DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
90000 km - przegląd w ASO czy nie ??
Autor Wiadomość
czorek 

Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-12-30, 13:34   90000 km - przegląd w ASO czy nie ??

Witam,

Mam taki problem. Niedługo stuknie mi 90000km i konieczny będzie przegląd. Przegląd w ASO będzie mnie kosztował 600zł drożej niż u mechanika, który zrobi mi dodatkowo trochę więcej niż wymagane przy przeglądzie, ale za to nie jest ASO (mechanik sprawdzony przeze mnie na poprzednich samochodach). Auto jest jeszcze na gwarancji do lutego. Pod koniec stycznia mam umówioną naprawę gwarancyjną lakieru w ASO (odprysk lakieru na tylnych drzwiach i klapie od bagażnika).
I teraz pytanie, czy nieautoryzowany serwis może mi podbić przegląd w książce serwisowej ?? Bo 90000km stuknie mi już na początku stycznia, a naprawę lakieru mam dopiero pod koniec stycznia. Jeśli nie będę miał podbitej książki przy 90000km, to mogą mi nie wykonać naprawy gwarancyjnej (tak słyszałem), bo potraktują, że nie było wymaganych przeglądów do utrzymania gwarancji.
Wydaje mi się, że było jakieś orzeczenie, że przeglądy serwisowe można wykonywać nie tylko w ASO, czy ktoś się w tym orientuje ??

Pozdrawiam.

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-12-30, 13:45   Re: 90000 km - przegląd w ASO czy nie ??

czorek napisał/a:
Witam,

Mam taki problem. Niedługo stuknie mi 90000km i konieczny będzie przegląd. Przegląd w ASO będzie mnie kosztował 600zł drożej niż u mechanika, który zrobi mi dodatkowo trochę więcej niż wymagane przy przeglądzie, ale za to nie jest ASO (mechanik sprawdzony przeze mnie na poprzednich samochodach). Auto jest jeszcze na gwarancji do lutego. Pod koniec stycznia mam umówioną naprawę gwarancyjną lakieru w ASO (odprysk lakieru na tylnych drzwiach i klapie od bagażnika).
I teraz pytanie, czy nieautoryzowany serwis może mi podbić przegląd w książce serwisowej ?? Bo 90000km stuknie mi już na początku stycznia, a naprawę lakieru mam dopiero pod koniec stycznia. Jeśli nie będę miał podbitej książki przy 90000km, to mogą mi nie wykonać naprawy gwarancyjnej (tak słyszałem), bo potraktują, że nie było wymaganych przeglądów do utrzymania gwarancji.
Wydaje mi się, że było jakieś orzeczenie, że przeglądy serwisowe można wykonywać nie tylko w ASO, czy ktoś się w tym orientuje ??

Pozdrawiam.

Tylko w ASO można robić przegląd.

czorek 

Wysłany: 2008-12-30, 14:36   

Kratylos napisał/a:
teoretycznie mozesz zrobic przeglad poza aso i miec caly czas gwarancje ale to teoretycznie w praktyce trzeba w aso - mysle ze koszty naprawy lakierniczej >300 zl a o tyle mniej wiecej przeplacisz za przeglad wiec zrobil bym przeglad w aso...

Różnica w koszcie przeglądu w ASO i nie w ASO jest ponad 600 zł (coś koło 630zł).

slk84 

Marka: Renault
Model: Clio III
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2008
Wysłany: 2008-12-30, 15:13   

Dobrze napisał Krastylos
Kratylos napisał/a:
teoretycznie mozesz zrobic przeglad poza aso i miec caly czas gwarancje ale to teoretycznie w praktyce trzeba w aso -..

Własnie tak jest tylko być może musiał byś się wykłucać,a może nawet musiałbyś wnieść stosowne powództwo, gdyby odmawiano Ci wykonania usługi a Ty obstawałbys "przy swoi".
Ja już na moim poprzednim Clio praktykowałem tak, że w czasie gwarancji jeżdżę do serwisu a po jej upływie serwisuję samochód w norauto. Za serwis płace 50% ceny z ASO i wbijają mi pieczątkę, która co wiem z doświadczenia przy odsprzedaży nie wzbudziła jakiegoś zdziwienia czy nie pokoju u kupującego, gdyż sieć norauto jest niemal każdemu znana..

Konrad 

Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz
Wysłany: 2008-12-30, 23:59   

Przypominam tylko, że w silniku 1,4 zgodnie z instrukcją przy 90 000 km TRZEBA WYMIENIĆ ROZRZĄD ... a w ASO będzie Cię to kosztowało ca. 1400 zł i do tego owe koszty przeglądu. Dowiedz się dokładnie jakie będą faktyczne koszty bo możesz się zdziwić.
Każda firma traktuje przeglądy z pewną tolerancją. Na twoim miejscu poczekałbym do naprawy lakierniczej a potem zrobiłbym przegląd gdzie Ci się będzie podobało. Poza tym co ma gwarancja mechaniczna do lakierniczej ? Panowie z serwisu wciskają Ci kit, żebyś do nich jeździł.
Jak ja dowiedziałem się dokładnych kosztów przeglądu po 90 000 km to się przeraziłem, olałem serwis i pojechałem do swojego mechanika. Nie wbijałem nic w książkę bo mi to nie jest potrzebne. Potem byłem na zabezpieczeniu samochodu fundowanym przez Renault i nikt nie pytał się o to czy robię przeglądy mechaniczne ... na blachę masz osobną gwarancję.

A swoją drogą ... te pieczątki w książkach serwisowych to lipa. Miałem kiedyś auto z przebiegiem ok. 250 000 km z wpisaną KAŻDĄ naprawą od nowości i z pieczątkami warsztatu w którym były robione. Przy odsprzedaży przez około miesiąc lub dwa normalni ludzie uciekali ( było za uczciwie ) i przychodzili tylko handlarze dając kilka tys. mniej niż samochód był warty. Nie powiem co zrobiłem ... można się domyślić - ale samochód sprzedałem w tydzień w satysfakcjonującej mnie cenie, a książka mi się zapodziała. Klienci sami tak chcieli, a klient nasz pan. ;-)

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-12-31, 00:11   

Tolerancji masz 10 %, czyli 1500 km; masz czas do namysłu zanim dobijesz do 91500 km.

czorek 

Wysłany: 2008-12-31, 07:11   

KONRAD napisał/a:
Przypominam tylko, że w silniku 1,4 zgodnie z instrukcją przy 90 000 km TRZEBA WYMIENIĆ ROZRZĄD ... a w ASO będzie Cię to kosztowało ca. 1400 zł i do tego owe koszty przeglądu. Dowiedz się dokładnie jakie będą faktyczne koszty bo możesz się zdziwić.

Właśnie dlatego się zastanawiam. W ASO całkowity koszt wychodzi prawie 2400 zł, nie w ASO niewiele ponad 1700 zł (w tym jest rozrząd+pompa wodna, klocki, olej, świece, filtr paliwa, filtr oleju, filtr powietrza, płyn hamulcowy, olej 5W30, olej skrzyni biegów).

KONRAD napisał/a:
Każda firma traktuje przeglądy z pewną tolerancją. Na twoim miejscu poczekałbym do naprawy lakierniczej a potem zrobiłbym przegląd gdzie Ci się będzie podobało.

I chyba tak właśnie zrobię. Dzięki.

Odpowiedz do tematu