DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-11-28, 00:31
Dacia Sandero - samochód dla Rumuna?
Autor Wiadomość
jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-11-27, 19:36   

Ada$ napisał/a:
laisar No właśnie sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie... Zobacz np. na Hyundai Getz z tej tabelki. jest tańszy od Sandero!! Nawet Hyundai. Nie mówiąc już o tym małym głownie jakim jest panda :lol: a Indica to już w ogóle jest poza zasięgiem Sandero. Jeżeli Dacia myśli poważnie o podboju rynku w Polsce powinna obniżyć ceny. Bo po co ktoś ma kupować Dacie skoro za mniejsze pieniądze może kupić Pande lub Getza a wystarczy że odrobinę dołoży i ma Toyote. Nie mówię, ze Sandero jest złym samochodem, ale cena za która jest oferowany jest stanowczo wygórowana u nas w promocji jest po tyle ile za granicą jeszcze -4 tysiące. Nonsensem jest, ze Polacy za wszystko płaca dwa razy dlatego nigdy nie kupie w tym kraju nowego samochodu :-D tylko zawsze będę wybierał te roczne dwu letnie. Takie jest moje zdanie i możecie pisać o mnie i na mnie co chcecie :lol: Pozdrawiam!

W Niemczech ceny wynoszą :

---------------------------------- uboga wersja-------ambience-------laurette
1.4 MPI 55 kW (75 PS)--------------7.500,- ---------8.500,-------------9.300,-

Jeśli euro teraz wynosi 3.7 zł to zdecydowanie w Niemczech jest drożej.

Wersja uboga w Niemczech wynosi : 27750zł a w Polsce : 26500zł
Laurette w Niemczech : 34410 a w Polsce : 32400 zł

Sandero już podbiło polski rynek, jest bardzo wiele zamówień na to auto.

No może nie podbiło ale już zaczyna podbijać.

Co do TATA Indica, to jeśli Sandero autem jest to TATA tylko auto przypomina :)

Sweeper 

Marka: Renault
Model: Scenic
Silnik: 1.9dCi
Rocznik: 2004
Wysłany: 2008-11-27, 21:06   

Ada$ napisał/a:
laisar Masz rację maksymalny stosunek wielkości do ceny ale tylko taki, bo jakość wykończenia pozostawia wiele do życzenia. Np. Metalowe podszybie i zawiasy od maski na wierzchu oraz metalowe progi nie osłonięte… przykładów możnaby mnożyć To wszystko sprawia, że uważam iż cena Sandero jest za wysoka jak na „auto dla ludu”.

ale wymyśliłeś..
naprawdę pojechałeś - może przestań czytać tzw testy w prasie i przejdź się do salonu
jak się postarasz to dostaniesz furę na cały dzień

Ada$ 

Marka: Ford
Model: Fiesta
Silnik: 1,4 16v
Wysłany: 2008-11-27, 21:39   

Sweeper napisał/a:
Ada$ napisał/a:
laisar Masz rację maksymalny stosunek wielkości do ceny ale tylko taki, bo jakość wykończenia pozostawia wiele do życzenia. Np. Metalowe podszybie i zawiasy od maski na wierzchu oraz metalowe progi nie osłonięte… przykładów możnaby mnożyć To wszystko sprawia, że uważam iż cena Sandero jest za wysoka jak na „auto dla ludu”.

ale wymyśliłeś..
naprawdę pojechałeś - może przestań czytać tzw testy w prasie i przejdź się do salonu

Czytaj uważnie forum... a potem pisz... napisałem wcześniej, że byłem na prezentacji w salonie [wrzesień]. Więc to co piszę nie jest wyczytane z motoświatka ;-)

Panowie po raz kolejny napiszę, że mi Sandero się ogólnie podoba i premiera mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie! Jak każde auto ma swoje wady [okrągłe wloty powietrza wbudowane w kokpit przyprawiają mnie o dreszcze-rzecz gustu, zbyt duży hałas w środku.... mogłaby być bardziej wygłuszona itd.], ale ma też masę zalet takich jak jakość wykonania, bezpieczeństwo, deseń [fala na drzwiach naprawdę jest pozytywna tak jak światła przypominające Volvo.
Tu nie chodzi o to czy kogoś stać na nowe autko za 30 tyś czy za 300 tyś chodzi ogólnie o to, ze w polsce za wszystko się płaci dwa razy i w naszym kraju nie opłaca się kupować nowych samochodów które dużo tracą na wartości oraz są łatwym celem dla naszych rodaków którzy z różnego powodu nie mogąc sobie pozwolić na podobny "luxus" w XXIw są gotowi zniszczyć Twoją własność dlatego, że Ty masz, a oni nie. Najlepiej niech sobie wszyscy kupią po 10 letnim samochodzie aby mogli spać spokojnie :) Pozdrawiam.

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-11-27, 22:34   

Ada$ napisał/a:
Sweeper napisał/a:
Ada$ napisał/a:

ale wymyśliłeś..

Czytaj uważnie forum... a potem pisz... napisałem wcześniej, że byłem na prezentacji w salonie [wrzesień]. Więc to co piszę nie jest wyczytane z motoświatka ;-)

Panowie po raz kolejny napiszę, że mi Sandero się ogólnie podoba i premiera mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie! Jak każde auto ma swoje wady [okrągłe wloty powietrza wbudowane w kokpit przyprawiają mnie o dreszcze-rzecz gustu, zbyt duży hałas w środku.... mogłaby być bardziej wygłuszona itd.], ale ma też masę zalet takich jak jakość wykonania, bezpieczeństwo, deseń [fala na drzwiach naprawdę jest pozytywna tak jak światła przypominające Volvo.
Tu nie chodzi o to czy kogoś stać na nowe autko za 30 tyś czy za 300 tyś chodzi ogólnie o to, ze w polsce za wszystko się płaci dwa razy i w naszym kraju nie opłaca się kupować nowych samochodów które dużo tracą na wartości oraz są łatwym celem dla naszych rodaków którzy z różnego powodu nie mogąc sobie pozwolić na podobny "luxus" w XXIw są gotowi zniszczyć Twoją własność dlatego, że Ty masz, a oni nie. Najlepiej niech sobie wszyscy kupią po 10 letnim samochodzie aby mogli spać spokojnie :) Pozdrawiam.

Przypominam że w Niemczech Sandero jest droższe niż w Polsce.

Ada$ 

Wysłany: 2008-11-27, 22:42   

jackthenight napisał/a:
Ada$ napisał/a:
Sweeper napisał/a:
Ada$ napisał/a:

ale wymyśliłeś..

Przypominam że w Niemczech Sandero jest droższe niż w Polsce.

Bo nie jest jeszcze w promocji tak jak w Polsce wyprzedaż rocznika 2008. a we wrześniu to w niemczech było dużo taniej niż u nas bo blisko 5 tyś róznicy. Potem eur w stosunku do zł zaczeło odrabiać straty i dodatkowo ta promocja. Ale poczekajmy do początku roku wtedy zobaczymy znowu sporą różnicę.

Mamert 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Wysłany: 2008-11-27, 23:13   

Ada$ napisał/a:
Tu nie chodzi o to czy kogoś stać na nowe autko za 30 tyś czy za 300 tyś chodzi ogólnie o to, ze w polsce za wszystko się płaci dwa razy i w naszym kraju nie opłaca się kupować nowych samochodów które dużo tracą na wartości oraz są łatwym celem dla naszych rodaków którzy z różnego powodu nie mogąc sobie pozwolić na podobny "luxus" w XXIw są gotowi zniszczyć Twoją własność dlatego, że Ty masz, a oni nie. Najlepiej niech sobie wszyscy kupią po 10 letnim samochodzie aby mogli spać spokojnie

Dalej nie wiem o co Ci chodzi ? Ja mieszkam na dużym gierkowskim osiedlu, samochód stoi pod blokiem i nikt go nie niszczy, mało tego, połowa aut pod blokiem to zeszłoroczne i tegoroczne zakupy z salonów w tym 1 Logan sedan(nówki).
Jeżeli chodzi o euro i jego kurs wobec PLN, to niestety dopiero teraz większość społeczeństwa zauważyła tą niedogodność z przeliczania oraz ryzyko kursu walutowego. A to ryzyko trzeba wliczyć w koszty prowadzenia firmy, zwłaszcza importera aut który rozlicza się nie złotówkach, czy lejach wartych 100 bani, a właśnie w OJRO.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-11-27, 23:30   

@Ada$: Czyli tak właściwie to Sandero jednak jest tanie, ale ponieważ chciałbyś, żeby było jeszcze tańsze, to jednak nie jest tanie? Teraz już wszystko rozumiem... (;

Ada$ 

Wysłany: 2008-11-28, 00:31   

Mamert napisał/a:
Ada$ napisał/a:
Tu nie chodzi o to czy kogoś stać na nowe autko za 30 tyś czy za 300 tyś chodzi ogólnie o to, ze w polsce za wszystko się płaci dwa razy i w naszym kraju nie opłaca się kupować nowych samochodów które dużo tracą na wartości oraz są łatwym celem dla naszych rodaków którzy z różnego powodu nie mogąc sobie pozwolić na podobny "luxus" w XXIw są gotowi zniszczyć Twoją własność dlatego, że Ty masz, a oni nie. Najlepiej niech sobie wszyscy kupią po 10 letnim samochodzie aby mogli spać spokojnie

Dalej nie wiem o co Ci chodzi ? Ja mieszkam na dużym gierkowskim osiedlu, samochód stoi pod blokiem i nikt go nie niszczy, mało tego, połowa aut pod blokiem to zeszłoroczne i tegoroczne zakupy z salonów w tym 1 Logan sedan(nówki).
Jeżeli chodzi o euro i jego kurs wobec PLN, to niestety dopiero teraz większość społeczeństwa zauważyła tą niedogodność z przeliczania oraz ryzyko kursu walutowego. A to ryzyko trzeba wliczyć w koszty prowadzenia firmy, zwłaszcza importera aut który rozlicza się nie złotówkach, czy lejach wartych 100 bani, a właśnie w OJRO.

To zazdroszę Ci takiej spokojnej dzielnicy w której parkujesz swój samochód. U nas na zawodziu [dzielnica Katowic w której pracuję rozwalili mi dwa zamki w samochodzie na parkingu - próbowali się włamać oraz innym razem porysowali drzwi, koledzę ukradli orgynalne kołpaki oplowskie i antenkę, dwum kolegą porysowali maski. Naszej koleżance wybito szybę i ukradiono CB... aż wreszcie koledzę z gliwic przebili wszystkie 4 opony!!! i to wszystko zrobiono w godzinach 8 -20 :!:
Czy teraz rozumiecie o czym piszę? po prostu u nas na ślasku jest taka bieda, że nie można miec czegokolwiek :evil: a już na pewno nie nowego :cry: Po prostu gdybym kupił nowy samochód a ktoś w przeciągu dwóch lat wyryłby mi na drzwiach HWDP tobym chyba kupił karabin i zastrzelił :evil: bo my wydejemy nasze uczciwie i nie łatwo zarobione pieniądzę przychodzi taki inny nasz rodak i nam to niszczy... po prostu brak słów. Wniosek z tąd taki, że nie warto kupować nowego samochodu między innymi dlatego :-/

Mamert 

Wysłany: 2008-11-28, 00:35   

A mówią że Kaszeby są takie złe, a tu się okazuje że to jest tak jak z tym alkoholem co niby nie dotyczy Ruskich i Polaków.

Ada$ 

Wysłany: 2008-11-28, 00:35   

laisar napisał/a:
@Ada$: Czyli tak właściwie to Sandero jednak jest tanie, ale ponieważ chciałbyś, żeby było jeszcze tańsze, to jednak nie jest tanie? Teraz już wszystko rozumiem... (;
Jest tanie, ale mogłoby być jeszcze tańsze :roll:

Mamert 

Wysłany: 2008-11-28, 00:38   

Ada$ napisał/a:
Jest tanie, ale mogłoby być jeszcze tańsze

Ale po co ? Ci zazdrośni bezrobotni i tak sobie go nie kupią, a jak nawet kupią to kredytu nie spłacą i tak czy inaczej będą rysowali innym auta.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-11-28, 00:41   

Cytat:

Może i mogło... potem - jeszcze tańsze, potem za darmo, a potem, żeby dopłacali za łaskawe wzięcie... <<<<;

Ada$ 

Wysłany: 2008-11-28, 00:45   

Mamert napisał/a:
Ada$ napisał/a:

Ale po co ? Ci zazdrośni bezrobotni i tak sobie go nie kupią, a jak nawet kupią to kredytu nie spłacą i tak czy inaczej będą rysowali innym auta.

Nie wiem, czy to bezrobotni, czy jakieś baciarstwo które wraca ze szkoły i przechodzi przez nasz nie ogrodzony parking.

Sweeper 

Marka: Renault
Model: Scenic
Silnik: 1.9dCi
Rocznik: 2004
Wysłany: 2008-11-28, 07:15   

Ada$ napisał/a:
zbyt duży hałas w środku....

w porównaniu z jakim samochodem?
bo hałaś w środku to może i się pojawia ale przy ok 150 km/h

Ada$ napisał/a:
ale ma też masę zalet takich jak jakość wykonania,

a jak się to ma do twojej wcześniejszej wypowiedzi?
Ada$ napisał/a:
bo jakość wykończenia pozostawia wiele do życzenia

to jak to jest - wykonanie jest ok, ale wykończenie nie?

Ada$ napisał/a:
bezpieczeństwo,

o tak... trafiłeś wyśmienicie z tym argumentem - 3 gwiazdki w ogólnie i tylko jedna w ochronie pieszych to zdecydowanie poniżej wyników grupy Renault
i tylko parę punktów więcej od Logana
nawet wspomniany przez Ciebie Hyundai Getz ma 4 gwiazdki

Ada$ napisał/a:
nie opłaca się kupować nowych samochodów które dużo tracą na wartości

oj i tu się znowu mylisz - bardzo opłaca się kupowanie nowych samochodów, ponieważ
- wiesz co kupujesz
- masz conajmniej dwa lata gwarancji
- awaryjność jest bardzo niska i przez 5 pierwszych lat koszty utrzymania ograniczają się do wlewania paliwa i wymiany oleju

policz sobie ile kosztował Cię twój samochód w zakupie + to co dołożyłeś lub musisz dołożyć aby jeździć nim bezawaryjnie przez np. kolejnych 5 lat - wyjdzie niewiele niższa kwota
a do tego ryzyko zakupu kradzionego samochodu (i tutaj niestety wiem coś o tym)
biednego nie stać na oszczędzanie...

Ada$ napisał/a:
oraz są łatwym celem dla naszych rodaków którzy z różnego powodu nie mogąc sobie pozwolić na podobny "luxus" w XXIw są gotowi zniszczyć Twoją własność dlatego, że Ty masz, a oni nie.

kup sobie garaż lub wynajmij

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2008-11-28, 14:13   

Ada$ skąd wiesz że Dacia sandero jest głośna w środku przecież wogóle nią nie jeżdziłeś

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-11-28, 21:13   

[quote="Ada$]
Nie wiem, czy to bezrobotni, czy jakieś baciarstwo które wraca ze szkoły i przechodzi przez nasz nie ogrodzony parking.[/quote]
No, ja miałem tydzień temu z lekka przerysowane tylne drzwi, trochę mocniej nad nadkolu
i z tyłu bagażnik do połowy. :evil: Więc musiałem podmalować I nawet domyslam się "za co": po prostu przeganiam ze schodów pijaczków (nb. grzecznie) których ktoś mimo domofonu wpuszcza. "A coo, panie klatka schodowa to pszzzesszczzzeeń, publyczna" :shock:

Ada$ 

Wysłany: 2008-12-31, 03:37   

hej, wpadłem zapytać jak Wam sie spisują nowe Daćki już za chwilę 2009 i czas zakupów :mrgreen: wiec proszę o opinie ;-)

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2008-12-31, 11:29   

Ada$ napisał/a:
hej, wpadłem zapytać jak Wam sie spisują nowe Daćki już za chwilę 2009 i czas zakupów :mrgreen: wiec proszę o opinie ;-)

Jak dla mnie rewelacja.Nic jak narazie mojej Sandero nie mogę zarzucić.Ja mam stosunkowo młode autko to może koledzy wypowiedzą się w tej kwestii

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-12-31, 11:36   

Niemcy są bardzo zadowoleni
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1511

Odpowiedz do tematu