Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-05-22, 20:16
ja sądzę że leją go po prostu na oko wleja tyle co potrzeba sprawdzą bagnetem okazuje sie że jeszcze za mało doleją i wtedy okazuje sie że jest za dużo i tak juz zostaje
Wysłany: 2009-05-22, 20:30
tak , zawsze można ja tak zrobię jak będę miał przegląd 30 tyś, przegląd wychodzi o 100 zł taniej a za te 100 zł mogę sobie pożadny olej kupic w promocji jak poszukam, i to chyba nie będzie elf.
Ja przy kolejnym przeglądzie (za jakiś miesiąc) poproszę by przy mnie nalali do baniaka 4,1 l oleju i taką ilością zalali silnik. Ciekaw jestem co wyjdzie?
Od kilku lat spotykam się z ciągłym nalewanie ponad max.
Wysłany: 2009-05-23, 07:23
i tak jest w większości serwisów , nie tylko autoryzowanych,każademu zależy na czasie więc pośpiech robi swoje, wydae mi się że inaczej to wygląda jeśli przyjdziesz ze swoim olejem dokładnie odmierzonym, bo lejesz z baniaczka i wszystko widać co i ile
a z beki to pistolet i jazda więc za dużych pretensji też chyba nie możemy mieć
i tak jest w większości serwisów , nie tylko autoryzowanych,każademu zależy na czasie więc pośpiech robi swoje, wydae mi się że inaczej to wygląda jeśli przyjdziesz ze swoim olejem dokładnie odmierzonym, bo lejesz z baniaczka i wszystko widać co i ile
a z beki to pistolet i jazda więc za dużych pretensji też chyba nie możemy mieć
A jaki problem zaopatrzyć warsztat w jedną menzurkę z podziałką
Nie no jakby odmierzyli do menzurki tyle ile trzeba, zalali i po sprawie. Raz a dobrze. Nawet jak by było za mało o pół litra to chyba lepiej niż o jeden litr za dużo.
No bo w ogóle chciałem wymienić po "docieraniu" czyli po 4 - 5 tysiącach, ale jakoś było nie po drodze. Więc postanowiłem pierwsza zmianę zrobić na przeglądzie serwisowym a potem raz na rok albo co 30 000 km. Czyli druga wymiana przy 45 000 km.
Wysłany: 2009-05-24, 11:44
no tak ale olej filtry itd wymienia się chyba na każdym przeglądzie okresowym czyli tym co 30tyś i nie ma na to wpływu czy wymieniałeś przy przeglądzie gwarancyjnym tym 15tys. to już tylko od ciebie zależy że chcesz częsciej wymieniać.
Przynajmniej gdzieś mi sie obiło tak o uszy ale lepiej spytaj się w serwisie i upewnij
Ja w serwisie pytałem się czy po "dotarciu" trzeba wymienić olej to mi powiedziano jeśłi mam za dużo pieniędzy to mogą mi zmienić, ale wymiana jest niepotrzebna
Czy warto czy nie juz taki wątek gdzieś jest, tak na prawdę ilu ludzi tyle będzie opinii i sam zdecydujesz najlepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum