Wysłany: 2008-03-05, 23:12 Centralny zamek - sposób działania
Dzisiaj odebrałem swoją MCV w salonie i mam pytanie odnośnie centralnego zamka - przekręcenia klucza (obojętnie którego) w zamku drzwi kierowcy zamyka/otwiera tylko drzwi kierowcy (a nie wszystkie, to jak w moim Nissanie).
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-03-06, 01:47
laisar napisał/a:
Nie, powinien oczywiście wszystkie
Nie, nie powinien. Chyba, ze od czasu, kiedy zakupilem Daćkowóz cos sie zmienilo...
Owszem, w wersjach nizszych niz laureate - faktycznie - centralny zamek bez sterowania radiowego otwiera wszystkie drzwi wraz z przekreceniem kluczyka w dwowlnym zamku. W wersji laureate i wyzszych (w sumie tylko prestige) wszystkie drzwi (wraz z bagaznikiem) otwieraja sie tylko za pomoca pilota, a przy uzyciu klucza tylko jedne drzwi ( od strony pasazera lub kierowcy).
Owszem, w wersjach nizszych niz laureate - faktycznie - centralny zamek bez sterowania radiowego otwiera wszystkie drzwi wraz z przekreceniem kluczyka w dwowlnym zamku.
nie jest to prawdą, w mojej wersji Ambiance rzeczywiście otwiera wszystkie drzwi, ale tylko gdy przekręci się w drzwiach od strony kierowcy.
Jest to, niestety prawda. Raz zdarzyło się, że żona zapomniała mi przekazać kluczyk i pojechała z koleżanką, więc auto otwieralem zapasowym. Jest tak jako rzecze loganik...
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-03-07, 00:47
laisar napisał/a:
uważam, że powinien
Fakt, zle to ujalem. Fabrycznie - niezaleznie od indywidualnych upodoban - nie otwiera.
Pablo78 napisał/a:
tylko gdy przekręci się w drzwiach od strony kierowcy.
Jesli tak piszesz nie mam podstw by sie z tym nie zgodzic. Swa wypowiedz o dzaialniu zamka centralnego w poszczegolnych wersjach wyposazenia opieralem glownie na informacjach uzyskanych od sprzedawcy, kiedy szukalem samochodu...
...cięcie kosztów w każdym miejscu - ale za to w efekcie jaka cena! (;
Tak swoją drogą udało mi się w końcu wydobyć kluczyki od żony (; więc sprawdziłem - i faktycznie, jednak źle pamiętałem: otwieranie kluczykiem drzwi kierowcy nie uruchamia zamka centralnego ): Choć oczywiście zawsze można to potem zrobić przyciskiem na konsoli, jeśli może to być jakąś pociechą...
Ergo: ten typ tak ma - w całej (niemałej) rozciągłości.
Aha - ale skoro jednak działa to w niższych wersjach, to pewnie można by przerobić.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-03-03, 20:58
Odświeżam temat bo dziś miałem małą przygodę z centralnym na pilota.
Podjechałem do marketu i na parkingu podziemnym przez jakiś czas nie mogłem zamknąć auta, a obok facet nie mógł otworzyć. Na pakingu stała w rogu nieciekawa grupka kolesi.
Teraz pytania do znawców tematu :
Czy to było zagłuszanie sygnału mające na celu zostawienie otwartego auta ?
Czy można podłączyć sterowanie centralnego do zamka drzwi kierowcy, ponieważ w fabryce zajumali mi zamek i nie mogę "ręcznie" zamknąć bagażnika ?
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 129 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-03, 21:07
Może to był efekt działania takiego urządzenia:
http://allegro.pl/item568...raz_nowosc.html
Z tym bagażnikiem to rzeczywiście jest kłopot jak CZ nie działa. Pozostaje wejść do środka, zamknąć przełącznikiem na konsoli a potem ostatnie drzwi kluczykiem.
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-03-03, 21:15
Yoda napisał/a:
Pozostaje wejść do środka, zamknąć przełącznikiem na konsoli a potem ostatnie drzwi kluczykiem.
Dzięki, nie pomyślałem. Sytuacja taka jest stresująca i się zaczyna nielogicznie myśleć, chciałem już dzwonić po Dacia Assistance.
A to urządzonko może i dobre, ale włączone na parkingu przy markecie zablokuje połowę aut, pół biedy jak to są centralne, ale alarmy ...
Czy można podłączyć sterowanie centralnego do zamka drzwi kierowcy, ponieważ w fabryce zajumali mi zamek i nie mogę "ręcznie" zamknąć bagażnika ?
Bez "kanału zwrotnego", którego - wygląda na to - brak w daćkowych zamkach będzie to chyba trudne... Za to stosunkowo proste byłoby założenie brakującego zamka w drzwiach bagażnika [:
Wysłany: 2009-03-03, 21:50
Przejrzałem schematy sedana i rzeczywiście kicha, żaden zamek nie ma sygnału zwrotnego. Przy okazji zauważyłem że w wersji bez pilota można otworzyć centralny przyciskiem na konsoli zamknięty z zamka, przy wersji z pilotem taka sztuka się nie uda (oczywiście przy zamknięciu z pilota).
Pozostaje wejść do środka, zamknąć przełącznikiem na konsoli a potem ostatnie drzwi kluczykiem
Najlepsze, że przy odbieraniu auta z salonu kiedy zapytałem jak zamknąć drzwi bagażnika bez pilota pani wydająca auto nie umiała odpowiedzieć. I tak przez dwa trochę się tym martwiłem, aż się pokapowałem. Swoją drogą ciekawe dlaczego centralny nie działa " z kluczyka.
No tylko u mnie w aucie często zostaje duuży pies. Fakt faktem, że nie raz się zapomniałem i zamknąłem go z pilota ale nigdy alarm go nie "wykrył".
Trochę za szybko przeczytałem... skąd 3 piloty?
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2009-03-03, 22:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-03-03, 22:07
jackthenight napisał/a:
Dlatego dobrze założyć sobie autoalarm, który również zamyka/otwiera drzwi/bagażnik.
No chyba jeszcze gorzej, bo nie można otworzyć, jak się otworzy z zamka to wyje, no i immobiliser zblokuje. Poza tym nie można alarmu włączyć jak działa ten zagłuszacz.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-03-03, 22:12
Mamert napisał/a:
No chyba jeszcze gorzej, bo nie można otworzyć, jak się otworzy z zamka to wyje, no i immobiliser zblokuje. Poza tym nie można alarmu włączyć jak działa ten zagłuszacz.
Czego nie można otworzyć ?
A po co mam otwierać z zamka ?
Otwieram wszystko z pilota.
A jakby nie mógł z pilota, to alarm mogę również wyłączyć swoim PIN-em.
Alarm immobilisera nie blokuje.
Poza tym klapę bagażnika w Sandero można otworzyć też z kluczyka.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-03-03, 22:18
Jak masz alarm Cobrę i nie zmieniłeś Pinu (Standardowy zna każdy złodziej) to alarm ci wyłączą w 3 sekundy.
Jak zmienić PIN opisano w instrukcji od alarmu.
A wstukujesz PIN klikając odpowiednie sekwencje w przycisk koło diody alarmu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum