Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2009-02-04, 08:32
Nie ma. II filar też nie ma.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Szczerze: nie wiem i nie interesuje mnie to, ale jako osoba kontaktująca się z różnymi agentami powiem krótko - agent wciśnie Ci wszystko, co tylko chciałbyś usłyszeć; on Ci przecież nie będzie wypłacał tych pieniędzy
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2009-02-09, 19:10
Resident napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
Nie ma. II filar też nie ma.
III filar (IKE) nie ma. II filar (OFE) ma.
OFE ma, o ile OFE kupuje skarbowe obligacje. Jak chłopcy zagrają Twoimi pieniążkami na giełdzie, to powiedz im "cześć!" Pieniążkom, nie chłopcom.
Poza tym, nie trzeba było tworzyć OFE, żeby dawać emeryturom gwarancje państwowe. Wystarczyłby stary, niepoczciwy ZUS.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Trochę mieszasz. Obligacje skarbowe same w sobie mają gwarancję skarbu państwa ale to jeszcze nie znaczy, że fundusz je kupujący ma gwarancję. My mówimy tutaj o OFE. OFE - niezleżnie od tego w co inwestują - mają gwarancję skarbu państwa. Gdy stopa zwrotu funduszu za okres 36 miesięcy, jest niższa od minimalnej wymaganej stopy zwrotu Skarb Państwa gwarantuje pokrycie niedoboru w przypadku, gdy niedobór nie może być pokryty ze środków Funduszu Gwarancyjnego, na zasadach i w trybie określonych w odrębnych ustawach.
Powyższe nie gwarantuje, że nie straci się na OFE, np. wpłaci się 1000zł, a wyciągnie w sumie 800zł. Takie przypadki są nawet bardzo prawdopodobne teraz, gdy ludzie krótko odkładali na OFE, a giełda poleciała w dół. Jeśli ktoś będzie odkładał na OFE od początku swojej kariery zawodowej, czyli obecni ludzie młodzi, to nie stracą na OFE. Giełda może spaść do poziomu sprzed paru lat ale nie sprzed parudziesięciu lat.
DUCATI
Cytat:
JESZCZE LEPIEJ BY BYLO WPLACIC DO BANKU.. ale nie o tym gadamy.
Bank nie ma gwarancji skarbu państwa Poza tym mówimy o emeryturze. To jest inwestycja długoterminowa. Bank da ci pewny zysk ale niewiele powyżej inflacji. Czyli tak na prawdę w banku nie zarabiasz, a jedynie nie tracisz. A chodzi o to, by trochę zarobić.
Ja jestem przeciwnikiem ZUS'u. Po pierwsze nie ma związku pomiędzy moimi składkami na emeryturę, a wysokością emerytury. Wszystko zależy od widzimisię polityków. Po drugie nie dość, ze zapierniczają mi sporo kasy z wypłaty, to jeszcze dopłacam do emerytur z podatków. W 2009 roku do emerytur dopłacimy z podatków 54,3 mld zł (czyli każy obywatel Polski (od niemowlaka po starca) dopłaca miesięcznie ~113 zł do emerytów i nikt mu tego nie uwzględnia przy jego emeryturze).
Fundusze też Cie golą i to zdrowo /patrz prowizja i inne opłaty/. One MUSZA zarobić, niezależnie sytuacji, bo tak są skonstruowane. pozdr
Oczywiście. To nie są instytucje charytatywne. Takie są reguły gry rynkowej. Nawet ZUS pobiera sobie 0,3% za przelewik do OFE. (Zresztą na biurokratów w ZUS też płacisz, na ich wypasione budynki też. Tylko że nie wiesz ile, bo to idzie z wielkiego wora. [Mnie wychodzi, że płacimy ok. 206 zł rocznie]). Weźmy takie OFE, które pobiera maksymalne 7% prowizji. Ile musiałbym wpłacać żeby pobrali mi w/w 113 zł które dopłacam z podatków? Odp.: 1614 zł. A te 113 zł liczyłem dzieląc dotację przez 40 mln czyli WSZYSTKICH obywateli RP - nie tylko tych pracujących! A tak na prawdę to dopłacają tylko pracujący. Aktywnych zawodowo mamy ok. 17 mln osób. Więc pracujący dopłaca do emerytów ze swoich podatków ponad 226zł. Chciałbyś mieć pensję wyższą o 226zł? Możesz. Wystarczy zlikwidować "nierentowny" ZUS i zmniejszyć niepotrzebne tak wysokie podatki. Wtedy będziesz mógł wpłacać miesięcznie na emeryturę 3228 zł, żeby OFE skasował cię na 226 zł przy 7% prowizji.
My mamy zaopatrzeniowy system ubezpieczeń społecznych.
Skonstruowany jest tak, aby zapewnić minimum socjalne dla pojedyńczego człowieka.
W niektórych krajach jest zupełnie inaczej, inna mentalność itd. itp. np. typowo konserwatywny sposób ubezpieczeń polega na tym, ze w razie jakiegoś problemu np. utrata pracy czy długotrwała choroba obywatel nie może liczyć na państwo tylko na rodzinę. Czyli nie jest problemem państwa co z taką osobą zrobić, ale jest to problemem... rodziny (tradycyjny porządek, itd. itp.)
Nasz system ubezpieczeń ma historię w socjaliźmie i prędko radykalne zmiany nie przejdą z powodu oporów społecznych takiego rozwiązania.
Pewnie, można jest tylko jeden mały problemik. Pewnie spora część nie wpłaciłaby nic. I co potem z nimi zrobić? pozdr
"Jest problem... pewnie...". To mamy rzeczywisty problem, czy tylko obawiamy się? A jeśli się obawiamy, to na jakiej podstawie? To czy system będzie wypłacalny jest kwestią odpowiednich uregulowań prawnych, zabezpieczeń i nade wszystko nadzoru.
Również ZUS - jak tak dalej pójdzie - stanie się niewypłacalny. Społeczeństwo staje się coraz starsze (a więc coraz więcej emerytów), przyrost naturalny jest nieduży (brak zastępowania pokoleń, coraz mniej płatników składek/podatków). Kiedyś skończą się pieniążki z podatków albo podatki urosną do niebotycznych wartości, albo zepchniemy problem na przyszłe pokolenia zadłużając się niebotycznie. Niereformowanie ZUS'u jest nieuczciwe względem naszych wnuków. Bo oni będą płacić za obecnych emerytów pomostowych, emerytów uprzywilejowanych (np. wojsko), wcześniejszych emerytów, rencistów oszustów, itp.
Żeby pokryć deficyt, państwo emituje "bezpieczne / z gwarancją" papiery wartościowe. Ale kiedyś te papiery trzeba będzie wykupić, czymś trzeba będzie za nie zapłacić. A skąd państwo ma na to pieniądze? Od nas, z podatków. Można więc powiedzieć, że sami sobie płacimy odsetki. Niby zarabiamy na obligacjach... ale płacimy za to wyższe podatki.
Niereformowanie ZUS'u jest nieuczciwe względem naszych wnuków. Bo oni będą płacić za obecnych emerytów pomostowych,
Problem jest taki: zawarto z nimi umowę społeczną: macie ..ujowe pensje, ale ze praca trudna szybciej pójdziecie na emeryture.
Teraz próbują złamać umowę społeczną co jest lekko mówiąc: złodziejstwem w majestacie prawa.
Obecny system powinno się delikatnie wygaszać wprowadzając równoczesnie nowy zgodny np z zasada: co sobie wypracujesz to bedziesz mial - taką próbą jest drugi i trzeci filar.
Tylko, ze wykonanie wszystkiego jest typowo polskie czyt. pospolite ruszenie, byleby poparcie społeczeństwa rosło :D
Bank nie ma gwarancji skarbu państwa Poza tym mówimy o emeryturze. To jest inwestycja długoterminowa. Bank da ci pewny zysk ale niewiele powyżej inflacji. Czyli tak na prawdę w banku nie zarabiasz, a jedynie nie tracisz. A chodzi o to, by trochę zarobić.
Do jakiejs kwoty jest zabezpieczenie. OFE zarobi wiecej ?? Ostatnio jak sprawdzalem wyciag to mi wyszlo, ze wiecej wzieli prowizji niz zarobili, a bylo to przed kryzysem :P
Do jakiejs kwoty jest zabezpieczenie. OFE zarobi wiecej ?? Ostatnio jak sprawdzalem wyciag to mi wyszlo, ze wiecej wzieli prowizji niz zarobili, a bylo to przed kryzysem :P
Zabezpieczenie w bankach zabezpieczonych przez BFG jest do 50 tys. Euro.
OFE powinno zarobić więcej w długim okresie czasu, jakim jest okres zbierania na emeryturę.
Jaki okres sprawdziłeś?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum