Wysłany: 2007-10-19, 21:10 Wysiadło mi światło wstecznego... (odp: awaria czujnika)
Dziś wyjeżdżając z garażu widok z tyłu był inni - jakoś tak ciemniej ;)
Wstępnie rano założyłem, że wysiadło coś co związane jest ze światłem wstecznego, po powrocie sprawdziłem jeszcze raz - rzeczywiście się nie pali niestety...
Jak myślicie jakie mogą być przyczyny tej małej awarii - żarówka, bezpiecznik, jeszcze coś innego - sam się na tym na tyle nie znam żeby wyrokować, a z drugiej może jest to jakaś mała pierdółka, która można zrobić/sprawdzić samemu nie fatygując się do serwisu.
Będę wdzięczny za rady.
pzdr
_________________ Był przez 6 lat: LOGAN sedan; 1.4; marzec 2007
Jest: Lodgy 1.2 TCe; czerwiec 2013
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-10-27, 10:09, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki za info - żarówka chyba odpada - auto ma pół roku i 9tys. na liczniku...
Ten "czujnik styczności światła wstecznego" to na poczekaniu wymienili, czy trzeba było umawiać się, czekać itp.? Gdzie w ogóle coś takiego się znajduje?
pzdr
Nie mam pojęcia gdzie to jest , pisze z tego co powiedzieli mi na serwisie.
Ja się umawiałem na "za 2 dni", bo musieli sprowadzić ten czujnik, podejrzewam, że to mało chodliwa część, ale wymiana trwała, ja wiem... może godzinkę, albo i nie.
Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 325 Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-10-20, 08:49
Tez sprawdzilbym najpierw zarowke, bo wstrzasy w samochodzie robia swoje i zarowki moga padac wczesniej niz nam sie to wydaje. Poza tym mogla byc wadliwa produkcyjnie i akurat tyle wytzrymala
Sam czujnik znajduje się albo w skrzyni biegów albo przy lewarku zmiany biegów - samemu ciężko wymienić, ale jak się ktoś uprze to można. Jadnak radzę sprawdzić zarówkę, nie musi być przepalona, może po prostu nie kontaktuje.
Sprawdź żarówkę - u mnie przy odbiorze samochodu okazało się, że spalona jest lewa tylnia pozycja - tak więc przebieg nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o awaryjność żarówek
Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997 Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 370 Skąd: Celestynów/Warszawa
Wysłany: 2007-10-20, 22:03
Co do żywotności żarówek nie ma żadnej reguły - powiedział mi ostatnio serwisant wymieniając w mojej MCV-ce żarówę w prawej przedniej lampie (25 tys. km). Niektóre padają i po kilku tysiącach. Oryginalna H4 by Reanult kosztowała w ASO Kiljańczyka w Al. Jerozolimskich w Warszawie 28,00 zł. Wymiana w ramach ceny. Patrząc na gimnastykujące się mocno palce serwisanta wcale nie żałuję, że zrezygnowałem z wymiany samemu. Ciasno, oj ciasno tam.
Za to z tyłu w sedanie full wypas, odkręcasz sobie lampę i wymieniasz bez stresu. Choć po krótkim treningu wymiana przednich żarówek też nie jest problemem (wymieniałem na blue vision samodzielnie cały komplet H4 + kierunki + postojowe i teraz mogę iść w konkury z ASO w tym temacie)
Już naprawione - nie nie robiłem tylko w sobotę zadzwoniłem do serwisu. Miły pan przyjął zgłoszenie i zaprosił od razu do siebie... ;)
Wszystko trwało ok. godziny - zabrali auto, sprawdzili, zgłosili, że do wymiany jest "czujnik biegu wstecznego", zapytali, czy się zgadzam i po prostu wymienili ten czujnik. Światło wstecznego działa...
Serwis u Ossowskiego w Elblągu moim zdaniem spisał się bardzo dobrze.
pzdr
Sam czujnik znajduje się albo w skrzyni biegów albo przy lewarku zmiany biegów - samemu ciężko wymienić, ale jak się ktoś uprze to można
90% aut ma to w skrzyni. Wymiana banalna, ale przeważnie wymaga kanału - łatwiej się od spodu dostać. Ale jak jest gwarancja - po sie stresować. Dobrze jest jednak podpatrzeć gdzie to jest i jak się wymienia, żeby po gwarancji z takimi bzdetami nie jeździć po serwisach i nie bulić jak za zboże, a wymienić samemu
Mi już wymieniali czujnik wstecznego i jest to gdzieś przy silniku(gdzies z lewej strony silnika), przynajmniej tam mi z niego ciekło. I dopiero ściąganie dolnej osłony silnika pozwoliło się tam dostać.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Już naprawione - nie nie robiłem tylko w sobotę zadzwoniłem do serwisu. Miły pan przyjął zgłoszenie i zaprosił od razu do siebie... ;)
Wszystko trwało ok. godziny - zabrali auto, sprawdzili, zgłosili, że do wymiany jest "czujnik biegu wstecznego", zapytali, czy się zgadzam i po prostu wymienili ten czujnik. Światło wstecznego działa...
Serwis u Ossowskiego w Elblągu moim zdaniem spisał się bardzo dobrze.
Co do żywotności żarówek nie ma żadnej reguły - powiedział mi ostatnio serwisant wymieniając w mojej MCV-ce żarówę w prawej przedniej lampie (25 tys. km). Niektóre padają i po kilku tysiącach. Oryginalna H4 by Reanult kosztowała w ASO Kiljańczyka w Al. Jerozolimskich w Warszawie 28,00 zł. Wymiana w ramach ceny. Patrząc na gimnastykujące się mocno palce serwisanta wcale nie żałuję, że zrezygnowałem z wymiany samemu. Ciasno, oj ciasno tam.
O jest reguła: ok dwudziestukilku tysięcy km: z tego co pamiętam Kratylos wymieniał pryz 23 kkm, a ja lewą H4 przy 21 kkm + postojówka, prawą H4 przy 23 kkm. Teraz się jeździ całodobowo na światłach więc będą padać szybko
Mi już wymieniali czujnik wstecznego i jest to gdzieś przy silniku(gdzies z lewej strony silnika), przynajmniej tam mi z niego ciekło. I dopiero ściąganie dolnej osłony silnika pozwoliło się tam dostać.
[quote="Kratylos"]z tego co slyszalem to ta userka - czujnik wstecznego to jedna z tzw typowych usterek logana.. choc odpukac mnie przez 38.000km omija...
[quote].
Czyżbyś miał dostęp do statystyk awaryjności naszego najbardziej bezawaryjnego (po poprzedniej. T. Corolli) z aut w swoim segmencie
Chętnie poczytam(y) Jeżeli nie są to informacje poufne/ tajne spec. znaczenia
Pozdrawiam Piotrek
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-10-30, 13:55
Mam to samo Koledzy. To jakaś epidemia?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum