Jestem bardziej za Q8 Unishift PC Synt 75W-80, dlaczego:
1. GL-4 bez nadmiaru środków EP co do których wpływu na nasze skrzynie mam obawy.
2. Parametry bardzo podobne do ELF NFP.
Prawdopodobnie przy kolejnej wymianie go zastasuję.
W moim Loganie MCV II 1.2 16V, od 1,5 roku mam wlany ten olej. Jest super. Moim samochodem byłem z rodziną rok temu w Budapeszcie, a w lutym byliśmy w Sztokholmie. Dacia daje radę i nic się nie dzieje. Biegi dobrze, miękko i płynnie wchodzą. Czy to jazda miejska, jazda słowackich górach, czy szybka jazda autostradowa.
Marka: Dacia / MG
Model: Logan II / ZS III
Silnik: 0.9 TCe Easy-R / 1.5 Hybrid+
Rocznik: 2016 / 2025
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 259 Skąd: Poznań
Wysłany: 2026-05-27, 21:11
Ja ponad pół roku temu wlałem NFX i dwie tubki molibdenu liquid molly i wszystko działa nadal bardzo dobrze. Ciężko usłyszeć zmianę biegu, jedynie czuć porażę zmianę pracy silnika.
Przed wymianą była robiona płukanka liquid molly po której dość czarny olej zleciał (wtedy coś koło 95K przebiegu) przed płukanką olej był dość czysty taki brązowy więc albo coś wypłukała albo zaszła jakaś relacja chemiczna której efektem jest zmiana koloru oleju żebyś się klient cieszył że warto wypłukać.
Ostatnio zmieniony przez franius 2026-05-27, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: D4F 1,2 75KM zagazowany u dealera
Rocznik: 2017
Wersja: Open
Wysłany: 2026-07-07, 18:27
Witam. Biegi niby wchodzą jeszcze O.k. Ale autko ma już 85 tysi i 9 lat. Wymianę zalecają profilaktycznie co 6. tak, ze jestem zdecydowany. Wątek długi i zdania jak zwykle podzielone. Frm produkujących oleje jak psów. Myślałem o tym oryginalnym Elf-ie ale może ten Ravenol lepszy? Raz na 9 lat te pre złotych więcej można odżałować. Może warto ten Molibden też zaaplikować czy płukankę wcześniej. Do silnika dwa lata temu wlałem ceramizer Liqui Moly. I za rok powtórzę.
Ostatnio zmieniony przez darek.s 2026-07-07, 18:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2026-07-08, 11:20
Zapytałem jeszcze ĄĘ i taka dostałem odpowiedź:
Ravenol MTF-3 SAE 75W to produkt najwyższej jakości bazujący na syntetykach PAO, jednak różni się on parametrami od fabrycznych zaleceń dla skrzyń biegów w grupie Renault/Dacia.Dedykowany, oryginalny olej Elf Tranself NFX ma lepkość 75W-80, podczas gdy kupiony przez Ciebie Ravenol MTF-3 to olej jednosezonowy, wysoce energooszczędny o czystej klasie 75W. Jest on stworzony głównie z myślą o autach grupy VW, BMW czy Fiat.Co to oznacza w praktyce dla Twojej Dacii?Zalety: Zimą, przy bardzo dużych mrozach, biegi będą wchodzić wyjątkowo lekko. Wynika to z faktu, że Ravenol MTF-3 zachowuje genialną płynność w niskich temperaturach.Ryzyko: Latem lub przy długiej jeździe autostradowej, kiedy skrzynia mocno się rozgrzeje, olej ten będzie rzadszy niż przewidział konstruktor przekładni. Może to powodować głośniejszą pracę synchronizatorów lub łożysk oraz nieznacznie pogorszyć ochronę przekładni pod skrajnym obciążeniem technicznym.Dla skrzyń biegów Dacia/Renault idealnym odpowiednikiem oryginalnego Elfa w gamie tej marki jest Ravenol MTF-2 SAE 75W-80. Spełnia on rygorystyczne normy wymagane dla tych francuskich przekładni.
Własnie wysyłam zapytanie do sprzedawcy
Edit. Chyba niepotrzebnie zbiłem pian.e bo kupiłem własnie RAVENOL MTF-3 Olej Przekładniowy SAE 75W80 1L
Hmm w opisie aukcji jest 75W-80 ale na zdjęciu jest 75W a 75W-80 jak najbardziej tez jest. Na wyszukiwarce Ravenola do Mojej Dacii zalecaja własnie 75W. Dla pewności zanim wyśla zadałem pytanie sprzedającemu
Ostatnio zmieniony przez darek.s 2026-07-08, 11:38, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2026-07-08, 13:46
Jest jeszcze problem z dobraniem tych uszczelek pod korki. Jeden kolega co prawda podał numer ale chyba do swojego czyli Dustera. Sklep gdzie chciałem kupic nie ma pewności. Niby znana średnca ale mogły wystepowac w kilku rodzajach. Alu guma płaska miedź lub baryłkowata miedź.
Wysłany: 2026-07-08, 19:07
Okazuje się, że dobranie korka nie jest takie proste. Zleciłem to warsztatowi gdzie nieraz Dacię serwisowałem i powiedzieli, ze jak im pokaże stare to coś dobiorą. Ale przejeżdzałem obok stacji ASO i zapaliła mi się lampka. Bez problemu w ich systemie dobrali mi po VIN. Uszczelki są dwie (bo dwa korki). do wlewowego jest miedziana baryłkowa 331729798R w ASO 8zł a druga gumowa bo plastikowy korek!) 8200201381 za "jedyne" 32,45. na pytanie, który olej zadane sprzedawcy otrzymałem odpowiedź, że oni oleju nie dobierają. W długie trasy nie jeżdze zatem wyboru juz nie zmieniałem i zostaje 75W
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum