycznego i lutowania nie wypadają w obszarze zginania.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-06-22, 21:23, w całości zmieniany 2 razy  

Łukasz_M 

Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: Wczoraj 12:29   

TAk, naprawianie takiej wiązki w punkcie awarii to tylko przesunięcie w czasie kolejnej awarii. Lepiej wyłuskać wiązkę i uszkodzony odcinek połączyć nowym, lepszym i dłuższym odcinkiem.
Jest też oczywiście opcja, że silnik pada, ale analizę i tak trzeba zacząć od zasilania.
Zacinanie wycieraczki raczej nie może być związane z bezpiecznikiem samym w sobie… albo jest sprawny i działa ok, albo jest przepalony i wcale nie działa.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M Wczoraj 12:33, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu