Wysłany: 2026-08-07, 10:34 Wycie po włączeniu klimy.
Witam też tak macie że po włączeniu klimy słychać wycie dosyć głośne ? szczegółnie przy mniejszych prędkościach 0-60 kmh. Czasami jest szarpnięcie i potem wycie. 82 tysięcy przebiegu. Wcześniej to występowało sporadycznie teraz chyba za każdym razem.
Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 58 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2076 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-08-07, 15:55
Szarpnięcie występuje wtedy kiedy załącza się kompresor klimatyzacji i silnik jest bardziej obciążony. Co do wycia to czy przypadkiem nie jest to dźwięk pracującego wentylatora chłodnicy ?
Dokładnie, to przypomina "wycie" wentylatora chłodnicy tylko nieco cichsze. To nie wentylaror tylko własnie klima.Mam tak od nowości zakładam że to jedna z cech tego osprzętu tak jak wyczuwalne załączanie się kompresora.
Nie jest to dźwięk pracującego wentylatora chłodnicy (Swoją drogą to był on wymieniany jakiś czas temu na gwarancji). To od klimy jak załącze to wyje. Jak zmiennie nadmuch np z 2 na 0 to od razu cisza.
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 58 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2076 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-08-08, 19:42
Obstawiam tak jak kolega powyżej tz. wyje kompresor klimatyzacji. Swego czasu miałem Fiata Tipo 1.4 95km StartJet z 2019 roku i tam kompresor klimy wył niemiłosiernie i nie była to wada auta a jego cecha.
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 140kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 660 Skąd: Poznań
Wysłany: 2026-08-13, 21:14
Wycia, szarpania? Strach zmieniać samochód na nowszy...
Gdyby nie brak mocy, to bym nie wiedział czy klima chodzi czy nie. Dźwięki kompresora CZASEM zauważam, ale tuż ponad progiem percepcji. Cykliczności pracy kompresora nie zauważam (a na pewno nie z powodu szarpnięć). Po zmianie rozrządu, jęczącą rolkę nowej pompy wody zaraz usłyszałem, więc głuchy chyba nie jestem...
Pojeździjcie fiatem np. Tipo, to zobaczycie jak działa sprężarka w temperaturze po 30*C
ASO i producent - TTTM i tyle.
Ale to jest odczuwalne na postoju a nie podczas jazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum