Wysłany: 2009-06-02, 12:29 Metaliczne stuki na postoju po jeździe (odp.: stygnięcie)
Ostatnio zauwazyłem, a właściwie usłyszałem, że po jeździe, jak już zgaszę silnik i Logan sobie grzecznie stoi, to co ok. 30 sekund dochodzi mnie tak krótki metaliczny dźwięk... coś jak się zaciąga ręczny - takie pojedyńcze, metaliczne cyknięcie. Oczywiście po jakimś czasie to ustaje.
Miał ktoś z Was coś takiego? Jakieś pomysły co to może być?
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-04-01, 20:35, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV oraz MCV II
Silnik: 1,6 MPI oraz TCe 90 E-R
Rocznik: 2009 oraz 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2009 Posty: 196 Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2009-06-02, 12:47
Moim zdaniem coś "stygnie", kurczy się i stuka. Tak zachowują się moje grzejniki w chacie. przez 10 lat nie doszedłem do tego, co właściwie "cyka". To chyba nic poważnego.
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-06-02, 14:46
psur napisał/a:
Miał ktoś z Was coś takiego
Podejrzewam, ze wszyscy "to" maja, bo jak jak juz zielony napisal - to efekty stygniecia wszystkiego, co sie rozgrzalo podczas jazdy. Nie ma sie czym martwic.
Dokładnie, jak już przedmówcy się wypowiedzieli to jest stygnięcie czegoś, mi się wydaje że coś jakby z układu wydechowego, od silnika przecież "to" słychać, a wiem bo też "to" czasem usłyszę, z resztą nie tylko w daćce teraz ale i w innych autach też tak jest.
...mam i ja!
na mój gust to stygnie układ wydechowy. Słyszałem to w paru "lepszych" (?) autach.
Nie przejmowałbym się tym nadmiernie.
Pozdrawiam,
Piotr S.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum