Na rezerwie jest 6-7L, sprawdzone osobiscie. Jezdzilem jezdzilem jezdzilem az zgasł mi prawie pod sama stacja....zalalem do pełna, wyzerowalem liczniki,jezdzilem znowu do zapalenia sie lapki rezerwy i po wyliczeniu wyszlo ze na rezerwie jest wlasnie 6-7L
Ja bym się nie zdziwił jakby wyświetlacz po jakimś czasie pokazał średnie zużycie 1590 l/100km.
Pokaże najwyżej 99/100 bo ma miejsce na tylko dwie cyfry - kiedyś godzinę stałem z włączonym silnikiem żeby nie zamarznąć w samochodzie. Silnik spalił 0,8l paliwa, po ruszeniu średnie spalanie [przed postojem wyzerowałem komputer] pokazało 99/100 i szybko spadało...
Nie wiem czy w bęzyniaku jest większy, ale mnie się wydaje, że jest własnie coś pod dychę chyba, więc być może wieza ma od bęzyniaka. Muszę to sprwdzić i dam wam znać jak jest u mnie.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-12, 14:11
Aby sprawdzić w litrach ile pozostało paliwa w zbiorniku należy :
1. wyłączyć zapłon
2. wcisnąć i trzymać przycisk do zerowania stanu licznika
3. Włączyć zapłon w pozycji M-"Jazda" (czyli nie uruchamiać silnika)
4. Przytrzymać przycisk do zerowania stanu licznika jeszcze przez jakieś 5 sekund i go
puścić.
5. wskaźniki wejdą w tryb testowy, bedą się podnosić i opuszczać.
6. Na wyświetlaczu pojawią się różne dane, naciskać przycisk aż pojawi się wartość w litrach
(l) - to jest właśnie wartość ile litrów pozostało w zbiorniku.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-13, 17:19
loganik napisał/a:
Zrobiłem tak jak pisał jackthenight i moja loganka machnęła mi tylko wskazówką szybkosciomierza do 120 i więcej nie pokazała nic
Loganik
Loganik przeczytaj dokładnie punkt. 6 - samo nic nie pokaże.
Wtedy właśnie należy naciskać(bodajże za drugim lub trzecim przyciśnięciu) przycisk do zerowania stanu licznika aż pojawi się na wyświetlaczu wartość w litrach. To jest właśnie ilość litrów jaka pozostała w zbiorniku.
Możliwe że tylko to działa w autach z komputerem pokładowym - ale tego nie jestem pewny.
U mnie działa to i pokazuje ilość paliwa pozostałą w zbiorniku.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2008-12-13, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2008-12-13, 18:23
nie robiłem takiego sprawdzianu w thalii, więc nie wiem czy można. zauważyłem jednak, że pokazuje mi ilość kilometrów do przejechania na pozostałym paliwie. ta wartość jednak znika gdy zapala się kontrolka rezerwy. sęk w tym, że nie zawsze zapala się przy takiej samej ilośći paliwa, która pozostała. tak więc nie da się określić dokładnie rezerwy. ja na wszelki wypadek przyjmuję, że jest to 5 litrów. pozdr
Jeżeli komputer pokazuje mi zużycie 4,1 to rezerwa zapala się w momencie, gdy mam do przejechania na pozostałym paliwie 144 km - daje nam to 5,9 l paliwa na rezerwie. Analogicznie wychodzi (zawsze około 5,9 l), gdy mamy inne zużycie paliwa.
Wysłany: 2008-12-13, 19:29
wox napisał/a:
Jeżeli komputer pokazuje mi zużycie 4,1 to rezerwa zapala się w momencie, gdy mam do przejechania na pozostałym paliwie 144 km - daje nam to 5,9 l paliwa na rezerwie. Analogicznie wychodzi (zawsze około 5,9 l), gdy mamy inne zużycie paliwa.
Ale po co przeliczać jak komputer może podać ilość litrów paliwa. :)
Jak kto woli. Ja cyferki lubię , a Twojej metody nie sprawdzałem (czasowo wyjdzie to samo).
Wysłany: 2008-12-14, 06:33
wox napisał/a:
jackthenight napisał/a:
wox napisał/a:
Jak kto woli. Ja cyferki lubię , a Twojej metody nie sprawdzałem (czasowo wyjdzie to samo).
Ja też lubię cyferki. To nie moja metoda, już ktoś kiedyś na forum o tym pisał :) dlatego ją znam.
Ponadto lenistwo jest motorem wynalazku :)
loganik napisał/a:
Tak właśnie robiłem, ale oprócz tego że wykasowało wszystko oprócz ogólnego przebiegu nie pokazuje nic, moze logany z 2005r nie mają tej opcji?
Możliwe że nie mają - nie wiem, jednak skoro wyzerowały ci się wszystkie dane
oprócz przebiegu ogólnego to wygląda na to że źle to zrobiłeś.
Musiałeś wcisnąć przycisk i go przytrzymać przy włączonym zapłonie. A należało to zrobić przy wyłączonym zapłonie (kluczyk w pozycji 0)
Czyli wchodzisz do auta, wciskasz przycisk i trzymając go wciśniętego przekręcasz stacyjkę w pozycję M (kiedy podświetli ci się ekran komputera).
Trzymasz go nadal jakieś jeszcze 5-7 sekund aż wskaźniki obrotomierza i prędkościomierza zaczną się podnosić i opuszczać. Wtedy dopiero puszczasz przycisk zerowania stanu licznika.
Naciskasz go krótko raz - to jest test wyświetlacza - czyli podświetlą się wszystkie jego cegiełki.
Naciskasz drugi raz - pojawia się ilość pozostała paliwa w zbiorniku w litrach
Wychodzi się z trybu testowego poprzez przekręcenie kluczyka w pozycję 0 "stop" jak kto woli, czyli wyłączenie stacyjki.
Skoro masz komputer pokładowy to chyba musi działać, możliwe że działa również bez komputera pokładowego .
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-11-05, 11:24, w całości zmieniany 1 raz
tomaszgebala, a jesteś pewny że Cię w cycki nie zrobili, mi kiedyś jak tankowałem ojca samochód, chcieli wmówić że do baku 40l wchodzi 46l przy założeniu że bak nie był pusty (oczywiście tankowałem LPG)
tomaszgebala, a jesteś pewny że Cię w cycki nie zrobili, mi kiedyś jak tankowałem ojca samochód, chcieli wmówić że do baku 40l wchodzi 46l przy założeniu że bak nie był pusty (oczywiście tankowałem LPG)
stacja SHELL - myślę, że nie oszukują. Sami sprawdźcie - po odbiciu powoli lejcie paliwko - spokojnie wejdzie kilkanaście literków
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum