@DUCATI - całe rozwiązanie na raz ? To tak jakby na raz zjeść cały tort
@Beckie - zachowałbyś byś życie, ale duuużo złota oddałbyś kompanom bez potrzeby
@kier - właśnie tak ! Dla P1 i P2 opłaca się głosować TAK, bo zachowują jedną sztukę złota (gdyby głosowali NIE, to w następnej kolejce nie dostali by nic). Oczywiście P4 też głosuje za swoją propozycją i już mamy kworum. O głos P3 nie warto nawet zabiegać, na pewno zagłosuje na NIE - dla niego o wiele korzystniej byłoby doprowadzić do wyrzucenia P4, wówczas P3 zgarnąłby całość złota.
P1 - 0 - NIE
P2 - 2 - TAK
P3 - 1 - TAK
P4 - 0 - NIE
P5 - 97 - TAK
bądź
P1 - 2 - TAK
P2 - 0 - NIE
P3 - 1 - TAK
P4 - 0 - NIE
P5 - 97 - TAK
Nie ma znaczenia, które rozwiązanie wybierzemy do dalszych rozważań, bo dwa wyróżnione elementy zawsze dostaną to samo (P4 i P5). Pozostali są bez znaczenia, ważne, żeby odpowiednio im posmarować :)
P1 - 0 - NIE
P2 - 2 - TAK
P3 - 1 - TAK
P4 - 0 - NIE
P5 - 97 - TAK
uzyskajemy dla 6 piratów następujący układ:
P1 - 1 - TAK
P2 - 0 - NIE
P3 - 2 - TAK
P4 - 1 - TAK
P5 - 0 - NIE
P6 - 96 - TAK
I teraz tak: Dla drugiego rozwiązania z 5 piratami uzyskamy inne rozwiązanie dla 6 piratów. Ale tak naprawdę nie jest ono interesujące, gdyż nie bedzie lepsze od rozwiązania tu przedstawionego, tylko piraci zostaną inaczej obdzieleni tą samą ilością kasy.
pewnie tak poprostu 2 1 0 2 1 0 2 1 0 91
bo tak tak nie tak tak nie tak tak no i w sumie zawsze może powiedzieć nie bo sprawia mu frajdę wyrzucanie kogoś za burtę...
@DUCATI - Rozwiązanie prawidłowe. Jest to jedna z możliwości.
Czterem piratom w nawiasach (obojętnie którym) dajemy po 2, drugi od końca dostaje 1, dla siebie 91.
Pomysł zadania wziąłem z książki "Histerie matematyczne" Iana Stewarta; żeby było ciekawiej zmieniłem tylko zasadę głosowania z nierówności słabej na ostrą.
Ostatnio zmieniony przez Yoda 2009-03-26, 16:46, w całości zmieniany 1 raz
Przy dosc oryginalnym zalozeniu, ze piraci sa strachliwymi minimalistami ;) Ja na miejscu przynajmniej tych starszych bym ryzykowal :) W sumie ryzykuja tylko 1 sztabke...
Trzeba bylo mowic odrazu, ze to zadanie czysto matematyczne, a ja tu sie w psychologa bawie.. albo psychoanalizatora ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum