DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Sandero III - Usterka elektr. ZAGROŻENIE!
Autor Wiadomość
barney 

Marka: Dacia
Model: Sandero III
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2026-08-10, 16:37   Sandero III - Usterka elektr. ZAGROŻENIE!

Cześć wszystkim

Sandero III 1.0 TCe LPG 2021 Comfort
Ori akumulator, 33000km przebiegu, jeżdżony rzadko (tj. co kilka tygodni/miesięcy) w trasy (2x / strony) 1-3h (50-200km). Zawsze odpalał "od pierwszego obrotu" (po kwartale co najwyżej był to obrót odrobinę wolniejszy), później start stop nie działał z powodu ładowania akumulatora, i zazwyczaj zaczynał działać pod koniec trasy powrotnej.
Tydzień temu zrobił ten numer po raz pierwszy podczas wybudzania z letargu na parkingu, wystarczyło wyłączyć i włączyć silnik i samo się naprawiło.

Dzisiaj zrobił to na trasie powrotnej.
Są upały, poprzednie ~3km toczyłem się na zjeździe z autostrady. Podczas dynamicznego przyśpieszania ze świateł "autko się popsuło" (2 bieg, ~3krpm, gaz do dechy (za ogranicznik) przy włączonym ECO). Choinka na desce, wyłączony infortainment i klima, auto pika z głośników(zegarów?) przez kilkanaście sekund.
Wyświetlane komunikaty to:
1. Usterka elektr. ZAGROŻENIE !
2. Skontroluj ESC
3. Skontroluj układ hamulcowy
4. Skontroluj pomoc startu pod górę
Silnik ma taką samą dynamikę... no ale wiadomo że sensownym nie jest jeździć w takim stanie (i bez klimy w taką pogodę :-) )
Odpięcie złącza pomiarowego przy akumulatorze (tj. ten popularny mod na skręcenie karku start-stopowi) nie pomogło, więc wpiąłem z powrotem wtyczkę.

Zacząć od nabycia ELM327 Czy polecacie coś bardziej dedykowanego do marki (ostatni interfejs miałem do Corsy C + soft pod win xp :-) )?

EDIT: Z połączenia googlowego halunatora i takiej jednej platformy e-commerce na A wychodzi mi żeby:
1. Zacząć od ELMa żeby jakiegolwiek kody zczytać
2. vlinker fs + sgw bypass jeżeli poprzednie środki przymusu okażą się niewystarczające
... nada się to? (czy można wkleić bezpośrednie linki co zamierzam kupić?)

EDIT2: Mam ładowarkę modelarską IMAX B6, także jest jeszcze opcja odpięcia tego akumulatora i naładowanie 14.7V CCCV ~3A/~50W. Co go może trochę odratuje i będzie w pakiecie z uzdrawiającym "odpięciem klemy".
Ostatnio zmieniony przez barney 2026-08-10, 17:22, w całości zmieniany 3 razy  

Łukasz_M 

Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2026-08-11, 07:54   

Skoro podejrzewasz, że akumulator jest padnięty, to go wymień lub próbuj ładować czymś dedykowanym do akumulatorów samochodowych.

barney 

Model: Sandero III
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2026-08-14, 14:03   

Akumulator wyjąłem, podładowałem Imaxem B6, w ciągu godziny spadł z prądem z ~3.7A na <1A, więc przełączyłem nastawę na 1A max (prąd końcowy to 10% nastawy początkowej). Wynik końcowy po nocy to było 6Ah 0.2A 14.7V. Doszedłem do (w obliczu obecnej wiedzy - błędnego) wniosku że akumulator ma strasznie małą dostępną pojemność i ustawiłem CC 1A. Napięcie początkowe 15.8V, max 15.95V, przerwane przy -dV na 15.91V po 93minutach. Zostawiłem go w spokoju do spadku napięcia do 13V (~8h) i włożyłem do auta.

Autko przy odpaleniu nadal miało ten sam zestaw błędów, ELM327 v1.5 i Car Scanner na Androida pozwala usunąć błędy na zapłonie (zrobić czystą deskę), ale po odpaleniu wraca do stanu początkowego. Po odpaleniu żadne błędy się nie pokazują na interfejsie, na samym zapłonie udało mi się zczytać C1080 z ECU, BMS Master, BEV - SRVM. Przy czym były to 3 oddzielne odczyty (za każdym razem tylko jeden z komputerów to zwrócił) oddzielone pustymi odczytami (pomimo choinki na desce).

Rozczarowany możliwościami diagnostycznymi i utwierdzony o złych parametrach akumulatora pojechałem kupić nowy. Efekt - bez zmian. Testery sprzedawcy (sądząc po mechanicznej sile klem i aktywacji na przycisk bistabilny - niskoprądowy) nie wskazał nic strasznego - oba akumulatory sprawne, mój 5 letni odrobinę niższe napięcie pod obciążeniem (po sesji diagnostycznej na parkingu i tylko 800m dojazdu do sklepu)

Zacząłem myśleć że jest jakiś problem z infortainmentem, bo tablet po odpaleniu tylko błyskał na kilka sekund na niebiesko i gasł do 0, ale teraz po podejściu do auta normalnie tablet się uruchomił (z ikonkami i łącznością bt) i zgasł dopiero po odpaleniu...

pomysły, help?

Odpowiedz do tematu