Ja bym postawił sprawę tak: koszt wymiany amortyzatorów < koszt walki z machiną ASO nie licząc urazu do marki i ASO oraz spokoju wewnętrznego, a to są rzeczy bezcenne
Choć dla sportu trzebaby ich przećwiczyć
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3781 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-12, 11:21
Beckie napisał/a:
Po jakim przebiegu powinno się wymieniać amortyzatory?
W zależności od zużycia może to być 20 tys jak i 300 tys km.
Z tym że na diagnostykach najczęściej kantują zwłaszcza jeśli zajmują się tez ich wymianą.
Kolega kiedyś sam wymienił sobie amorki i na drugi dzień pojechał na kontrolę zbieżności.
Ponieważ w cenie była też kontrola amorów - sprawdzili mu te nowe (Valeo) i zawyrokowali 50% - do wymiany. Jak im wybuchnął śmiechem że wczoraj wymienił to zaczęli ściemniać że Valeo to shit i nowe nie spełniają norm. Jeździ na nich już ze trzy lata.
W zależności od zużycia może to być 20 tys jak i 300 tys km.
laisar napisał/a:
Jak się zużyją (:
Trochę nieprecyzyjnie zadałem pytanie.
Po jakim przebiegu wymienialiście amortyzatory w Daciach? (przednie i tylne) Ile wytrzymują oryginalne a ile innych firm?
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2010-08-12, 11:26, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie przeleciało mi 45 000 km przebiegu (a nie pamiętam już przy jakich przebiegach wymieniałem w poprzednim aucie) więc zacząłem się zastanawiać czy to aby nie już.
Wygląda na to, że mam jeszcze czas.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3781 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-12, 11:38
Ja mam tylne jeszcze oryginalne (200 tys km.) a przednie były wymieniane przy 120 tys. i mimo eksploatacji na warszawskich dziurach jeszcze trzymają. Końcówki drążków i wahaczy wymieniane już w tym czasie kilka razy.
Ponad 100 tyś. po polskich drogach (codziennie 2x przejazd kolejowy, płyty betonowe) i nie dotykałem amortyzatorów. Ani w serwisie, ani podczas diagnostyki (bywałem na 3 różnych stacjach) nikt mi nic na ich temat nie mówił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum