Wysłany: 2008-02-15, 23:49 Składanie (demontaż) tylnej kanapy - logan I sedan
Właśnie będę potrzebował przewieźć coś dłuższego i zaczynam zazdrościć Koleżance i Kolegom - posiadaczom MCV-ki
Mam takie pytanie: kanapy nie da się tak jakoś złożyć czy zdemontować, żeby została w aucie, tylko trzeba ją całą wyjąć i zanieść do domu? To trochę uciążliwe tak biegać z tą dwuczęściową kanapą... No i bez demontażu siedziska oparcia nie złożę, co nie?
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-06-10, 09:00, w całości zmieniany 2 razy
Właśnie będę potrzebował przewieźć coś dłuższego i zaczynam zazdrościć Koleżance i Kolegom - posiadaczom MCV-ki
Mam takie pytanie: kanapy nie da się tak jakoś złożyć czy zdemontować, żeby została w aucie, tylko trzeba ją całą wyjąć i zanieść do domu? To trochę uciążliwe tak biegać z tą dwuczęściową kanapą... No i bez demontażu siedziska oparcia nie złożę, co nie?
Niestey psur, trza poodkręcać, luknij do instrukcji obsługi, jest tam to doś tak opisane
Robiłem to kiedyś i nie jest tak strasznie, siedzisko da się oprzeć na przednich siedzeniach - ciągniesz od strony mocowania pasów do przodu auta, oparcie da się wyjąć -ciągnąc do góry - nie da się niestety położyć oparcia na zawiasach
Mam to za sobą. Rzeczywiście dość prosta operacja, szczegółowo opisana w instrukcji. No tylko trzeba niestety biegać z kanapą dwa razy do domu. Jak ktoś nie ma garażu to jest to trochę czasochłonne. No i zabawny widok :)
Dużo praktyczności ujmuje ta metalowa "belka", która zostaje między bagażnikiem i kabiną. Za to zaleta jest taka, że jak się kanapę wyjmie to jest dużo więcej miejsca niż gdyby się ją tylko złożyło.
No i Logan zdał egzamin - czterdziestokilowa paczka z regałem o długości 204 cm została przewieziona. Nieźle jak na taniego sedana - Logan to naprawdę duże i praktyczne auto! Ze zbliżonej (nawet do 40 tys. zł) klasy cenowej to właściwie więcej do zaoferowania ma... Logan MCV :)
Piotrku drogi;
u mnie tak poróżowało łóżko w paczkach. Rzecz jasna dobrzy ludzie naigrawali się z frajera który dźwiga kanapę w kawałkach do chaty
W piątek wiozłem loganką parapet 1550x300x25, z aglomarmuru bo kol. Małżonka zarządziła remont generalny na raty :cry;,
Sprawę rowiaząłem w ten sposób, że położyłem fotel pasażera, owinałem ten kloc w stare prześcieradło obłożyłem kawałkami styropianu (żeby mi nie zniszczył moich tanich plastików !), i na koniec przypiąłem pasem pasażera.
A jak się wyjmie kanapę to...;-) hooohoo!
P.S.
Potrzebny klucz "13"
1.
wyciagnać siedzisko
2.
wyjąc zagłowki
3.
"13"-ką odkręcić śruby
4.
wyciągnąć oparcie do góry
5.
przy przewożeniu ładunku dachować ostrożność by nie uszkodzić kabelków które lecą pod siedziskiem ! (nie jest to chyba elektryczne podgrzewanie kanapy );
[ Dodano: 2008-02-17, 23:02 ]
osszywiście zachować ostosszność a nie dachować jak mi się napisało wyżej
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2008-02-22, 12:59, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam akurat MCV, ale w piątek przywiozłem lodówkę! Nie chciało mi się czekać na ich transport (wożą dwa razy w tygodniu), a ponieważ mam doświadczenie z przewożeniem (poprzednimi samochodami) praktycznie wszelkich najróżniejszych rzeczy, stwierdziłem, że większych problemów z lodóweczką nie będzie. Lodówka troszkę się nie mieściła (w przepisowych 50 cm poza obrys mieściłem się bez problemów; drzwi miałem lekko otwarte /poniżej kąta 45 stopni/ i związane), ale "paczka" miała gabaryty 200x65x70 (podaję w cm).
Ostatnio zmieniony przez wox 2008-03-12, 00:44, w całości zmieniany 1 raz
No to mogę pogratulować - zdolności pakowacza - mi się jeszcze nic takiego nie chciało przewozić - wolałem zapłacić 50 złotych i mi wszystko spakowali i przewieźli :) - jestem zbyt leniwy żeby iść po klucz 13 i targać do domu kanapę :)
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
No to mogę pogratulować - zdolności pakowacza - mi się jeszcze nic takiego nie chciało przewozić - wolałem zapłacić 50 złotych i mi wszystko spakowali i przewieźli :) - jestem zbyt leniwy żeby iść po klucz 13 i targać do domu kanapę :)
Transport przez sklep (w moim przypadku): 95 zł. Świadomość posiadania praktycznego auta: bezcenna.
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-02-19, 10:49
Zaraz, zaraz. Siedzisko kanapy tylnej w sedanie podnosi się bardzo łatwo do góry na uchwytach, i zostaje w samochodzie. Oparcie po wykręceniu też można zostawić w samochodzie. Najbardziej przeszkadza szeroka, poprzeczna, metalowa belka oddzielająca przestrzeń bagażnika. Do Logana zmieszczą się listwy, profile o długości maksymalnie 180 cm. Moje dwumetrówki musiał przewozić znajomy.
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Zaraz, zaraz. Siedzisko kanapy tylnej w sedanie podnosi się bardzo łatwo do góry na uchwytach, i zostaje w samochodzie. Oparcie po wykręceniu też można zostawić w samochodzie. Najbardziej przeszkadza szeroka, poprzeczna, metalowa belka oddzielająca przestrzeń bagażnika. Do Logana zmieszczą się listwy, profile o długości maksymalnie 180 cm. Moje dwumetrówki musiał przewozić znajomy.
Ja przewiozłem paczkę o długości 204 cm i szerokości ok. 30 cm bez składania siedzenia pasażera (na pokładzie były dwie osoby). Jak zostawisz kanapę w aucie no to rzeczywiście przewieziesz tylko 180 cm.
Co do łatwości nie jest źle, no ale to jednak więcej roboty niż zwykłe złożenie siedzenia.
A wcale bo nie prawda:
Ja przwioziłem przedwczoraj 2,5 metrowe listwy VOX'a (45 mb, robię remont mieszkania) i weszły spokojnie, po odkręceniu oparcia, położeniu do poziomu siedzenia pasażera i ustabilizowaniu ładunku pasami bezpieczeństwa i zabezpieczeniu końców starymi ręcznikami. W bagażniku na długość zostało jeszcze trochę miejsca....
O, właśnie tak...
Logan_towarowy.jpg w czasie rozładunku...
Plik ściągnięto 1462 raz(y) 49,61 KB
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2008-02-22, 10:50, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-02-22, 10:50
Czyli jak w dostawczych furgonach-więcej zyskujemy po złożeniu fotela. Gorzej jak mamy przewieźć też pasażera. Trzeba też pamiętać żeby długie przedmioty nie przeszkadzały kierowcy np. w zmianie biegów.
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Trzeba też pamiętać żeby długie przedmioty nie przeszkadzały kierowcy np. w zmianie biegów.
Stąd też wytłuściłem te pasy bezpieczeństwa (tu na fotce są już rozpięte, zdj. zrobione w czasie rozładunku w: ale do transportu przypiałem ładunek pasami z tyłu zapinając je na krzyż, a z przodu pasami pasażera )
Witajcie mam pytanie po złożeniu 3 rzędu zarówno oparć jak i siedziska jest jakiś praktyczny sposób na zablokowanie całości w bagażniku na sztorc tak aby całość nie opadała. Widziałem coś takiego za pomocą rolety ale jej nie posiadam a i tak nie jest mi potrzebna wkrótce będzie nas 6-cioro. Zastanawiałem się nad belką rozprężną (np.do podciągania) może znajdę szarą bo biała daje po oczach. Jeszcze jedno pytanie czy zagłówki zawsze trzeba wyciągać do składania 3 rzędu bo później się trochę walają.
Jak wyciągniesz zagłówki z 3 rzędu siedzeń i go złożysz na sztorc, to nie ma prawa opadać. Przynajmniej tak jest u mnie, a inni koledzy nie zgłaszali tego problemu. Zagłówki można wsadzić w wolną przestrzeń z boku tego złożonego 3 rzędu i nic się nie wala.
Jak pisze kol. wox - konstrukcja tak jest zrobiona, że nie powinno opadać, ale jeśli chcesz się po prostu dodatkowo zabezpieczyć, to może taką gumową linką do mocowania bagażu?
Nie demontujcie "na stałe" tej stalowej poprzeczki która jest za tylnym oparciem.
Wiem, że przeszkadza w trakcie przewozu długich przedmiotów.
Wierzcie mi że stanowi ona poważne zabezpieczenie pasażerów tylnego siedzenia przed zgniataniem tylnej części samochodu w trakcie uderzenia od tyłu, a zwaszcza po tylnym skosie.
Miałem okazję takowe przetestować :(
Strefa zgniotu zatrzymała sie tuż za przednimi siedzeniami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum